Sakari Pietilä taistelee tyttärensä syöpähoitojen jatkamiseksi - Jääkiekko - Ilta-Sanomat

Sakari Pietilä kertoo järkyttävästä tilanteesta: Miisa-tytärtä, 35, kehotettiin valmis­tautumaan saattohoitoon – syöpähoitoja yritetään jatkaa yksityisellä

Sakari Pietilän tytär sairastui vappuna 2020 aggressiiviseen syöpään. Julkinen sairaanhoito nosti jo kädet pystyyn, mutta hoitoja yritetään jatkaa yksityissairaalassa rahankeräyksen turvin.

Jääkiekkolegenda Sakari Pietilä kamppailee lähipiireineen, jotta hänen tyttärensä Miisa Pietilän julkisen sairaanhoidon lopettamia syöpähoitoja voitaisiin jatkaa yksityisellä syöpäklinikalla.

15.9. 6:05

Legendaarinen jääkiekkovalmentaja ja lajin suosittu tv-kommentaattori Sakari ”Sakke” Pietilä, 67, kirjoitti riipaisevan päivityksen Facebookiin lauantaina 11. syyskuuta. Pietilä kiitti lämpimästi ihmisiä, jotka olivat osallistuneet hänen tyttärensä Miisa Pietilän, 35, syöpähoitojen jatkumisen mahdollistavaan rahankeräykseen.

Miisa Pietilän läheisten käynnistämä keräys saavutti yhden päivän aikana rahankeräyslain mukaisen kattosumman eli 10 000 euroa.

Ilta-Sanomat tavoitti maanantaina Helsingissä asuvan Sakari Pietilän, joka kertoi perheensä järkyttävistä koettelemuksista. Hän puhui perheineen Oulussa asuvan tyttärensä terveyteen liittyvistä asioista tämän luvalla. Miisa Pietilä on itsekin avautunut sairaudestaan esimerkiksi tässä podcastissa.

– Moukari iski oikein voimalla vappuna 2020. Miisan silmät olivat menneet aivan keltaisiksi, ja häntä alettiin tutkia Oulun yliopistollisessa sairaalassa.

Vuonna 2018 maantieteen alalta tohtoriksi väitellyt Miisa Pietilä sai äitienpäivänä 2020 kuulla sairastavansa adenokarsinooma-nimistä haimasyövän muotoa.

Haimasyövät ovat tyypillisesti potilaan nopeasti hautaan vieviä sairauksia, joissa jäljellä olevan eliniän ennuste on lyhyt.

– Sen jälkeen on oltu sellaisessa henkisessä vuoristoradassa, ettei siitä voi puhuakaan liikuttumatta. Miisan lisäksi on tietysti ollut valtava huoli lapsista, kolmen aikuisen lapsen isä ja kolmen lapsenlapsen isoisä Sakari Pietilä sanoo.

Miisa Pietilällä on 2- ja 5-vuotiaat lapset. Hän oli palannut työelämään jälkimmäiseltä äitiyslomaltaan vain jonkin aikaa ennen syöpädiagnoosiaan.

– Lapset tajuavat, että äiti on vakavasti sairas.

Sakari Pietilä (vas.) muistetaan erityisesti vuosistaan Tampereen Ilveksessä. Vuonna 2007 valmennettavina olivat mm. pelaajalegendat Jyrki Lumme (kesk.) ja Raimo Helminen.

Miisa Pietilä sai 10 jaksoa sytostaattihoitoa, minkä jälkeen todettiin, että leikkausta ei voida tehdä. Tämän jälkeen hoitoa jatkettiin sytostaateilla. Niiden teho alkoi kuitenkin hiipua.

– Viimeisten sytostaattien jälkeen, elokuussa, Miisalle kerrottiin Oulussa, että julkisen puolen on nostettava kädet pystyyn ja pitää valmistautua saattohoitoon. Julkinen puoli teki kyllä kaiken mihin pystyi. Me Miisan läheisimmät päätimme, että vielä täytyy löytyä kivi käännettäväksi. Varsinkaan Miisan äidin roolia tässä ei kerrassaan voi liikaa korostaa, Sakari Pietilä kertoo.

Hän otti yhteyttä tuttuunsa, yksityisessä helsinkiläisessä Docrates-syöpäsairaalassa työskentelevään meritoituneeseen onkologiin Timo Joensuuhun.

– Docratesissa tehtiin kuvaukset, joista paljastui, ettei Miisan sairaus käyttäydy aivan samalla tavalla kuin adenokarsinooma klassisesti tekee. Eli käytännössä nyt odotetaan etäpesäkkeestä otetusta koepalasta tehtyjen tutkimusten tuloksia ja otetaan verinäytteitä. Niiden perusteella tiedetään lähiaikoina, miten hoitoja mahdollisesti voidaan jatkaa, nykyään hyvinvointivalmentajana sekä ratkaisukeskeisenä psykoterapeuttina työskentelevä Sakari Pietilä sanoo.

Valmennustehtävien ohella Sakari Pietilä (oik.) oli suosittu jääkiekon tv-asiantuntija. Vuoden 1997 MM-kotikisoissa työkaverina Ylen studiossa oli Petteri Ahomaa.

Jos Miisa Pietilän hoitoja voidaan jatkaa, läheisillä on valmius anoa uutta keräyslupaa. Syöpähoidot yksityisellä puolella ovat kalliita. Sakari Pietilä harkitsisi siinä tapauksessa kääntymistä myös laajan kontaktiverkkonsa puoleen.

– Meillähän on lähipiirissämme varakkaita kavereita aika paljon, osa heistä myös jääkiekon ansiosta varakkaita. Merkittävä osa heistä myös tuntee Miisan ja tietää, miten upeasta ihmisestä on kyse, SM-liigassa 1986–2009 JYP HT:ta, Ilvestä, HPK:ta, Jokereita ja Bluesia valmentanut Pietilä toteaa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?