Pekka Virta taisteli hengestään 27 vuorokautta teholla – mutta Jukka Rautakorpi väheksyi koronakaranteenia rumasti - Jääkiekko - Ilta-Sanomat

Kommentti: Pekka Virta taisteli hengestään 27 päivää teholla – silti kollega Jukka Rautakorpi väheksyi koronalakeja rumasti

Tapparan Jukka Rautakorven päätös rikkoa tartuntatautilakia on synkkä musta silmä jääkiekon koronakurille, kirjoittaa urheilutoimituksen esimies Vesa Rantanen.

Korona vei kiekkovalmentaja Pekka Virran (oik.) teho-osastolle. Virran kollega, Tapparan moninkertainen ja pitkäaikainen päävalmentaja Jukka Rautakorpi aiheutti nyt kohun koronaeristykseen liittyvällä ratkaisullaan.­

23.3. 15:47

Urheilu- ja etenkin jääkiekkoväki on syystäkin ollut ylpeä siitä, miten nöyrästi, huolellisesti ja vastuullisesti se on koronaan suhtautunut.

Tähän asti.

Ilta-Sanomat paljasti tiistaina, että Tapparan urheilujohtaja Jukka Rautakorpi oli mahdollistanut kahdelle junioripelaajalle harjoittelemisen kaupungin omistamassa jäähallissa, vaikka heidän tiedettiin sairastavan oireetonta koronaa.

Pelaajat oli määrätty eristykseen, mutta Rautakorven mielestä harjoittelu oli tärkeämpää kuin tartuntatautilain noudattaminen aikana, jolloin Suomessa joudutaan harkitsemaan yleisiä liikkumisrajoituksia yli vuoden maailmaa kurittaneen pandemian pitämiseksi aisoissa.

Rautakorpi myönsi tapahtuneen ja korosti kantavansa vastuun – mitä ikinä se tarkoittaakaan.

Tapaus osoittaa, ettei Tapparassa oteta vakavasti koronakaranteenia tai tartuntatautilakia. Koronakuria kasvattavaa seurakulttuuria ei varmasti tue, että urheilupomo on harjoittelun mahdollistamiseksi valmis rikkomaan lakeja, jotka ovat alakoululaisellekin kirkkaat.

Ei tästä ole kuin viikko, kun Rautakorven kollega, vakavan koronan sairastanut Lukon päävalmentaja Pekka Virta pääsi sairaalassa osastolle taisteltuaan sitä ennen 27 vuorokautta hengestään teholla.

Teko oli sanalla sanoen pöyristyttävän törkeä, itsekäs ja välinpitämätön. Ihan oikeastiko Tapparassa ajatellaan, että ”pelituntuman” ylläpitäminen on tärkeämpi asia kuin kansallinen terveysturvallisuus?

Vaikka Tapparalla on oma suljettu vuoronsa Hakametsän harjoitushallissa, pelaajat altistivat hallin henkilökunnan ja muut käyttäjät.

Halli suljettiin maanantaina ja desinfioitiin tiistaina varotoimena. Tampereen kaupungin tartuntatautilääkäri Sirpa Räsänen sanoi IS:lle, että tapauksessa on rikottu tartuntatautilakia – joskaan hän ei aio viranomaisena tehdä rikosilmoitusta, jos kyseessä on ollut yksittäinen virhe, joka korjataan.

Vielä ei tiedetä, tuleeko tästä poliisiasia, mutta mustempaa koronasilmää eivät Tappara ja Rautakorpi olisi voineet lajille ja itselleen hankkia.

Tämä kaikki paljastui vain päivä sen jälkeen, kun Tappara oli pontevasti pessyt kätensä liigajoukkueen ykkösvahdin Dominik Hrachovinan hyvin kyseenalaisesta koronapäivityksestä Instagramissa.

Salaliittoteorioiden kanssa flirttailevan Hrachovinan päivitykset ovat ennenkin herättäneet hämmästystä.

Hrachovina antoi nyt poistetussa päivityksessä tukensa taannoiselle koronarajoituksia vastustaneelle mielenosoitukselle ja vihjaili epämääräisellä tavalla median olevan virus.

– Se, mitä Hrachovina on sanonut, ei edusta seuran mielipidettä. Sanoudumme irti kaikista tällaisista mielipiteistä. Suhtaudumme erittäin vakavasti näihin korona-asioihin ja pyrimme hoitamaan omaa ruutuamme mahdollisimman hyvin, painotti joukkueenjohtaja Aki Näykki Yle Urheilulle.

Terhakka lausunto asettuu rumaan valoon, kun nyt tiedetään, että täsmälleen samana päivänä Tapparan kaksi pelaajaa harjoitteli yleisessä hallissa, vaikka heillä oli todettu korona.

Toivottavasti tämä ei kerro siitä, että seuroissa laajemminkin etsitään tapoja ja perusteluita kiertää karanteeneja.

Rautakorven ja Tapparan toiminta syö uskottavuuden SM-liigan koronakurilta. Juuri siksi liigan pitää nyt reagoida vahvasti ja tehdä suomalaisille selväksi, että liigaseurat ottavat karanteenit tosissaan.

SM-liiga murjoi taannoin Ässiä kymppitonnin sakolla urheilupomo Tommi Kerttulan lausunnoista, joiden katsottiin väheksyneen seurojen kurimusta.

Joidenkin mielestä Kerttula vain puhui ikävää totta, mutta liiga teki selväksi, ettei omaa pesää liata.

On vaikea määritellä, mihin Tapparan ja Rautakorven teko tässä asteikossa määrittyy, mutta kuulostaa aika paljon vakavammalta.

Joskus kolumnistin työ on helppo. Ei tarvitse tehdä johtopäätöksiä. Ei tarvitse alleviivata asiaa. Ei tarvitse korostaa eikä painottaa mitään.

Ihmisten järjettömät teot puhuvat puolestaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?