Ville Husso muistelee 33-vuotiaana kuollutta Tommi Hynystä - Jääkiekko - Ilta-Sanomat

Tommi Hynynen kuoli täysin yllättäen vain 33-vuotiaana – Ville Husso herkistyy muistellessaan ystäväänsä ja viimeistä tapaamista

Valokuvaaja Tommi Hynynen menehtyi yllättäen viime perjantaina. NHL:ssäkin pelannut Ville Husso tapasi ystävänsä viimeisen kerran kuukausi sitten.

Ville Husso tunsi perjantaina äkillisesti menehtyneen Tommi Hynysen jo pikkupojasta saakka.­

6.10.2020 20:46

Valokuvaaja Tommi Hynynen menehtyi äkillisesti viime perjantaina vain 33 vuoden iässä.

Hynystä jäivät kaipaamaan perhe, avovaimo ja laaja ystäväpiiri. Yksi heistä oli Leijonista tuttu maalivahti Ville Husso, joka julkaisi maanantaina tunteikkaita sanoja ystävästään Instagramissa.

Tieto Hynysen poismenosta tuli Hussolle kuin salama kirkkaalta taivaalta.

– Perjantaiaamuna sain tietää, ja olihan se hirveää... Se tuli ihan täytenä shokkina, eikä kukaan meistä osannut odottaa sitä yhtään. En tiedä, että hänellä olisi ollut mitään taustalla, Husso kertaa Ilta-Sanomille ääni väristen.

– Kaikkein hirvittävintähän tämä on hänen vanhemmilleen, siskolleen ja avovaimolleen. Minulle hän oli vähän kuin esikuva.

Husson, 25, ja häntä kahdeksan vuotta vanhemman Hynysen tiet kohtasivat ensimmäisen kerran jo vuosikausia sitten – kauan ennen kuin he olivat Stanley cup -voittaja ja maankuulu valokuvaaja.

Hynynen oli tähtimaalivahdin äitipuolen veljenpoika, ja kaksikko olikin säännöllisesti tekemissä keskenään jo pikkupojista lähtien.

Junioreiden kaksinkertainen arvokisamitalisti Husso elokuussa 2018.­

Perhetuttavuus muuttui vuosien varrella ystävyydeksi.

– En edes muista milloin näimme ensimmäisen kerran, kun olin vielä niin pieni. Viime vuosina olimme vielä enemmän tekemisissä, ja näimme aina, kun tulin Suomeen.

Husso kuvailee edesmennyttä ystäväänsä avoimeksi, iloiseksi ja vakaaksi ihmiseksi, joka loi ympärilleen aina hymyä.

– Tommin kanssa oli aina helppo olla. Hänelle pystyi kertomaan ihan mistä vain, ja hän oli aina nauramassa ja hymyilemässä. Tommi oli tosi pidetty ihminen kaikkialla, ja varmaan siksi hänellä olikin älyttömän laaja kaveripiiri.

Husson mukaan läheisen ystävän poismenoa on vielä mahdotonta käsittää, mutta mieleen tulvivat lämpimät muistot tuovat lohtua raskaaseen surutyöhön.

Husson mieleen on jäänyt elävimmin heidän viimeinen tapaamisensa, jonka tähtimaalivahti luuli olevan vain yksi, tavanomainen ja hauska päivä lukemattomien muiden hetkien joukossa.

– Viime kuussa kävimme syömässä ja pelaamassa biljardia ja sen jälkeen vielä Löylyssä saunomassa. Se oli kuin mikä tahansa tapaaminen: kaikilla oli hauskaa ja hyvä fiilis, kuten aina Tommin seurassa.

– Se oli sitten viimeinen kerta, kun näimme.

Kohtasivatpa kaksikon tiet kerran myös työn merkeissä. Husso pyysi ystävänsä apuun viime kesänä ikimuistoisella hetkellään voitettuaan Stanley Cupin St. Louis Bluesissa.

Kolmosmaalivahtina operoineen Husson Stanley Cup -voittoa ei merkitty virallisesti kirjoihin ja kansiin, mutta hän pääsi silti nostelemaan himoittua pokaalia ja tuomaan sen klassiselle Suomen kesäkiertueelle.

– Soitin heti Tommille ja pyysin hänet kuvaamaan, kun toin kannun Suomeen. Tiesin, että Tommi oli hyvä ja lahjakas kuvaaja, mutta olihan se vakuuttavaa, kun hän tuli paikalle ja otti homman heti haltuun, HIFK:n kasvatti muistelee.

Hynynen tunnettiin parhaiten Aku Louhimiehen ohjaaman Tuntematon sotilas -elokuvan still-kuvista ja hänen ottamansa kuva komeilee myös Tuntemattoman sotilaan elokuvajulisteessa.

Tuntemattoman sotilaan elokuvajuliste on yksi Hynysen tunnetuimmista töistä.­

Hynysen ottamista Tuntematon sotilaan kuvista syntyi viime vuonna myös taidenäyttely Mikkelin GalleriAri-galleriaan.

Näyttelyä oli tarkoitus jatkaa tänä vuonna eri puolella Suomea, mutta koronapandemia sotki suunnitelmat.

– Tommin valokuvaura oli vasta nousussa ja tiedän, että hänellä oli juuri tulossa paljon isoja juttuja, Husso huokaisee.

Hynysen kuvat jäävät elämään ikuisesti, mutta aivan liian paljon jäi myös tekemättä.

– Tommi jätti jälkensä maailmaan, mutta hirveintään tässä on se, että hänellä olisi ollut koko tulevaisuus edessään. Hän joutui lähtemään ihan liian aikaisin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?