Jori Lehterä kertoi hovioikeudessa puhuneensa kuulusteluissa pihatöistä – ”Se oli vähän ylimielinen vastaus” - Jääkiekko - Ilta-Sanomat

Jori Lehterän huumetuomion käsittely alkoi hovioikeudessa – samalla paljastui iloinen vauvauutinen

Jori Lehterä pelasi viime kaudella Pietarin SKA:ssa.

Julkaistu: 20.5. 20:26

Jori Lehterä on alusta asti kieltänyt ostaneensa kokaiinia kesällä 2018. Juttua käsiteltiin tällä viikolla hovioikeudessa.

Jääkiekkoilija Jori Lehterän huumetuomion käsittely käytiin tiistaina Turun hovioikeudessa.

Hiljattain KHL:ssä Pietarin SKA:sta Spartak Moskovaan vaihtanut hyökkääjä tuomittiin viime vuoden maaliskuussa huumausainerikoksesta neljän kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen.

Lehterän, 32, tuomio perustui pääosin siihen, että yksi Tampereella huumeita välittäneistä miehistä väitti esitutkinnassa myyneensä kiekkoilijalle 6–8 grammaa kokaiinia. Mies perui puheensa myöhemmin.

Hovioikeus myönsi jatkokäsittelyluvan Lehterälle ja kahdelle muulle laajassa jutussa tuomitulle. Syytettyjä oli alun perin 22, ja Lehterällä oli vyyhdissä pieni rooli. Leijonatähti on kieltänyt syyllisyytensä alusta asti.

NHL:ssäkin viisi kautta kiekkoillut Lehterä oli itse paikalla hovioikeuden käsittelyssä, jossa häntä kuultiin noin puolen tunnin ajan. Kuulemisen keskiössä oli jälleen Lehterän yhteys kahteen päätekijään, Kosar Fatahiin ja Karl Kivelään.

Käsittelyn aikana ruodittiin käräjäoikeuden istunnon tapaan kesän 2018 neljää eri viikonloppua, jolloin Lehterä oli ollut teletietojen mukaan puhelimitse yhteydessä miehiin.

Lehterä piti kiinni kertomuksestaan, että kumpikin miehistä oli toiminut hänen autokuskeinaan, jos näille oli sattunut ajankohta sopimaan.

– En tykkää mennä taksitolpille jonottelemaan, kun nykyään kaikilla on kännykkäkamerat, ja olen aika tarkka julkisuuskuvastani.

– Maksoin muutamia satasia kyydistä, Lehterä kertoi yhteistyöstä.

10 vuoden tuomion saanut Fatah kuului Lehterän kavereihin. Kiekkoilija kertoi heidän muun muassa pelanneen katulätkää ja saunoneen yhdessä. Hän kertoi myös maksaneensa Fatahin päihdevieroituksen.

Sen sijaan Kivelä oli Lehterän mukaan ainoastaan tuttava, jonka hän oli nähnyt ensimmäisen kerran kesän alussa. Kivelä oli tullut Fatahin mukana hakemaan Lehterää ja perhettä lentokentältä heidän saapuessaan Suomeen kiekkokauden jälkeen keväällä 2018.

Juuri Kivelä kertoi aluksi esikuulusteluissa myyneensä Lehterälle kokaiinia.

Syytteen mukaan Lehterä olisi yrittänyt ostaa Kivelältä gramman kokaiinia toukokuussa 2018, kun hän oli Jämijärvellä juhlimassa polttareita 30 hengen porukalla. Kaupasta oli sovittu päivällä, mutta hankinta jäi yritykseksi, kun Kivelällä ei ollut kokaiinia mukana.

Syytteen mukaan poliisin nauhoittamassa puhelussa käytettiin koodikieltä ja hierottiin kokaiinikauppaa.

Lehterä kertoi, että hänen tarkoituksensa oli tulla polttareista yöksi kotiin Tampereelle, minkä vuoksi hän soitti itselleen Kivelältä kyydin.

– Suunnitelma muuttui, kun kuultiin, että JVG:llä on puolen tunnin päässä yksityiskeikka. Kivelä tuli siihen, ja meitä oli kolme henkilöä, jotka hän ajoi Kankaanpäähän, Lehterä kertoi.

– Hän olisi ajanut vaikka koko yön, kun tiesi, että maksan hänelle.

Syyttäjä takertui Lehterän kuulusteluissa kertomaan yksityiskohtaan, jonka mukaan kesän puheluissa olisi ollut kyse puutarha- tai pihatöistä.

– Joo se oli silloin kuulusteluissa, kun en oikein tiennyt missä olen ja miksi. Ei ollut kokemusta tuollaisesta, ja se oli vähän ylimielinen vastaus. Se liittyi siihen, että Köllin (Kivelä) kanssa oli puhetta, että hän voisi auttaa mökin pihatöissä, Lehterä vastasi.

Lehterän puolustus nojasi myös siihen, että kokaiinia käyttämällä Lehterä olisi riskeerannut koko uransa.

– 2014–2015 minua ei testattu kesällä, mutta 2016–18 testattiin kerran kesässä. Jos jäisin kiinni kokaiinista, se oli olisi 2–4 vuoden pelikielto ja ura todennäköisesti ohi, Lehterä sanoi.

Hän kertoi myös suhtautumisestaan huumeisiin.

– Se on todella kielteinen. Läheinen serkku lähti 15-vuotiaana lastenkotiin huumeiden takia, ja sen jälkeen polut erkanivat. Hän kuoli parikymppisenä.

Hovioikeuden käsittelyssä kuultiin Lehterän vaimoa Lotta Lehterää, joka oli todistajana myös käräjäoikeuden käsittelyssä.

Hän vahvisti miehensä kertomukset kolmesta mainitusta ajankohdasta ja polttariviikonlopusta niiltä osin, mitä hän tapahtumista tiesi. Hän kertoi myös reaktiostaan miehensä mahdolliseen huumeidenkäyttöön.

– Olisin todella vihainen. Olen saanut huumeiden vastaisen kasvatuksen, hän sanoi ja kuvaili Tampereen huumevyyhdin paljastumista shokiksi.

Lehterän perheelle on kuitenkin luvassa myös iloisia uutisia. Vaimoa pyydettiin kuulemisensa aluksi kertomaan perheestään, ja kävi ilmi, että pariskunta saa piakkoin toisen lapsen. Heillä on ennestään vajaan kolmen vuoden ikäinen tytär, joka syntyi Lehterän edustaessa Philadelphia Flyersia kaudella 2017–18. Sitä ennen hän vaikutti St. Louis Bluesissa.

Jori Lehterä joutunee odottelemaan hovioikeuden ratkaisua vielä tovin. Hovioikeudesta saatujen tietojen mukaan tuomio julistetaan vasta, kun kaikkien jatkokäsittelyluvan saaneiden tapaukset on käsitelty.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?