Tony Salmelainen selätti aivovammaa seuranneet itsemurha-aikeet – esittää nyt merkittävän ehdotuksen: ”He jäävät yksin” - Jääkiekko - Ilta-Sanomat

Tony Salmelainen selätti aivovammaa seuranneet itsemurha-aikeet – esittää nyt merkittävän ehdotuksen: ”He jäävät yksin”

Ex-kiekkotähti kummastelee, miksei urheilussa ole vielä perustettu hoitoonohjausjärjestelmää aivovammasta kärsiville.

Tony Salmelainen haluaa, ettei kenenkään toisen pelaajan tarvitsisi käydä samanlaista tuskaa läpi yksin kuin hän kävi.

14.3. 9:34 | Päivitetty 14.3. 9:35

Urheilulehdessä (8/2021) ja Ilta-Sanomissa (13.3.) julkaistu ex-jääkiekkotähti Tony Salmelaisen traaginen tarina on herättänyt laajasti huomiota.

Salmelainen sai helmikuussa 2012 taklauksen seurauksena vaikean aivovamman ja hänen uransa päättyi käytännössä siihen. Se oli kuitenkin vasta alkua.

Edessä siinsi raskas ja pitkä kuntoutusjakso, jonka aikana entinen NHL-hyökkääjä oli hukkua syvään päähän: vuoden 2016 hän hautoi lähes päivittäin itsemurhaa. Hän tunsi itsensä toivottoman yksinäiseksi, hän uskoi menettäneensä kaiken.

Tänään Salmelaista, 39, hymyilyttää. Hän kertoo olevansa onnellisempi kuin kenties koskaan.

– Kuten jo Urheilulehdelle antamassani jutussa sanoin, aivovamma oli omalla kohdallani lopulta pelastus. Se auttoi minua löytämään itseni, Salmelainen sanoo.

Salmelainen kouluttautui toipumisprosessinsa aikana kauppatieteiden kandidaatiksi ja meditaatiovalmentajaksi sekä aloitti hiljattain opiskelut Kings Collegessa, hankkiakseen maisterin tutkinnon mielenterveyden psykologiasta ja neurotieteestä.

– Raskaan kuntoutusprosessini aikana koin laajasti erilaisia voimakkaita ja voimaannuttavia oivalluksia, ja niitä oppeja haluan nyt jakaa kaikille halukkaille urheilijoille, kansalaisuudesta tai lajista riippumatta, Salmelainen kertoo.

Tony Salmelainen pelasi uransa viimeisen ottelun syksyllä 2013 HIFK:n riveissä, raskaasti toipilaana.

Leijonissakin pelanneelta Salmelaiselta löytyy kattavasti ehdotuksia sekä suomalaisen jääkiekon että ylipäätään suomalaisen urheilukulttuurin kehittämiseksi.

Hän nostaa tapetille erityisesti jääkiekossa alati lisääntyneet, hoitamattomat aivovammat. Ne ovat jo yksi lajin suurimmista kirouksista.

– On käsittämätöntä, ettei aivovamman saaneille kiekkoilijoille ja muiden lajien kohtalotovereille ole vielä perustettu omaa hoitoonohjausjärjestelmää. Näitä urheilijoita ei saisi unohtaa, koska moni heistä menettää lähes kaiken – usein parisuhteensa, identiteettinsä, terveytensä ja elämänliekkinsä, Salmelainen linjaa.

– He myös jäävät yleensä yksin. Samalla tavalla kuin päihderiippuvaiset pelaajat, joita varten on jo onneksi räätälöity hoitojärjestelmä.

Salmelainen korostaa, että ongelmien kanssa yksin jäänyt urheilija tarvitsee sekä henkistä ja fyysistä kuntoutusta, eikä sekään vielä riitä.

– Järjestelmän on palveltava myös pelaajan omaisia ja läheisiä, joille tällaiset tapaukset ovat yleensä vielä pahempi helvetti kuin pelaajalle itselleen, hän painottaa.

Salmelaisen suku on yksi HIFK:n historian tunnetuimpia. Isä Tommi ”Buffalo” Salmelainen varattiin aikoinaan ensimmäisenä suomalaisena NHL:ään (v. 1969), Tony (oik.) on entinen NHL-pelaaja ja Tobias seuran nykyinen urheilujohtaja.

Kun oivalluksista puhutaan, erityisesti Salmelainen alleviivaa ihmisen kasvuprosessin merkitystä urheilussa. Tällä hetkellä suomalainen(kin) urheilujärjestelmä tuottaa hänen mielestään pitkälti vain suorittajayksilöitä, ei kokonaisvaltaisia ihmisiä.

– Oivalsin omien rankkojen kokemusteni kautta, että urheilijan ura on yleensä sitä kestävämpi ja tuloksekkaampi, mitä enemmän hän kasvaa sen aikana ihmisenä. Oma kasvuprosessini jäi pahasti kesken, koska koko minäkuvani perustui urheilutähteyteen – aivan kuten lukemattomilla ja taas lukemattomilla urheilijoilla.

Salmelainen nostaa esiin urheiluun keskeisesti liittyvät paineet, niiden käsittelemisen. Yhdysvalloissa itsemurhat ovat tutkitusti yliopistourheilijoiden kolmanneksi suurin kuolemansyy.

– Moni urheilija palaa jo uransa aikana loppuun, koska elämää jäsennetään puhtaasti urheilijaminän, sen suorittamisen kautta. Urheilu jopa tappaa monet, siksi on reagoitava. On syytä muokata kaikkien lajien tukirakenteita, Salmelainen ehdottaa.

Ex-kiekkotähti Tony Salmelainen sai aivovamman ja koki helvetin, mutta on toipunut ja valmis auttamaan ongelmista kärsiviä urheilijoita.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?