Marko Palon jalka leikattiin uudestaan maanantaina. - Jääkiekko - Ilta-Sanomat

MM-kultaleijonan jalka amputoitiin perjantaina – työtapaturma ei lannista Marko Paloa: ”Maailmassa tapahtuu pahempiakin asioita”

Ex-kiekkoilija Marko Palon jalka leikattiin uudestaan maanantaina. Toipuminen on vasta alkutekijöissään.

Marko Palo edusti pitkällä urallaan kymmenen kautta Hämeenlinnan Pallokerhoa. Hän pelasi SM-liigaa myös Kiekko-Espoossa ja Ässissä.­

22.9.2020 12:28

Entiseltä jääkiekkoilijalta, vuoden 1995 maailmanmestarilta Marko Palolta amputoitiin perjantaina oikea jalka nilkasta alaspäin.

Rakennustyömaalla kivikuorman murskaamaksi joutunutta jalkaa paikkailtiin uudestaan leikkauksessa maanantaina. Leikkaus sujui Palon mukaan hyvin, vaikka korjattavaa vielä jäikin.

– Haavoja ommeltiin eilen kiinni, mutta ilmeisesti se on edelleen sen verran auki, että hommaa joudutaan jatkamaan perjantaina. Sitten tiedetään taas enemmän, Palo, 52, kertoo puhelimitse IS:lle.

Töölön sairaalan vuodeosastolla vietetyt päivät ovat olleet uuvuttavia aktiiviseen elämäntapaan ja liikkeelläoloon tottuneelle miehelle. Vahva lääkitys on kuitenkin pitänyt piinallisimman kivun loitolla.

– Sairaalassa makaamisessa on se hyvä puoli, että särkylääkettä saa koko ajan ja riittävästi. Kroppa alkaa toki olla kauttaaltaan puutunut, kun olen maannut parin neliömetrin tilassa jo useamman päivän, mutta leikkauspäiviä lukuun ottamatta kivut ovat pysyneet ihan siedettävissä rajoissa.

Palo joutui perjantaina vakavaan onnettomuuteen työskennellessään omistamansa Kyykivi Oy:n palveluksessa.­

Palo kuulostaa tilanteeseensa nähden ilahduttavan pirteältä ja hyväntuuliselta. Alkujärkytys jalan menettämisestä oli arvatenkin raju, mutta sairaalasängyssä vietetyt tunnit ovat auttaneet kiekkolegendaa laittamaan asiat oikeisiin mittasuhteisiin.

Elämä jatkuu.

– En jaksa surkutella tilannettani määräänsä enempää – päätin heti alussa, että ei se jalka murehtimalla parane. Kyllähän maailmassa tapahtuu tälläkin hetkellä huomattavasti pahempia asioita kuin se, että jalastani on poistettu pieni osa.

Kolmissa MM-kisoissa ja Lillehammerin olympialaisissa 1994 Suomea edustanut taitava laitahyökkääjä on saanut valtavasti tsemppiviestejä ja -puheluita viikonlopun ja alkuviikon aikana. Iso osa yhteydenotoista on tullut entisiltä pelitovereilta.

Soittokaruselli tosin on äitynyt ajoittain turhankin kovaksi.

– Puhelin on soinut taukoamatta aina, kun olen pitänyt sitä päällä. Nyt olen tajunnut jo välillä sulkea sen, kun lepäämisestä ei ole meinannut tulla mitään jatkuvan värinän takia. Ei siinä, ihan hauskaahan se tietysti on, kun muistetaan, Kyy-lempinimellä tunnettu hämeenlinnalainen naurahtaa.

Palo vuonna 2013.­

Palo ei osaa vielä tässä vaiheessa arvioida, milloin ja miten jalan kuntouttaminen alkaa. Hän epäilee, että nilkkaan aletaan valmistaa proteesia, kunhan haavat saadaan umpeen ja akuutein tilanne rauhoittuu.

Toipumisprosessi on epäilemättä pitkä ja kivulias.

– Ensimmäinen juttu sitten, kun tästä jossain vaiheessa pääsen jaloilleni on ilman muuta tukilihaksiston vahvistaminen ja liikeratojen opettelu. Pahinta on varmasti se, että lihakset ehtivät surkastua aika lailla ennen sitä.

Kiekkokarpaasi kuitenkin luottaa, että viidentoista vuoden kiekkoammattilaisuudesta ja yli 500 SM-liigaottelun kokemuksesta on apua kuntouttamisessa.

– Olen tottunut harjoittelemaan kovaa ja laittamaan itseni aina kuntoon, minkä takia uskon pystyväni suhtautumaan kuntoutukseen oikealla tavalla ja saamaan hyviä tuloksia. Kyllä tämä tästä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?