Ex-kiekkoilija Janne Puhakan homous nostatti myrskyn – rakkaus kuitenkin kantoi: tällaista pariskunnan elämä on nyt

Janne Puhakan, 26, ja Rolf Nordmon, 62, rakkaus on kestänyt.

Jääkiekkoilija Janne Puhakka (oik.) tapasi norjalaisen kumppaninsa Rolf Nordmon ensi kerran Helsingissä 2014.

14.3.2021 8:55

Kun parikymppinen jääkiekkoilija Janne Puhakka tapasi sattumalta kesällä 2014 Rolf Nordmon Helsingissä, kukaan ei vielä tiennyt hänen homoseksuaalisuudestaan.

Puhakka päätti odottaa hetken ennen kuin kertoisi asiasta lähipiirilleen. Muutamassa viikossa tuli selväksi, että tapailu norjalaisen kanssa tulisi jatkumaan ja suhteesta oli kerrottava.

– Se ei ole asia, mitä voisi tai haluaisi piilotella.

Puhakan perhe ja lähimmät ystävät ottivat uutisen vastaan positiivisesti, mutta myös hämmentyneinä. Homoseksuaalisuudessa oli sulateltavaa. Lisäksi Puhakan miesystävä oli häntä 37 vuotta vanhempi ja asui eri maassa.

– Totta kai tilanne mietitytti itseänikin, mutta halusin elää siinä hetkessä.

Tuohon aikaan Puhakka kiekkoili Kanadassa. Ensimmäisen vuoden pari jatkoi tutustumista toisiinsa ja sen puntaroimista, voisiko eri puolilla Atlanttia asuvien suhde ylipäänsä toimia. Kun yhdessä oli hyvä olla, olosuhteet menettivät pian merkityksensä.

– Tavallaan se homma klikkasi monella tapaa alusta asti ja sitten sitä halusi nähdä, mihin se voi johtaa.

 Jos suhde tuntuu oikealta, antaa mennä vaan.

Vuonna 2015 Puhakka palasi pelaamaan Suomeen Espoon Bluesiin. Hän ja Nordmo liikkuivat avoimesti yhdessä, mutta monessa tilanteessa Puhakka esitteli Nordmon jonain muuna kuin puolisonaan.

Jääkiekkopiireissä Puhakan homoudesta ei tiedetty. Puhakka ei ollut vielä valmis kertomaan homoseksuaalisuudestaan julkisesti, koska pelkäsi sen voivan vaikuttaa negatiivisesti uraansa.

Rolf Nordmo ja Janne Puhakka asuvat nyt Helsingissä ja nauttivat yhdessä aktiivisesta arjesta.

Vuonna 2019, uransa lopettamisen jälkeen Puhakka kertoi ensimmäisenä SM-liigassa pelanneena jääkiekkoilijana julkisuudessa olevansa homo.

Julkitulon jälkeen nousi esiin myös suhde Nordmohon. Puhakka tiesi, että somessa ja keskustelupalstoilla hänen ja Nordmon suhdetta spekuloitiin. Sitä pohdittiin muun muassa vanhemman ja nuoremman miehen suhteeseen yleensä liitettyjen stereotypioiden kautta.

– Henkilökohtaisesti kukaan ei ole parisuhdetta kommentoinut tai siitä kysellyt.

 Ulkopuoliset eivät tiedä faktoja.

Miten pariskunnalla menee nyt?

Puhakka sanoo, että muiden ihmisten asenteiden käsittelyssä on auttanut se, että hän osaa antaa tuntemattomien ihmisten kommenttien olla.

– Minulle merkitsee lähipiirini mielipiteet ja ennen kaikkea, mitä me itse tämän parisuhteen osapuolina ajattelemme. Ulkopuoliset eivät tiedä faktoja.

Puhakan ja Nordmon suhteeseen tuntemattomien kommentit tai suhteen laadun piilottelu menneinä vuosina eivät ole vaikuttaneet. Molemmat ovat hyväksyneet olosuhteet sellaisina kuin ne ovat ja keskittyneet omaan onneensa.

– Yhteinen huumori asiasta kantaa pitkälle. Ei kannata ottaa liian vakavasti, Puhakka kertoo parin selviytymiskeinoista.

– Homma klikkasi monella tapaa alusta asti, Janne Puhakka kertoo suhteestaan Rolf Nordmohon.

Lähes seitsemän vuotta ensitapaamisen jälkeen Puhakka ja Nordmo asuvat nyt Helsingissä ja nauttivat yhdessä aktiivisesta arjesta.

Puhakka uskoo, että vain avoin keskustelu kehittää yhteiskuntaa ja yksilöiden asenteita. Siksi hän pitää tärkeänä paitsi homoseksuaalisuudesta myös erilaisista parisuhteista puhumista.

Puhakka haluaa muistuttaa muita ihmisiä siitä, että ulkopuolisten reaktioita on turha pelätä, koska kaikkia on joka tapauksessa mahdotonta miellyttää.

– Jos suhde tuntuu oikealta, antaa mennä vaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?