Suomi-kiekon legenda Matti Väisänen on tehnyt uskomattoman uran - Jääkiekko - Ilta-Sanomat

Matti Väisänen täyttää 75 vuotta – viittä Stanley Cupia juhlineen Suomi-kiekon legendan ura on uskomaton

Matti Väisänen on auttanut urallaan satoja suomalaisia jääkiekkoilijoita. Edelleen hän on vakiovieras Jari Kurrin aitiossa.

Matti Väisänen on tehnyt pitkän ja monipuolisen uran jääkiekon parissa. HIFK:n valmentajana hän ripitti erotuomari Eino Honkasta vuonna 1977. HIFK:n puolustajana Väisänen kohtasi mm. Jokerien Pertti Nurmen vuonna 1969. Vuonna 2017 Väisänen palasi tutun pukukopin ovelle.­

1.12.2020 18:32

75 vuotta torstaina täyttävää Matti Väisästä voi hyvällä syyllä nimittää suomalaisen jääkiekkoilun legendaksi.

Puolustajana pelannut Väisänen saavutti peliurallaan Suomen mestaruuden Helsingin IFK:ssa 1969 ja 1970 sekä pronssia 1971 ja 1972, mutta Jääkiekkoleijonaksi numero 205 Väisänen on aateloitu ennen kaikkea hänen peliuran jälkeisistä ansioistaan.

Väisänen toimi kolmenkymmenen vuoden ajan NHL-seurojen kykyjenetsijänä sekä lukuisten suomalaisten huippupelaajien asioidenhoitajana.

Pieksämäeltä Helsinkiin Santahaminan Urheilujoukkoihin saapunut Väisänen pelasi HIFK:ssa jo Suomensarjassa kaudella 1966–67. Urheilujoukoilla oli osuutensa siihen, että Väisäsestä tuli ensimmäinen ihminen, joka on luistellut vuonna 1966 valmistuneen Helsingin Nordenskiöldinkadun Jäähallin jäällä.

Matti Väisänen kamppaili Jokerien Pertti Nurmen kanssa vuonna 1969.­

– Urheilujoukoista kutsuttiin kymmenen miestä auttamaan SM-sarjajoukkueiden valokuvauksissa. Vedin äkkiä luistimet jalkaan ja kävin nopeasti jäällä, koska halusin olla ensimmäinen. Kuulin, kun Jäähallin pomo Boris Bogomoloff sanoi lehdistölle, että hän aikoo olla ensimmäinen, joka luistelee hallissa. Huusin, että minäpä kävin jo! ”Bogo” suuttui niin pahasti, ettei puhunut minulle viiteen vuoteen, Väisänen kertoo kevään 1969 Suomen mestareista kertovassa kirjassa HIFK – Stadin Kingit.

Kaudella 1968–69 Väisänen oli Carl Brewerin valmentamassa ja tähdittämässä joukkueessa viides puolustaja, mikä noihin aikoihin tarkoitti vähäistä peliaikaa. Joukkueen yhteishengen luojana ”Väisä” oli kuitenkin avainasemassa: hänen asunnostaan Sörnäisten Rantatiellä tuli joukkueelle toinen olohuone.

– Varmaan puolella porukasta oli sinne avain, Väisänen kertoo kirjassa.

Matti Väisänen (vas.) ja tämän hyvä ystävä Hexi Riihiranta HIFK:n harjoituksissa vuonna 1971.­

Väisäsen oma peliura katkesi harjoituksissa sattuneeseen törmäykseen Heikki ”Hexi” Riihirannan kanssa. Väisäsen kädestä murtui monta luuta, ja pelit oli pelattu. Väisästä pyydettiin heti seuraavalle kaudelle HIFK:n valmentajaksi, mutta tämä kieltäytyi kunniasta.

– Sanoin, että miten minä muka voisin olla valmentaja, kun puolet noista rentuista asuu minun kämpässäni! Leikkiähän se oli, mutta oma peliura oli vielä liian lähellä ja IFK:n pelaajat liian läheisiä minulle, Väisänen kertoo.

Hän valmensi kaksi kautta SaiPaa ennen kuin palasi IFK:hon, penkin taakse kausiksi 1975–78. Kaudet 1976–78 Väisänen toimi myös Suomen alle 20-vuotiaiden maajoukkueen päävalmentajana. Tämä pesti heitti Väisäsen uudelle uralle. Vuonna 1978 hän aloitti NHL-seura Washington Capitalsin kykyjenetsijänä Suomessa.

Tulisieluinen valmentaja Väisänen ja HIFK:n tähtipelaaja Esa Peltonen vuonna 1977.­

– Tunsin nuoret suomalaispelaajat ja päädyin auttamaan heitä Pohjois-Amerikkaan. Olin ensimmäinen NHL-scoutti Euroopassa. Se oli kyllä aika ihmeellistä, Väisänen muistelee.

Vuonna 1980 Väisänen siirtyi Edmonton Oilersin palvelukseen. Hän järjesteli nuoren Jari Kurrin siirron Edmontoniin.

– Se ei ollut ihan helppo homma. Jarin isä ja äiti eivät olisi halunneet päästää Jaria lähtemään. He pelkäsivät varmaan, ettei poika pärjää yksin maailmalla, Väisänen muistaa.

– Jarikaan ei halunnut lähteä yksin mihinkään. Sitten ”Hakki” (Matti Hagman) tuli mukaan kuvioon. Hakki lähti samaan aikaan Edmontoniin, jolloin Jarikin uskalsi lähteä. Siitä aloitettiin, Väisänen kertoo.

Jari Kurrista (vas.) tuli Matti Väisäsen hyvä ystävä. Kurri ja Hjallis Harkimo kukittivat Väisäsen tämän 70-vuotispäivänä tasan viisi vuotta sitten ennen Jokerien KHL-ottelua.­

Hagman oli pelannut jo kaksi kautta Boston Bruinsissa ja tiesi, mihin oltiin menossa.

– Hakki ja Hakin vaimo auttoivat Jaria paljon.

Hagman vietti Edmontonissa kaksi kautta, mutta keskushyökkääjä jäi pelillisesti maailman parhaan jääkiekkoilijan Wayne Gretzkyn varjoon. Kurri taas raivasi paikkansa Gretzkyn rinnalle ja voitti kymmenvuotisella Oilers-urallaan viisi Stanley Cupia. Samat viisi sormusta (vuosilta 1984, 1985, 1987, 1988, 1990) on myös Väisäsellä.

– Ne ovat kotona kaapissa, Väisänen kertoo.

Matti Väisänen ja kolme hänen auttamaansa pelaajaa, jotka voittivat Stanley Cupin. Vasemmalta Reijo Ruotsalainen, Jari Kurri ja Jere Lehtinen. Kuva vuodelta 1998.­

Vuonna 1984 Väisänen auttoi nuoren Esa Tikkasen siirrossa Edmontoniin.

– Jarin kanssa ”Tikin” taas oli helppo olla, Väisänen sanoo.

Juuri tämä Oilers-kolmikko – Hagman, Kurri, Tikkanen – on Väisäsen vastaus, kun häntä pyytää erittelemään muutaman parhaiten mieleensä painuneen sadoista pelaaja-asiakkaistaan.

– Mutta on paljon muitakin. Lehtisen Jere, Peltosen Ville, Hagmanin Niklas...

Niin, jotain Väisäsen urasta kertoo, että tämä ehti auttaa sekä isän että pojan, Matti ja Niklas Hagmanin, siirroissa NHL:ään.

Matti Väisänen työnsä äärellä vuonna 2005.­

NHL-seurojen kykyjenetsijän työn ohessa Väisänen siis auttoi lukuisia pelaajia näiden asioiden hoitamisessa.

– Pelaajat puhuivat keskenään, ja sitten minun puhelimeni alkoi soida. Välillä asiakkaita oli vähän liikaakin, hän sanoo.

Nimenomaan muiden auttaminen on aina ollut Väisäselle sydämen asia.

– ”Väisä” on niitä harvoja ihmisiä maailmassa, joilla ei ole yhtään vihamiestä. Hän on aina valmis auttamaan kaikkia. Hän oli samanlainen jo pelaajana, vuosikymmeniä NHL:n Euroopan kykyjenetsintäorganisaation johtajana toiminut Göran Stubb vahvistaa.

Vuosina 1985–87 Väisänen myös valmensi Jokereita. Tuo pesti, ja Väisäsen valmennusura, päättyi putoamiseen SM-liigasta.

Naganon olympialaisissa 1998 Matti Väisänen sai seurakseen Suomen pelaajien parempia puoliskoja: Vasemmalta Katri Oikarinen (Juha Lindin tyttöystävä), Minna Skog (Juha Ylösen tyttöystävä) ja Nina Pirt (Janne Niinimaan tyttöystävä).­

Edmonton-vuosien (1980–91) jälkeen Väisänen työskenteli kykyjenetsijänä Minnesota North Starsille 1991–93, Florida Panthersille 1993–99 ja Minnesota Wildille 1999–2009. Tuohon pestiin päättyi virallisesti Väisäsen työura jääkiekon parissa, mutta lajia hän ei ole jättänyt.

– Aika paljon käyn Jäähallilla. Siellä näen Hexiä ja muita vanhoja pelikavereita. Ja Jarin (Kurri) kanssa olen usein aitiossa Jokerien pelissä. Aina joku hakee minut hallille ja joku tuo kotiin. Lääkärit eivät anna minun enää itse ajaa autoa, Vantaalla asuva Väisänen kertoo.

Tämä on seurausta Väisäsen vuodenvaihteessa 1991 kokemasta aivohalvauksesta. Nyt on siis muiden aika auttaa Väisästä.

– Ja jos en ole hallilla, katson pelit kotona yläkerrassa. Tykkään koko ajan katsoa jääkiekkoa, ja muutakin urheilua. Pitää tietää, missä omat entiset pelaajani pyörivät, Väisänen sanoo.

Matti Väisänen tutun pukukopin ovella entisen pelikaverin Danny Malonen kanssa vuonna 2017.­

Kaikkien ”pyörimisestä” tosin on vaikea pysyä kärryillä.

– En osaa yhtään sanoa, monenko pelaajan kanssa olen tehnyt töitä. Aika useaa on tullut autettua.

Normaalissa maailmassa Väisänen viettäisi vaimonsa kanssa talvet Espanjassa. Koronapandemian vuoksi hän ei ole käynyt Espanjassa sitten viime kevään.

– Aika paljon soitellaan entisten pelikaverien kanssa. Ja Hexin, Marttisen Jaskan (Jaakko) ja Heinon Kifen (Kimmo) kanssa aina nähdään Töölöntorilla.

Luokkakokous. Matti Väisänen oli mukana, kun HIFK voitti Jokerit vuonna 1967 ratkaisevassa uusintaottelussa noususta SM-sarjaan. Kyseisen joukkueen jäsenet kokoontuivat Helsingin Jäähallille vuonna 2017. Vasemmalta Göran Stubb, Christian Bergenheim, Christer Thun, Pertti Kotkas, Henrik Wahl, Jorma Thusberg, Heikki Järn, Matti Väisänen, Danny Malone ja Hannu Leiponen.­

Matti Väisänen

  • Syntynyt 1.12.1945 Iisalmessa

  • Pelaajaura: HIFK:ssa SM-sarjaa 1967–73. 113 ottelua, 0+5=5, 16 jäähyminuuttia. Suomen mestaruus 1969 ja 1970. SM-pronssia 1971 ja 1972.

  • Päävalmentajana: SaiPa 1973–75. HIFK 1975–78. Jokerit 1978–80 ja 1985–87. Suomen alle 20-vuotiaiden maajoukkue 1976–78.

  • NHL-kykyjenetsijänä: 1978–80 Washington Capitals, 1980–91 Edmonton Oilers, 1991–93 Minnesota North Stars, 1993–99 Florida Panthers, 1999–2009 Minnesota Wild.

  • Aateloitiin vuonna 2010 Jääkiekkoleijonaksi numero 205.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Oberstdorfin MM

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?