Kristian Näkyvä kertoo syöpätaistelustaan, joka jätti jälkensä - Jääkiekko - Ilta-Sanomat

Kivessyöpä jätti jälkensä Kristian Näkyvään – huippukiekkoilija kertoo raskaasta vuodestaan: ”Aikamoinen matka itseensä”

Kristian Näkyvä viettää nyt alkukesää kotonaan Vantaalla.

Julkaistu: 27.5. 21:22

Viime aikojen vastoinkäymiset ovat muuttaneet Kristian Näkyvää. Nyt hän kertoo avoimesti kokemuksistaan.

Tammi-helmikuun vaihteessa Kristian Näkyvän taivas synkkeni.

Ruotsin Örebrossa toista kautta pelannut 29-vuotias huippukiekkoilija havaitsi kiveksessään erikoisen patin. Näkyvä kertoi asiasta joukkueensa lääkärille, joka lähetti suomalaispuolustajan terveyskeskuslääkärin pakeille. Matka jatkui edelleen alan spesialistin luokse.

– Pääsin ultraäänitutkimukseen, josta tuli diagnoosi, että kyseessä on jonkinlainen kasvain. Ja niitä oli itse asiassa kaksi, Näkyvä kertoo.

– Ei siinä juuri muita vaihtoehtoja ollut kuin että kyseessä on kivessyöpä.

Ajatukset myllersivät päässä.

– Kun sain sen lähetteen toiselle lääkärille, silloin oli aika järkytys. Lähdin hallilta Joonas Raskin kanssa ajelemaan kotiin ja kerroin hänelle, että minulla on nyt ilmeisesti syöpä.

– Olimme molemmat aika ihmeissämme, että mitä tässä nyt tapahtuu. Kuitenkin syöpä jo pelkästään sanana on sellainen, että se räjäyttää aika lailla paketin auki, eikä oikein edes osaa ajatella mitään. Eikä tiedä yhtään, kuinka vakavasta asiasta on kyse.

Näkyvä tähyää takaisin kaukaloon jo heti ensi kauden alussa.

Tarkemmat tutkimukset rauhoittivat Näkyvän mieltä.

– Kerrottiin, että ennusteet ovat todella hyvät ja erittäin todennäköisesti selviän siitä suhteellisen hyvin. Eli sinänsä ei puhuttu sillä tavalla elämää uhkaavasta asiasta.

– Kun olin päässyt yli ensishokista, tuli tunne, että olen hyvissä käsissä, eikä tilanne ole ihan niin paha. Se rauhoitti fiilistä.

Helmikuun puolivälissä Näkyvä leikattiin. Sen jälkeen hän kävi tiiviisti verikokeissa lähes parin kuukauden ajan. Tutkimuksissa ei löydetty etäpesäkkeitä.

Sitten vuorossa oli noin kolme viikkoa kestänyt sytostaattihoitojakso. Hoitoja annettiin ensin viiden päivän ajan, jonka jälkeen oli lepoviikko. Viimeiset sytostaattihoidot Näkyvä sai huhtikuun 20. päivä.

Vajaa kuukausi sitten hän palasi Ruotsista kotiinsa Vantaalle.

– Nyt tästä eteenpäin kolmen kuukauden välein on seuranta. Mutta tältä erää se on voitettu. Jos seurantakokeissa ei näy mitään, alustavasti ainakin viisi vuotta seurataan. Sen jälkeen voi sitten saada ihan terveen paperit.

Syövän uusiutumisen todennäköisyys on enää noin kahden prosentin luokkaa.

Sairaus jätti kuitenkin jälkensä. Näkyvä menetti toisen kiveksistään, ja hiukset lähtivät ainakin toistaiseksi päästä.

– Mutta tämä kaljuhan on aika helppo: eipähän tarvitse paljon muuta huolehtia kuin vähän rasvaa laittaa. Shampoolle tai hiusvahalle ei ole pahemmin käyttöä, Näkyvä naurahtaa.

Poistetun kiveksenkään ei pitäisi vaikuttaa tulevaisuudessa mahdollisten lapsien saantiin.

– Yhdelläkin pärjää, ja tilanteen pitäisi normalisoitua. Mitä olen kuullut monista saman läpikäyneistä, niin he ovat ainakin olleet ihan terveitä ja saaneet lapsia. Sen asian suhteen ei pitäisi olla pelkoa.

Nyt, reilu kuukausi viimeisten sytostaattihoitojen jälkeen elämä hymyilee taas.

– Tällä hetkellä tuntuu yllättävänkin normaalilta ja olen pystynyt aloittamaan kevyesti treenaamista. En joutunut käymään niin paljon hoitoja läpi, että jäisi niin suuria vaikutuksia kroppaan. Mutta aikahan sen näyttää, ilmaantuuko vielä jotakin.

Edellinen vuosi on ollut Näkyvälle raskas. Ennen syöpätaistelua hän erosi viime kesänä vaimostaan Lotta Hintsasta.

– Kyllähän tämä on ollut aikamoinen matka itseensä. Aikamoinen vuosi on takana, Näkyvä huokaa.

– Vajaa kuukausi sitten lentokoneen laskeutuessa katselin ikkunasta, että vihdoinkin pääsen Suomeen ja kotiin pysähtymään. Se kahden viikon karanteeni, kun olin vain yksin kotona, teki aika hyvää henkisesti. Sain olla ihan omien ajatusten kanssa, pysähtyä ja käydä läpi, mitä kaikkea tässä on matkan varrella ollut.

Perhe ja ystävät ovat olleet Näkyvälle iso tuki. Viime aikojen koettelemukset ovat muuttaneet häntä myös henkisesti.

– Kummasti nyt nauttii pienemmistä asioista ja kaikkia ympärillä olevia ihmisiä arvostaa ja heihin pitää yhteyttä ihan eri lailla. Olen lähentynyt heidän kanssaan paljon, ja he ovat auttaneet valtavasti käsittelemään vastaan tulleita ongelmia, Näkyvä kertoo.

– Sellaista avoimuutta ja rehellisyyttä omaan elämään on tullut lisää. Kun ongelmia uskaltaa jakaa ympärilleen, se helpottaa kummasti kantamaan ja käsittelemään asioita. Kaverit, läheiset ja perhe ovat siellä olemassa, ja kun jakaa omia tuntojaan, he auttavat ja ottavat myös kantaakseen taakkaa.

Kuluneena keväänä jääkiekko oli Näkyvän elämässä täysin toissijainen asia. Nyt hän tähtää kuitenkin jo takaisin kaukaloon.

– Sitä tavoittelen, että ensi kaudella olisin jo ihan täysillä vääntämässä. Uskon ja toivon, että sitten kun ikinä kaudet jossakin alkaa, niin olisin suhteellisen hyvässä iskukyvyssä.

– Mitä nyt olen tunnustellut treenien osalta, niin kunto tuntuu yllättävän hyvältä. Niin suurta tiputusta yleiseen kuntotasoon ei ole tullut kuin mitä olisin epäillyt.

Näkyvä on pelannut vuosina 2013–19 Leijonissa 23 ottelua. Arvokisoissa hän ei kuitenkaan ole ollut mukana.

Vuonna 2014 JYPistä maailmalle lähtenyt ja muutamaan otteeseen maajoukkueessa EHT-turnauksissa esiintynyt Näkyvä on pelannut pääosan ammattilaisurastaan Ruotsin SHL:ssä.

Vielä mielessä ei ole paluu kotimaan kaukaloihin.

Näkyvän sopimus Örebron kanssa loppui tähän kevääseen. Hän etsii parhaillaan uutta työnantajaa, mutta koronavirustilanteen aiheuttama epävarmuus on jäädyttänyt pelaajamarkkinoita.

– Selkeä tavoite on jatkaa ulkomailla. Seura on vielä auki, mutta neuvottelut ovat käynnissä. Katsotaan, kuka olisi kiinnostunut, ja mihin suuntaan jatkaisin, Näkyvä kertoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?