Hannes Hyvösen tuhlasi miljoonaomaisuutensa ja ajautui päihdehelvetistä pakkohoitoon - Jääkiekko - Ilta-Sanomat

Uutuuskirja paljastaa Hannes Hyvösen brutaalin tarinan – näin hän tuhlasi miljoonaomaisuutensa ja ajautui päihdehelvetistä pakkohoitoon

Hannes Hyvösen elämä on ollut hurjaa kaukaloissa ja sen ulkopuolella.

Entisen kiekkotähden Hannes Hyvösen elämästä kertova uutuuskirja on julkaistu.­

9.9. 5:55

Hannes Hyvönen, 45, oli yksi 2000-luvun alkuvuosien puhutuimmista suomalaisista jääkiekkoilijoista.

Keskiviikkona julkaistu toimittaja Marika Lehdon kirjoittama Hyvösen elämäkertakirja Häkissä (WSOY) kertoo hengästyttävän tarinan pontevasta oululaispojasta, josta kasvoi kaukaloiden pelätty soturi ja juhlittu kultasankari.

Tarinan kääntöpuoli on järkyttävää luettavaa.

Kulttipelaajan maineen saaneen Hyvösen kohuja kyllä seurattiin tiiviisti lehtien palstoilla aktiivivuosina, mutta tuore kirja paljastaa karmivia yksityiskohtia siitä, miten tulisieluisen mutta hyväsydämisen miehen elämä luisui raiteiltaan kerta toisensa jälkeen.

Hyvönen kärsi vuosia vakavasta päihderiippuvuudesta, tuhlasi miljoonaomaisuutensa, pilasi kaksi avioliittoa ja ajautui itsemurhan partaalle uransa päätyttyä.

Hannes Hyvönen ja pudotuspeliparta vuonna 1997.­

Oululaiseen työläisperheeseen syntynyt Hannes oli eläväinen ja urheilullinen poika, mutta impulsiivinen luonne aiheutti ongelmia lapsesta saakka.

Pojan suurin intohimo oli aina jääkiekko. Hyvönen ei ollut nuorena lahjakkain tai lupaavin kiekkoilija, ja murrosikäkin alkoi ikätovereita myöhemmin, mutta ankara ja ajoittain jopa pakkomielteinen harjoittelu vei hänet isoimmille areenoille: SM-liigaan, NHL:ään, Leijoniin ja kaikkiin Euroopan suurimpiin sarjoihin.

Hyvösen tuhoisin ase oli hänen poikkeuksellisen kova laukauksensa. Tulos oli hurjaa, mutta vauhti äityi kaukaloissa usein myös liian kovaksi.

Sisäisten demoniensa kanssa murrosikäisestä saakka taistellut Hyvönen sortui toistuvasti kiekkokansaa kohahduttaneisiin ylilyönteihin: hän taklasi törkeästi, teki käsittämättömiä koiruuksia ja tappeli vastustajien ja joukkuetovereidensa – joskus jopa valmentajiensa – kanssa.

Hyvösen loistokkaimmat kaudet ajoittuivat torsoksi jääneen NHL-reissun jälkeisiin vuosiin 2003–2008, jolloin hän suorastaan dominoi Elitserienin suurseurassa Färjestadissa, Ilveksessä ja kotikautensa ylpeydessä Kärpissä.

Kärpissä vuosina 2007 ja 2008 saavutetut suomenmestaruudet olivat Hyvöselle monellakin tapaa unelmien täyttymys.

 

Hyvönen turrutti jatkuvaa ahdistustaan, riittämättömyyden tunnettaan ja yksinäisyyttään lääkkeillä ja päihteillä jo silloin, kun kaukalossa sujui.

Aluksi maistuivat lähinnä viihdekäyttöön tarkoitetut alkoholi ja marihuana, mutta vähitellen, kivuliaiden loukkaantumisten myötä, mukaan tulivat kovat kipulääkkeet ja uran loppupuolella myös kokaiini. Uran jälkeen Hyvösen päihteiden käyttö riistäytyi vaarallisesti käsistä.

Hyvönen ohittaa Jokereiden maalivahdin Juuso Riksmanin SM-liigan finaalisarjassa vuonna 2007.­

Hyvönen tienasi lähes 20 vuotta kestäneellä ammattiurallaan miljoonien eurojen omaisuuden, mutta päihteiden ryydittämä rokkitähden elämä, kaksi avioeroa ja avokätinen rahojen lainaaminen tyhjensivät pohjattomalta tuntuneen pankkitilin.

Rahat loppuivat niin totaalisesti, että Hyvönen oli uransa jälkeen hetken jopa kodittomana ja hänen oli pakko turvautua Ruotsin sosiaaliturvaan.

Hyvönen oli uransa aikana kahdesti naimisissa, ja hänellä on kaksi lasta kummankin entisen vaimonsa kanssa.

Jälkikasvu oli jääkiekkoilijalle kaikki kaikessa, mutta avioliittojen rikkoutuminen ja lasten etääntyminen kasvattivat hänen sisällään jäytänyttä ahdistusta entisestään ja lopulta taakka kasvoi liian suureksi.

Perheiden hajoaminen, raha- ja päihderiippuvuus ja kivulias lopettaminen syöksivät jääkiekkoa eläneen ja hengittäneen Hyvösen brutaaliin luisuun. Kesällä 2013 itsemurha tuntui ainoalta pakokeinolta.

Olen niin yksin kuin ihminen voi olla. Olen pohjalla. En pysty nukkumaan kuin alkoholin, pillereiden ja marihuanan voimalla, eivätkä viimeisinä viikkoina nekään ole auttaneet.

Ehkä lastenkin olisi parempi ilman näin surkeaa isää? Minulla on ollut köysi valmiina jo edellisestä kesästä. Olen päätöksestäni varma.

Hyvönen sai viime hetkellä apua läheisiltään, ja hänet kiidätettiin ruotsalaiseen psykiatriseen sairaalaan pakkohoitoon. Hänellä diagnosoitiin vaikea-asteinen masennus.

Hannes Hyvönen (oik.) Ilveksen pelaajana 2004.­

Hyvönen taisteli psyykeensä kanssa vielä vuosikausia 2013 tapahtuneen pohjakosketuksensa jälkeen. Vähitellen hänen kuitenkin onnistui kammeta itsensä takaisin jaloilleen.

Siinä auttoivat kurinalainen elämä, Suomeen muuttaminen, uudet työkuviot ja elämän suunnan muuttanut parisuhde fitness-urheilija Netta Suikkasen kanssa, jonka isä on Kärppien entinen huippupelaaja Kai Suikkanen.

Nykyään Hyvönen asuu Suikkasen kanssa Oulussa, tekee päivätöitä ja on päässyt toteuttamaan pitkäaikaista valmennusunelmaansa Kärppien juniorivalmentajana.

Hannes Hyvönen Oulussa viime lokakuussa.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?