Nuoret Leijonat teki kunniaa 41-vuotiaana kuolleelle Alexi Laiholle ennen MM-pronssipeliä – ”Sieltä haettiin tunnetta”

Nuoret Leijonat ottivat ilon irti MM-pronssista.

Pronssimitalit maistuivat Antti Pennasen valmentamalle joukkueelle.

6.1.2021 7:33

Pitkän, 15 vuoden tauon jälkeen Suomi pokkasi pronssimitalit alle 20-vuotiaiden MM-kisoista.

Nuoret Leijonat nousi tapojensa mukaisesti tappioasemasta voittoon, kun Venäjä kaatui maalein 4–1 Edmontonissa varhain keskiviikkoaamuna.

Edellisen kerran kun Suomi saavutti nuorten MM-pronssia Vancouverissa vuonna 2006, tuoreimman pronssijoukkueen pelaajat olivat 4–5-vuotiaita.

Pronssi on Nuorten Leijonien neljäs mitali kahdeksaan viime vuoteen. Kolme aiempaa olivat kultaisia, mutta pronssimitalit maistuivat Antti Pennasen valmentamalle joukkueelle.

Kun loppusummeri soi, Suomen pelaajat kerääntyivät juhlimaan riemuisasti MM-pronssia. Pukukopissa oli tunnepitoisten kiitosten aika.

– Olin aika sanaton kopissa pelin jälkeen. Kun tietää, minkälaisen matkan olemme käyneet läpi. Monenlaisia asioita on pitänyt ottaa huomioon, sietää ja kestää. Olen erittäin ylpeä joukkueesta. Ne olivat ensimmäiset sanani joukkueelle, Pennanen kertoi ottelun jälkeen.

Pennanen korosti erikseen joukkueen sitkeyttä, sisua ja yhtenäisyyttä.

– Monta kertaa pelaajat kaivoivat itsensä vielä peliin ja tulokseen kiinni. Jaoin kiitosta siitä toisille pelaamisesta ja toisille auttamisesta.

– Lähtökohta on se, että jos Suomi haluaa menestyä, se lähtee kliseisesti joukkuepelistä. Jopa tärkeämpi on arvomaailma ja ilmapiiri, mikä sinne syntyy. Jos sitä ei ole, peli saa olla mitä tahansa eikä pärjää. Molempia tarvitaan, painotti Pennanen.

Jääkiekon alle 20-vuotiaiden MM-pronssimitalistit vuosimallia 2021.

Poikkeuksellinen turnaus kuplaolosuhteissa päättyi MM-mitaliin, joka oli ainoa laatuaan euromaista tällä kertaa. Suomi oli kisojen paras eurooppalainen kiekkomaa.

MM-pronssi maistui erityisen hyvältä kovatasoisista karkeloista, vaikka takana oli tuoreeltaan katkera välierätappio Yhdysvalloille.

– Erittäin kovat kisat. Jos NHL:ää pelattaisiin nyt, moni pelaaja ei olisi pelannut näissä kisoissa. Uskon, että saimme just sen, mitä pystyimme repimään. Aika maksimit revittiin joukkueesta, näki Pennanen.

– Finaalin pääsy ei ollut kaukana. Se, miten pystyimme matkan aikana kehittämään peliämme, ja ennen kaikkea keskittymään olennaiseen. Peliä ei saa ikinä täydelliseksi, eikä se ole tavoitekaan. Meidän piti saada tietyt avainasiat riittävän hyviksi, jotta voimme pärjätä. Mun mielestä onnistuimme siinä.

Kirvelevän välierätappion jälkeen Nuorten Leijonien piti kaivaa uutta voimaa pronssipeijaisiin. Psyykkauksessa käytettiin tällä kertaa apuna muun muassa äkillisesti menehtyneen Children of Bodomin pitkäaikaisen kitaristin Alexi Laihon virtuositeettia.

– Sen pelin jälkeen oli kova ilta ja kävimme muutamia palavereita läpi. Ennen pronssipeliä näytettiin vielä video meidän matkastamme ja video yhdestä hienosta suomalaisesta kitaristista (Alexi Laiho). Muisteltiin hieman häntä ja tehtiin kunniaa hänelle. Sieltä kaivettiin tunnetta, paljasti Pennanen.

Children of Bodom -yhtyeen keulahahmona vuosien ajan tunnettu Laiho kuoli 41-vuotiaana viime viikolla Helsingissä. Laiho oli kärsinyt pitkäaikaisista terveysongelmista viime vuosien aikana.

Pelaajien lisäksi Pennanen halusi kiittää vuolaasti myös valmennusryhmäänsä ja johtoryhmää, joka teki laatutyötä poikkeuksellisissa kuplaolosuhteissa läpi turnauksen.

– Antti Miettinen ja Tuomo Ruutu, molemmilla on kova NHL-kokemus ja se tietopankki saatiin käyttöön. Ville Mäntymaalla on päävalmentajakokemusta Oulusta, ja hän pystyi auttamaan minua päävalmentajuudessa ja siinä, miten meidän puolustajat pelasivat. Juha Lehtola auttoi maalivahteja ja Mika Tolkki teki videoita, ja vielä siihen Miika Elomo oli meille loistava lisä, Pennanen kiitteli.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?