Esa Tikkanen puolustaa Lukashenkoa – ”Pitää huolta maastaan, vaikka onkin niin sanottu diktaattori”

Valko-Venäjän tilanteen ei pitäisi vaikuttaa mitenkään MM-kisoihin, lataa presidentin kiekkoturnauksiin osallistunut Esa Tikkanen. Pentti Matikainen on sanoissaan varovaisempi.

Esa Tikkanen ja Aleksandr Lukashenko ovat kohdanneet jäällä ystävyysottelussa.

19.8.2020 5:57

Suomalaisella jääkiekkolegendalla Esa Tikkasella on selvä näkemys ensi kevään jääkiekon MM-kisojen kohtalosta huolimatta Valko-Venäjällä meneillään olevista mielenosoituksista.

– Nykyisen tilanteen ei pitäisi vaikuttaa mitenkään MM-kisoihin. Kisat on annettu Minskille, eikä politiikan pitäisi vaikuttaa mitenkään urheiluun, Tikkanen lataa.

– Lukashenko on jääkiekkohullu, kuten Putin tai Niinistökin. En sen enempää osaa sanoa. Hän pitää huolta maastaan, vaikka onkin niin sanottu diktaattori, viisinkertainen Stanley Cupin voittaja toteaa.

Esa Tikkanen on pelannut Suomen joukkueessa Minskin jouluturnauksessa presidentti Lukashenkoa vastaan. Kuva SM-liigan All Star -tapahtumasta syksyltä 2019.

Kriisi Valko-Venäjällä sai alkunsa sunnuntaina 9. elokuuta pidetyistä presidentinvaaleista, jotka ”Euroopan viimeinen diktaattori” Aleksandr Lukashenko voitti ylivoimaisella äänivyöryllä. Oppositio pitää vaaleja vilpillisinä.

Vaalien jälkeen Valko-Venäjällä on levinnyt laajoja, presidenttiä vastustavia mielenosoituksia, joita on tukahdutettu väkivallalla. Viime viikolla Latvian pääministeri Krisjanis Karins sanoi, ettei maa halua enää järjestää ensi kevään jääkiekon MM-kisoja yhdessä Valko-Venäjän kanssa.

Kansainvälisen jääkiekkoliiton IIHF:n puheenjohtaja René Fasel on kuitenkin vakuutellut, että Minsk pysyy MM-kisojen isäntäkaupunkina.

Calgaryn olympialaisissa 1988 Suomen ensimmäiseen jääkiekon arvokisamitaliin valmentanut Pentti Matikainen on arvioissaan Tikkasta varovaisempi.

– Kiintoisaa nähdä, mitä MM-kisoille tapahtuu. Nyt ei hyvältä vaikuta. Urheilun kantilta kaikki toimii viimeisen päälle, mutta onko se sitten oikein, jos joku näkee nälkää tai terveydenhuoltoon ei laiteta riittävästi rahaa, Matikainen pohtii.

Legendaarinen jääkiekkovalmentaja Pentti Matikainen, 69, on ollut yli kymmenen kertaa Suomen joukkueen mukana Minskin amatööriturnauksessa.

Valko-Venäjällä järjestetään joka tammikuu paikallisen joulun aikaan amatööriturnaus, Christmas Tournament, jossa vuodesta 1994 lähtien Valko-Venäjää johtanut Lukashenko, 55, pelaa itsekin.

– Olen ollut turnauksessa mukana yli kymmenen kertaa. Se alkoi, kun ”Luka” kutsui meidät pelaamaan. Aluksi oli vain hänen jenginsä ja Suomen jengi. Turnaus alkoi laajentua, kun Valko-Venäjä edellisen kerran (2014) järjesti MM-kisat. Silloin oli mukana 12 joukkuetta, koska he ajoivat sisään MM-kisaorganisaatiota ja hotelleja, kertoo Ilta-Sanomille Suomen joukkuetta turnauksessa vuosia luotsannut Matikainen.

Myös Tikkanen muistaa mainiosti Minskin MM-kisavuonna 2014 järjestetyn amatööriturnauksen.

– Täysi tupa ja kunnon show päällä. Olen pelannut presidentti Lukashenkoa vastaan monta kertaa. Ulkomaalaisista pidetään siellä hyvää huolta. Se on ollut hyvin järjestetty turnaus niin kuin MM-kisatkin, NHL-legenda sanoo.

Presidentti Aleksandr Lukashenko jäällä isännöimässään jouluturnauksessa.

Christmas Tournamentista Matikaisella on Tikkasen tapaan pelkästään mukavia muistoja.

– Sitä voi verrata ihan MM-kisoihin. Samanlaista toimintaa, erittäin turvallista, eikä minkäänlaisia ongelmia ole koskaan ollut. Nyt vaikuttaa, että toiminta valitettavasti loppuu. Oliko viime vuosi sitten viimeinen – vähän haisee siltä, Matikainen arvioi.

– Olemme vieneet turnauksen kautta suomalaisia yrityksiäkin Valko-Venäjälle. Myös siinä mielessä seuraan nykytilannetta mielenkiinnolla, että onko meillä enää mahdollisuutta jatkossa päästä sinne.

Minskin jouluturnauksessa katsomot ovat täynnä, vaikka kyse onkin amatööriturnauksesta.

Suomen joukkue päätyi Lukashenkon vieraaksi alunperin Matikaisen suomalaisessa harrastejoukkueessa tapaaman kontaktin kautta.

Aluksi Suomi pelasi turnauksessa pelkästään harrasteporukan voimin – Matikainen itsekin veti pelikamat niskaan – mutta tason noustessa Minskiin on kasattu äskettäin uransa päättäneitä huippupelaajia sisältävä ryhmä.

Ilta-Sanomat uutisoi turnauksesta vuonna 2017, jolloin mukana olivat muun muassa maalivahti Juuso Riksman, Sami Helenius, Toni Mäkiaho ja Jani Rita.

– Meiltä on edellytetty, että osallistutaan tiettyihin toimintoihin siellä. Olemme esimerkiksi vierailleet lastenkodeissa ja vieneet niihin lahjoja, kuten televisioita ja tietokoneita. Sykähdyttäviä kokemuksia, eikä vain jääkiekkoa. En tiedä, onko se sitten myös poliittista, että ovat halunneet näyttää ulospäin jotain, mutta me olemme tehneet sitä pyyteettömästi, Matikainen kertoo.

Suomen porukka on yltänyt Matikaisen kertoman mukaan finaaliin parina vuonna. Valko-Venäjä on kuitenkin vienyt voitot.

– Viime kerralla finaalissa pidettiin Valko-Venäjää niin tiukilla, ettei Lukashenko uskaltanut pelata kuin yhden vaihdon, Matikainen paljastaa.

Tikkanen ilmoittaa olevansa mielellään mukana turnauksessa tulevaisuudessakin, mikäli se järjestetään, ja jos 55-vuotias laitahyökkääjä saa leikatut polvensa kuntoon.

– Viime talvena meiltä oli Minskissä erittäin tasokas jengi. Lähes kaikki olivat liigataustaisia pelaajia ja paljon oli maajoukkueessakin olleita pelaajia. Ei ketään tarvitse erikseen houkutella sinne, Matikainen toteaa.

Suomen joukkueen edustaja Lassi Sarvikivi ja presidentti Aleksandr Lukashenko (vas.) kättelevät.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?