Ruotsi pyysi Suomelta anteeksi pelaajansa törttöilyä Maamme-laulun aikana – ”Kunnioituksen puuttumisesta olimme vähän käärmeissämme”

Ruotsin pelaaja käyttäytyi epäkunnioittavasti Maamme-laulun aikana.

Suomen voitonriemu oli joillekin Ruotsin pelaajille liian kova pala nieltäväksi. Ruotsin joukkue pyysi Suomelta anteeksi pelaajansa epäasiallista käytöstä Maamme-laulun aikana.

4.1.2021 20:41

Ruotsin pelaajien epäkunnioittava käytös ei mennyt Suomen joukkueenjohdolta ohi jääkiekon nuorten MM-kilpailujen puolivälierän jälkeen.

Viime hetken tappio otti Ruotsin leirissä niin koville, että Tre Kronorin pelaajat kävivät summerin soitua käsiksi Suomen Juuso Pärssiseen. Tätäkin pahempi rimanalitus nähtiin hetki myöhemmin. Maamme-laulun soidessa eräällä Ruotsin pelaajalla oli kypärä päässä, mikä on hyvin epäurheilijamaista ja ylipäätään epäkunnioittavaa käytöstä. Iltalehti uutisoi asiasta jo sunnuntai-iltana.

Suomen joukkueen GM Kimmo Oikarinen kertoo huomanneensa kypäräpäisen ruotsalaispelaajan Maamme-laulun aikana.

– En reagoinut asiaan sen enempää. Ei se ollut mikään ykkösprioriteetti pelin jälkeen, Oikarinen kertoo Ilta-Sanomille Edmontonista.

– Mutta siihen kiinnitimme huomiota, että naapuri oli turhautunut tiukan väännön jälkeen. Ammattiurheiluun kuuluu myös vastustajan kunnioittaminen, ja sen puuttumisesta olimme vähän käärmeissämme, Oikarinen viittaa Ruotsin pelaajien käytökseen Pärssistä kohtaan.

Lähes välittömästi pelin jälkeen Oikarinen sai viestin toiselta kisajohtajalta, espanjalaiselta Frank Gonzalezilta.

– Hän kysyi, huomasinko sen, että Ruotsin pelaajalla oli Maamme-laulun aikaan kypärä päässä. Vastasin huomanneeni, eikä asiaa puitu sen enempää. Direktoraatin kokouksessa asiasta mainittiin.

Vähän myöhemmin myös Ruotsin joukkueen johto lähestyi Oikarista.

– Ruotsin leiri pyysi minulta henkilökohtaisesti anteeksi, ja hyväksyin anteeksipyynnön. Se on asiassa tärkein pointti, ja meidän osaltamme asia on tällä selvä, Oikarinen painottaa.

– Jos kisojen johtajat (Gonzalez ja ranskalainen Luc Tardif) haluavat keskustella asiasta vielä Ruotsin kanssa, se ei kuulu meille mitenkään. Voi olla, että tapaus menee aikanaan kansainvälisen jääkiekkoliiton (IIHF) kurinpitovaliokunnan käsittelyyn, Oikarinen kertoo.

Tästä tilanteesta syntyi pienimuotoinen kohu. Yksi Ruotsin pelaajista kuunteli Maamme-laulun ja katseli siniristilipun nousemista kypärä päässään. Ruotsin joukkueenjohto on pyytänyt tapausta anteeksi Suomen joukkueenjohdolta.

Oikarisen mukaan Ruotsilla ei ollut tapaukselle sen kummempaa selitystä.

– Ruotsalaiset pahoittelivat tapahtunutta ja sanoivat, että nuoret pelaajat eivät aina muista, miten pitää käyttäytyä, Oikarinen kertoo.

Vuosi sitten nuorten MM-kilpailuissa kuohutti vastaavanlainen tapaus. Kun Kanada oli hävinnyt alkusarjassa Venäjälle rumasti 0–6, Kanadan kapteeni Barrett Hayton kuunteli Venäjän kansallishymnin kypärä päässä.

Tuolloin Hayton pyysi tapahtunutta anteeksi ja kertoi olleensa tappion jälkeen niin ”muissa maailmoissa”, ettei tajunnut, mitä tuli tehneeksi.

Suomi kohtaa Yhdysvallat nuorten MM-kilpailujen välierässä maanantain ja tiistain välisenä yönä. Ottelu alkaa kello 4.30.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?