Summanen kiistää Kummolan kirjanäkemyksiä potkuista. - Jääkiekko - Ilta-Sanomat

Raimo Summanen vastaa Kalervo Kummolan koviin kirjaväitteisiin – ”Halusin vain tätä yhtä asiaa”

Raimo Summanen kiistää palkkavaatimusten merkityksen maajoukkuepestinsä päättymiseen ja ihmettelee Lasse Lehtisen puheita ”vihanhallinnasta”.

Jääkiekkoliiton puheenjohtaja Kalervo Kummola (vas.) ilmoitti lokakuussa 2004 medialle, ettei Raimo Summanen jatka A-maajoukkueen päävalmentajana.

3.9.2020 15:30

Jääkiekkoliiton entinen puheenjohtaja, Suomen kaikkien aikojen merkittävin kiekkovaikuttaja Kalervo Kummola otti keskiviikkona ilmestyneessä Kale-elämäkerrassaan (Otava) odotetusti kantaa myös vuoden 2004 syksyn kiihkeisiin tilanteisiin, joiden päätteeksi Raimo Summasen työ A-maajoukkueen päävalmentajana päättyi. Summanen erotettiin pian sen jälkeen, kun Suomi oli kovatasoisessa Maailmancupissa Pohjois-Amerikassa saavuttanut toisen sijan. Ilta-Sanomat uutisoi Kummolan näkemykset syksystä 2004 näkyvästi keskiviikkona.

Kummola toteaa, että kun Summasen kanssa syksyn mittaan väännettiin mahdollisesta jatkosta nihkeissä neuvotteluissa, tämä olisi pestin tuulisuuden takia vaatinut kovempaa palkkaa.

Kirjan tekijän Jari Korkin haastattelusta pitkän miettimisen jälkeen kieltäytynyt Summanen otti torstaina yhteyttä Ilta-Sanomiin ja halusi kertoa oman näkemyksensä noin 16 vuoden takaisista tapahtumista.

– Haluan ehdottomasti tehdä selväksi, että raha ei ollut minkäänlaisessa pääroolissa, kun siitä tilanteesta 2004 neuvoteltiin. Esillä oli sen sijaan ylitse muiden aivan toinen asia.

Kummola kertoo kirjassa, että Summanen ei ollut tyytyväinen siihen, että sai vuonna 2003 valmennussopimuksen tehdessään taustaryhmänsä Jääkiekkoliiton puolesta, eikä voinut koota sitä itse. Summanen vahvistaa kaikin osin Kummolan näkemyksen, ja esimerkiksi Maailmancupin aikana tilanne hänen ja taustaryhmän osan välillä tulehtui pahasti.

– Isossa kuvassa halusin niissä neuvotteluissa vain tätä yhtä asiaa: oikeutta koota itse oma taustaryhmäni eli tärkein luottohenkilöideni ryhmä alusta loppuun. Oli oma virheeni suostua 2003 sopimukseen, jossa tätä oikeutta en kirjallisesti vahvistettuna saanut, ja otan siitä vastuun. Jäin silloin suullisesti käsitykseen, että taustaryhmää olisi tilanteen mukaan mahdollista muuttaa, mutta kirjallisesti sitä ei valitettavasti sovittu.

Summanen kertoo saapuneensa Maailmancupista Suomeen epävarmana asemastaan, sillä suomalaisessa mediassa oli mm. Kummolan suulla sekä nimettömästi turnauksen aikana spekuloitu hänen työsuhteensa tulevaisuudella.

– Olisin toivonut, ettei tällaista kesken turnauksen veivattaisi. Tällaisia häiriövaikutuksia on Kalen lausunnoista, kaikella kunnialla, aina joskus A-maajoukkuetoimintaankin kummunnut.

Kummola kertoo Summasen siirtäneen pitkäaikaisen menestystandemin toisen osapuolen eli Erkka Westerlundin kesken Maailmancupin katsomovalmentajaksi. Näkemyksestä Summanen myöntää vain Westerlundin sijainnin.

Jokerien päävalmentaja Erkka Westerlund (vas.) ja Avangard Omskin vetäjä Raimo Summanen kertoivat 2014 mielipiteitään joukkueiden juuri päättyneestä kohtaamisesta.

– Se oli kuitenkin yhteistuumin sovittu jo etukäteen, koska Erkan hyödyt joukkueelle saatiin katsomossa käyttöön täysimääräisemmin kuin vaihtoaitiossa: analyyttisyys ja hahmotuskyky.

Tikunnokkaan Summanen nostaa myös Kummolan pitkäaikaisen ystävän, kirjan esilukijanakin toimineen kirjailija–käsikirjoittaja Lasse Lehtisen. Lehtinen kertoo kirjassa antaneensa Jääkiekkoliiton tilauksesta Summaselle esiintymisvalmennusta, jossa merkittävää osaa olisi näytellyt ”vihanhallinnan opettelu”.

– Aika kiinnostavaa tekstiä Lehtiseltä sikäli, että koulutus oli alun perin oma ideani. Yhteisistä sessioista en tunnista vihanhallinta-aspektia. Halusin koulutusta koko johtoporukalle ennen kaikkea siksi, että sen avulla jokainen suutari olisi oppinut pysymään lestissään. Eli minä puhuisin joukkueen pelaamisesta ja valmentamisesta, Kale liiton isoista linjoista ja turnausjärjestelyistä ja niin edelleen. Eli että ihan kaikki eivät puhuisi julkisuudessa ihan kaikista asioista.

Summanen painottaa, että hänen välinsä kirjoittaja Korkkiin, Lehtiseen tai Kummolaan eivät ole millään tasolla vihamieliset.

– Halusin kommentoida näitä väitteitä omalta kohdaltani täysin asialähtöisesti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?