Ex-kiekkotähti Ville Koistinen, 39, kävi lähellä kuolemaa – valtimo repesi päästä: ”Kirurgi soitti jo vaimolle”

Ville Koistisen elämä oli kuukausi sitten päättyä valtimon puhjettua päässä. Asiasta kertoi ensimmäisenä Tamperelainen.

Ville Koistisen ura päättyi viime kaudella HPK:ssa.

Komean kansainvälisen kiekkouran tehneen, NHL:ssäkin yli sata ottelua pelanneen Ville Koistisen elämä oli hiuskarvan varassa kuukausi sitten. Tapauksesta kertoi ensimmäisenä Tamperelainen.

Nyt Koistinen, 39, vastaa puhelimeen iloisena katsellessaan Tappara–Ilves-ottelua ja vitsailee olevansa ”paremmassa kunnossa kuin koskaan”. Mutta kuukausi sitten leikki oli kaukana.

Koistinen meni normaaliin tapaansa kuntosalille Tampereella.

– Tein salilla harjoitetta. Alkoi huimata. Menin aluksi istumaan, mutta kävelin sitten henkilökunnan luo. Siinä rupesi jo toinen jalka laahaamaan. Muut tajusivat nopeasti, että nyt on tosi kyseessä ja soittivat ambulanssin. Sen muistan vielä, kun nousin ambulanssiin, ja sitten on viikko pimeää, Koistinen kertoo Ilta-Sanomille.

Koistisen päässä oli ollut valtimossa pullistuma, joka oli revennyt aiheuttaen päähän massiivisen verenvuodon.

– Sitten tulikin kiire. Kolmen tunnin operaatio oli tehty pääkoppaan, Koistinen sanoo.

Hän vietti kymmenen päivää teho-osastolla ja sitten vielä viisi päivää normaalilla osastolla Tampereen yliopistollisessa sairaalassa.

Lääkäri oli sanonut, että ennuste säilyä hengissä vastaavissa tapauksissa on 50–50. Vähintäänkin yleensä jää joitakin neurologisia ongelmia, mutta vaikuttaa siltä, että Koistinen selvisi lopulta säikähdyksellä.

Hän kiittelee kuntosalin henkilökuntaa, joka tajusi nopeasti hädän, sekä Taysin ammattitaitoista kirurgia.

– Tähdet olivat kohdallaan ja enkeli siipinensä paikalla. Kyllä kirurgikin oli soittanut jo vaimolle, että tässä on nyt tasan kaksi vaihtoehtoa. Leikki oli tosiaan kaukana, mutta itsehän en toki silloin mitään tajunnut.

Koistinen asuu Tampereella vaimonsa sekä 13- ja 17-vuotiaiden poikiensa kanssa.

Nyt Koistinen kertoo jo käyneensä salilla kävelemässä, mutta muuten pitää vielä olla todella rauhassa. Toistaiseksi hän ei saa ajaa autoa eikä nostella mitään.

Ville Koistinen Ilveksen paidassa syksyllä 2012.

Ilves-kasvatti lähti rapakon taakse kaudeksi 2006–07. NHL-debyytti tuli Nashville Predatorsin paidassa seuraavalla kaudella. Kaudella 2009–10 Koistinen pelasi Florida Panthersissa, minkä jälkeen hän palasi Eurooppaan.

Euroopassa Koistinen pelasi vielä kymmenen vuoden aikana kotiseurassaan Ilveksessä, ruotsalaisessa Skellefteåssa, sveitsiläisissä HC Davosissa ja SCL Tigersissa, saksalaisessa ERC Ingolstadtissa sekä tshekkiläisessä HC Sparta Prahassa.

Taitavana puolustajana tunnettu Koistinen lopetti uransa viime SM-liigakaudella HPK:n paidassa, jossa pelejä kertyi enää kahdeksan. Koistinen kertoi huhtikuussa MTV:lle, että viimeisen sinetin uralle löivät polvivammat.

– 20 vuotta, kahdeksan pääsarjaa, kymmenen leikkausta, muutama aivotärähdys ja luunmurtumat päälle. Eiköhän siinä ole lyöty kroppaa likoon ihan tarpeeksi, Koistinen sanoi silloin MTV:lle.

Florida Panthers ja Chicago Blackhawks kohtasivat NHL-kauden avausottelussaan Helsingissä lokakuussa 2009. Ville Koistinen (6) osui Floridalle sekä varsinaisella peliajalla että rankkarikisassa, kun Florida voitti 4–3.

Leijonissa MM-hopeaa 2007 ja MM-pronssia 2008 saavuttanut Koistinen ei ole lopettamisensa jälkeen ollut tekemisissä jääkiekon kanssa eikä toistaiseksi suunnittele sellaista, paitsi katsojana.

Maajoukkueesta Koistinen muistetaan etenkin vuoden 2008 MM-kisojen ”haamumaalistaan”. Tuomarit hyväksyivät Kanadan Halifaxissa pelatussa USA-ottelussa Koistisen vedon, joka meni maaliin sivuverkon läpi.

– Kun ura viime talvena loppui vammoihin, olo oli sellainen, että nyt haukataan happea. Jäällä käyn korkeintaan kuntoilumielessä, vaikka voisihan annettavaa valmennuspuolellakin olla.

Koistinen tiivistää jatkosuunnitelmansa osuvasti, sillä elämän toistaiseksi suurin ottelu käytiin äskettäin tamperelaisella kuntosalilla ja Taysin leikkauspöydällä.

– Nautitaan ja hymy huulilla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?