Ruotsin suurseura nimikohun keskellä – seuralegenda ja tutkija eri kannoilla: ”Minulle intiaani tarkoittaa jotain positiivista” - Jääkiekko - Ilta-Sanomat

Ruotsin suurseura nimikohun keskellä – seuralegenda ja tutkija eri kannoilla: ”Minulle intiaani tarkoittaa jotain positiivista”

Frölunda Indians arvioi seuranimeään ja -tunnustaan.

Frölunda pohtii logonsa ja nimensä tilannetta.

14.7.2020 12:46

Yhdysvalloissa ihmisoikeus- ja rasismikysymykset ovat kiihtyneet kesän aikana, minkä takia amerikkalaiset urheiluseurat ovat joutuneet arvioimaan nimiään ja tunnuksiaan uudelleen. Keskustelu on yltänyt myös Pohjoismaihin asti.

Ruotsin jääkiekon suurseurassa Frölunda Indiansissa mietitään toden teolla joukkueen nimen ja tunnuksen vaihtamista. Göteborgilaisseura otti käyttöönsä Indians-lisänimen ja intiaanitunnuksen 1990-luvun puolivälissä. Joukkueen kapteeni, Ruotsin maajoukkuehyökkääjä Joel Lundqvist kertoi aiemmin Göteborgs-Postenille pitävänsä seuran intiaaninimestä.

– Minulle intiaani tarkoittaa jotain positiivista, taisteluhenkeä intiaanin kanssa. Minusta siinä on positiivinen lataus, 17 kauden ajan Frölundaa edustanut Lundqvist aprikoi.

Göteborgin yliopiston poliittisen teorian, etiikan ja uskonnonfilosofian tutkijatohtori Fredrik Portin on seuralegendan kanssa eri linjoilla.

– Vaikka puhuttaisiin positiivisista piirteistä, ne perustuvat hyvin stereotyyppiseen käsitykseen alkuperäiskansoista alkeellisina ja väkivaltaisina villeinä. Sanojen, kuten "intiaani" tai "punanahka", käyttäminen vahvistavat ongelmallista stereotypiaa, jota monet alkuperäiskansojen asukkaat eivät halua tunnistaa, Portin sanoi uutistoimisto TT:lle.

– On helppo ymmärtää, miksi kannattajat eivät halua päästää irti seuran nimestä, joka liittyy heidän muistoihinsa ja perinteisiinsä. Mutta voi myös saada uusia muistoja. Ja perinteet muuttuvat jatkuvasti, ne ovat luonteeltaan sellaisia.

Lundqvist (oik.) vastassaan Hradeck Kraloven Michael Gaspar helmikuisessa joukkueiden CHL-finaalissa.

Yhdysvalloissa amerikkalaisen jalkapallon NFL-seura Washington Redskins ilmoitti maanantaina vaihtavansa seuran nimen. Myös baseballin MLB-seura Cleveland Indians harkitsee nimensä vaihtamista. NHL-joukkue Chicago Blackhawks sen sijaan ilmoitti, ettei aio vaihtaa nimeään ja tunnustaan.

Frölunda selvittää nimikysymystä, ja päätös voi TT:n mukaan tulla elokuun aikana.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?