Mikael Granlud löi Kalervo Kummolalle jauhot suuhun - Jääkiekko - Ilta-Sanomat

Näin 17-vuotias Mikael Granlund löi Kalervo Kummolalle jauhot suuhun – Rautakansleri joutui nöyrtymään pojan vastattua puhelimeen

Kalervo Kummola yritti saada Mikael Granlundin jäämään Kärppiin vuonna 2009, mutta juuri 17 vuotta täyttänyt superlahjakkuus piti päänsä kylmänä. Agentti muistelee värikästä puhelua.

Mikael Granlund ei taipunut Kalervo Kummolan tahtoon.­

28.9.2020 7:05

Suomalaisen jääkiekkokauden 2008–2009 isoihin puheenaiheisiin kuului suurelle yleisölle tuolloin vielä tuntemattoman, superlahjakkaan hyökkääjän Mikael Granlundin siirto Oulun Kärpistä Helsingin IFK:hon. Sieltä nykyinen supertähti ja kansallissankari jatkoi vuonna 2012 NHL:ään, jossa ura yhä jatkuu.

Oulun Kärpät oli siirrosta raivoissaan ja katsoi Granlundin lähteneen voimassa olleesta pelaajasopimuksesta huolimatta. Puolen Suomen seura piti tapahtuneen sylttytehtaana Granlundin pelaaja-agenttia Ilkka Larvaa. Granlund halusi kuitenkin useista syistä vaihtaa maisemia myös itse; hänen ja Kärppien välillä oli useista syistä luottamuspulaa.

Larva muisteli kevään 2009 käänteitä sunnuntaina LinkedIn-profiiliinsa tekemässään päivityksessä. Hänet innoitti kirjoittamaan Jääkiekkoliiton entisen puheenjohtajan, Rautakansleriksikin kutsutun Kalervo Kummolan tuore elämäkerta, Jari Korkin kirjoittama Kale (Otava).

Larva on tuntenut Kummolan käytännössä koko ikänsä, sillä hänen isänsä, jo edesmennyt jääkiekkovaikuttaja Martti Larva oli jääkiekkojättiläisen läheinen ystävä ja työtoveri.

Kalervo Kummola joutui nöyrtymään.­

Elämäkertaa vuolaasti kehuva, nykyään superraskaan sarjan pelaaja-agentteihin useine NHL- ja KHL-tähtiasiakkaineen kuuluva Larva ilmoittaa LinkedInissä kertovansa oman Kale-tarinansa – ja pyytäneensä siihen asianosaisilta luvan.

Kärpät oli 2009 tiettävästi ottanut yhteyttä Kummolaan, Jääkiekkoliiton silloiseen puheenjohtajaan, ja pyytänyt tätä käyttämään merkittävää vaikutusvaltaansa kohusiirron torppaamiseksi. Larva kertoo, miten hänen puhelimensa soi kevättalvisena päivänä 2009.

– Mitä sä nyt säädät sen Granlundin kanssa? Ilkka hei, se poika pysyy Oulussa, Kummola ilmoitti agentille, joka vastasi, että jatko Oulussa ei tule kyseeseen.

– Kuulitko mitä mä sanoin? Se poika pysyy Oulussa ja sillä selvä, Kummola jatkoi.

Larvan vastaus kuului näin:

– Nyt kävi hyvä säkä. ”Mikke” on tuossa vieressä ja osaat varmasti kertoa asian sille paremmin kuin minä.

Larva antoi puhelimen keskustelua sivusta kuunnelleelle, juuri 17 vuotta täyttäneelle Granlundille, joka totesi kylmän rauhallisena Kummolalle:

– En mää pelaa enää Kärpissä. Moi.

Kun Larva sai puhelimensa Granlundilta takaisin, Kummolan asenne oli muuttunut:

– Ei se pelaa enää Kärpissä, Rautakansleri myönsi ja puhelu päättyi.

 

Ilta-Sanomat tavoitti sunnuntai-iltana julkisuudessa harvakseltaan esiintyvän Larvan kommentoimaan päivitystään.

– Totta kai Mikke tiesi, kuka Kalervo Kummola on ja mikä mies hän on suomalaisessa jääkiekkoilussa. Hän puhui silloin Kalen kanssa tietääkseni ensimmäistä kertaa. Halusin kirjoittaa tarinan kuvatakseni Kalen tyyliä ratkoa asioita ja myös siksi, että useampi viihdebisneksessä toimiva lukisi sen kirjan. Se nimittäin auttaa erittäin hyvin ymmärtämään tätä alaa ja sen suoraviivaisiakin toimintatapoja, Larva sanoi.

Granlund oli keväällä 2011 sekä liigakultaa voittaneen HIFK:n että MM-kultaa voittaneen A-maajoukkueen tähtipelaaja. Maajoukkueessa seuraavaksi jo 9. NHL-kautensa aloittava Granlund on saavuttanut myös MM-hopeaa ja olympiapronssia.

HIFK-siirto ei ollut enää puheenaiheena, kun Kalervo Kummola (vas.) ja Mikael Granlund pistivät jalalla koreasti Leijonien palattua Bratislavan kisoista maailmanmestareina.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?