Suomi aiheutti Peter Forsbergin uran pahimman pettymyksen - Jääkiekko - Ilta-Sanomat

Suomi aiheutti Peter Forsbergin uran pahimman pettymyksen – ”Vuodet sen jälkeen olivat vaikeita”

Peter Forsberg sanoo, että hänen uransa luultavasti pahin pettymys oli olympiatappio Leijonille 1998.

Suomi löi Ruotsin puolivälierässä Naganon olympialaisissa.

25.11. 18:05

Peter Forsberg, yksi kaikkien aikojen eurooppalaisista jääkiekkoilijoista, muistetaan Suomessa pääasiassa pahanhenkenä, joka oli upottamassa Leijonia isoissa peleissä.

Tähtisentteri Forsberg oli kaatamassa Suomea MM-finaalissa 1992 ja olympiafinaalissa 2006. Hän taituroi upean 5–5-tasoituksen Helsingin MM-turnauksen puolivälierässä 2003.

Jäätynyt suomalaisviisikko seurasi, kun Forsberg luisteli omasta kenttäpäädystä toiseen ja upotti kiekon vanhanaikaisella Pasi Nurmisen selän taakse.

Torstaina Forsberg kuitenkin muistutti Discoveryn lehdistötilaisuudessa, että hänellä ei ole Suomea vastaan pelaamisesta pelkästään hyviä muistoja.

Naganon olympiaturnaus 1998 oli ensimmäinen, jossa NHL-pelaajat olivat mukana. Suurmaiden välisiä voimasuhteita pidettiin tasaisina, mutta Ruotsi oli joka tapauksessa selvä ennakkosuosikki puolivälierään Suomea vastaan.

Leijonat voitti 2–1 Teemu Selänteen maaleilla.

– Se on varmaankin urani suurin pettymys. Meillä oli isot odotukset, ja isäni (Kent Forsberg) valmensi joukkuetta. Ajattelimme, että päihitämme Suomen, Forsberg muisteli.

– He pelasivat kuitenkin meitä paremmin.

Peter Forsberg teki viime hetkillä Ruotsin kavennusmaalin, mutta Leijonien johto piti.

Forsberg totesi, että vuoden 1994 olympiakullan jälkeen hän oli voinut rallatella ja kävellä ylpeänä olympiavoittajana vuosien ajan.

– Sankarista epäonnistujaksi. Vuodet sen jälkeen olivat vaikeita, Forsberg sanoi suoraan.

Hänen isänsä irtisanoutui keväällä Ruotsin maajoukkueen peräsimestä, vaikka kausi toki päättyikin MM-kultaan Suomen kaaduttua kaksiosaisessa finaalissa 1–0.

– 2002 en päässyt leikkauksen takia kisoihin. Siellä tapahtui yksi lätkähistoriamme kuuluisimmista häviöistä Valko-Venäjälle, Forsberg totesi viitaten puolivälieräotteluun.

Neljä vuotta myöhemmin ”Foppa” oli taas Tre Kronorin olympiaryhmässä.

– Meillä oli vähän vanhempi ryhmä: Sundin, Nicklas Lidström, Daniel Alfredsson, Fredrik Modin... Meillä oli toki myös nuorempia pelaajia, mutta meistä moni tiesi, että 2010 saattaisimme olla jo liian vanhoja.

Ruotsi sai juhlia, kun siihen asti voittamattoman turnauksen pelannut Suomi kaatui loppuottelussa 3–2.

Uransa loppuvuosina paljon loukkaantumisista kärsinyt Forsberg oli olympialaisissa mukana vielä 2010 Vancouverissa. Silloin alkulohkonsa puhtaalla pelillä voittanut Ruotsi kärsi kuitenkin puolivälierässä yllätystappion Slovakialle maalein 3–4.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?