Mitä kuuluu Marko Kiprusoffille? - Jääkiekko - Ilta-Sanomat

Mitä kuuluu takatukastaan tunnetulle kultaleijonalle Marko Kiprusoffille? ”Harmaata puskee ja tyyli on vähän muuttunut”

Marko Kiprusoff sanoo tehneensä uransa jälkeen vähän kaikenlaista, mutta ei paljon mitään.

Marko Kiprusoffin takatukka on yhä tallella.­

8.5. 7:47

Vuoden 1995 maailmanmestari Marko Kiprusoff, 47, vastaa puhelimeensa Turun seudulla.

Mitä miehelle kuuluu nykyään?

– Ihan hyvää. Olen tehnyt vähän kaikenlaista, mutta en paljon mitään. Kalastusta on tullut harrastettua, Kiprusoff naurahtaa rauhalliseen tyyliinsä.

Kiprusoff muistetaan pelaajauraltaan sulavasta luistelustaan, taitavista kiekollisista ja peliä edistävistä ratkaisuistaan sekä takatukastaan, joka lepattaen hän paineli menemään kaukalossa ja sen ulkopuolella.

– Tukka kasvaa edelleen, mutta harmaata puskee ja tyyli on hieman muuttunut, hän taustoittaa.

Vuoden 1995 MM-finaalista Kiprusoffille ei ole jäänyt mieleen mitään erityistä hetkeä. Riemukasta Ruotsin kaatamista hän ei ole katsonut koskaan tallenteelta alusta loppuun.

– Kerran katsoin vähän pidemmän pätkän, mutta en sen enempää.

Kiprusoff ja ensimmäinen MM-kultavalmentaja Curt Lindström Tukholmassa vuonna 1995.­

Uransa huippuvuosina hän ilmoitti julkisesti, että Salatut Elämät on hänen tv-suosikkinsa.

– Se tuli silloin sopivaan aikaan päivästä. Nyt en ole sen tapahtumista perillä lainkaan. Nykyään en seuraa tv:stä mitään sarjaa. Voin sanoa, että onneksi on ollut muutakin tekemistä.

”Kipru” lopetti komean pelaajauransa kolminkertaisena arvokisamitalistina ja nelinkertaisena SM-kultamitalimiehenä virallisesti vuonna 2014.

Turun lisäksi muun muassa Montreal Canadiensin, Kloten Flyersin ja Malmö Redhawksin nähnyt puolustaja päätyi lopulta Kuusamoon välietappeinaan Ranska, Unkari ja Kouvola.

Kun Kiprusoff pelasi viimeisen ottelunsa helmikuussa 2014, siitä ei suurta mediatapahtumaa rakennettu.

Marko Kiprusoff pitää Pajamäen kioskia.­

Kuusamon Pallo-Karhujen pelaaja-valmentaja sai muun muassa käsin tehdyn muistoesineen ja hänet ikuistettiin kuvaan gorillapukuisen henkilön vieressä.

Paikallislehti Koillissanomat saapui paikalle ja kertoi, että Kiprusoff on kuvan neljästä henkilöstä keskimmäinen – loput kaksi olivat maalivahti ja kaukalon ulkopuolinen mies.

– Ammattilaisurani lopetin 2010. Sen jälkeen eteen tuli muutama kiinnostava keikka. En kokenut ammattilaisurastani luopumista vaikeaksi. Se ei muuttanut elämääni mitenkään.

Ex-Leijona Timo Peltomaa totesi vuonna 2002 Veikkaajan haastattelussa miettineensä takavuosien maajoukkuereissulla, että onko Kiprusoff suomalainen vai ei. Turun lahja suomalaiselle jääkiekkoilulle kun ei lämpimikseen lörpötellyt.

– Jossain maajoukkuereissulla kysyin häneltä, paljonko kello on. Kiprusoff oli viiden metrin päässä ja tuli näyttämään rannettaan, että tuossa se on, Peltomaa kertoi tuolloin.

Kiprusoff treenaamassa vuonna 2000.­

Moni peliuransa lopettanut kiekkoilija on todennut ripustettuaan hokkarinsa naulaan, että pukukoppijuttuja jätkien kanssa on tullut ikävä. Kiprusoff ei kuulu tähän sakkiin.

– Se ei ole ikinä ollut varsinaisesti minun juttuni, hän summaa.

Jääkiekkoa hän ei ole ainakaan toistaiseksi jättänyt kokonaan. Kiprusoff on vaikuttanut Kuusamon jälkeen TPS:n liigaseuran ja 20-vuotiaiden sekä TuTon Mestis-joukkueen apuvalmentajana vuosina 2014–19.

Marko Kiprusoffin kuuluisa takatukka alkaa pikkuhiljaa muuttua harmaammaksi.­

Kaudella 2019–2020 hän oli kakkosdivariseura Paimion Hakan apuvalmentaja. PaiHa putosi välierävaiheessa juuri ennen kuin kausi loppu ennen aikojaan. Ensi kaudesta osapuolet eivät ole sopineet mitään.

– Peli kiinnostaa minua edelleen. Ja voittaminen. 40 vuotta olen kaikki talvet jäähalleilla viettänyt enkä ole lajista irrottanut. Katsotaan nyt. Jossain vaiheessa sitä voisi tehdä muutakin.

Liigavauhtia myös penkin takana maistanut Kiprusoff ei haaveile ammattivalmentajan urasta.

– Olen huomannut, että se vie valtavasti aikaa ja vaatii sitoutumista. En ole ollut siihen valmis, kun elämässä on niin paljon muutakin.

Kiprusoff ja Miika Elomo TPS:n harjoituksissa vuonna 2015.­

Junioripelaajien kanssa toimiminen kiinnostaa miestä.

– Puolustajien peluuttaminen on langennut minulle siellä, missä olen valmentanut. Jos jossain aukeaa mahdollisuus auttaa ja opettaa nuoria pakkeja, se kyllä kiinnostaa kovasti.

Jääkiekkoleijona numero 208 on vaikuttanut urheilu-uransa jälkeen kioskiyrittäjänä. Kiprusoffin osaomistama turkulainen grillikahvila on kuuluisa erityisesti kanansiivistään.

– Take awayna olemme saaneet korona-aikana myyntiä jatkaa. Aikoinaan osui tällainen mahdollisuus eteen. Samalla toteutui pitkäaikainen haave: jokin tässä alassa vain kiinnosti jo kauan sitten.

Kiprusoff muistetaan ravimiehenä jo vuosien takaa. Nykyään hän on mukana kahdessa kimppahevosessa.

6-vuotias suomenhevosruuna Ekosalama on kilpaillut 14 kertaa ja ansainnut reilut kolme tonnia. 3-vuotias lämminveritamma Finest Class on juossut kilpaa vasta kerran ja tienannut nelossijastaan 200 euroa.

Pajamäen kioskilla roikkuu paljon pelipaitoja. TPS:n paita puuttuu, mutta Kiprusoff aikoo korjata tilanteen ja tuoda oman pelipaitansa.­

Molempien hevosten osaomistajaksi on merkitty Suomen Hippoksen järjestelmään Einarin Olutseura, jota Kiprusoff ei muodosta ainoastaan itse.

– On siinä muutama hyvä kaverikin mukana, hän täsmentää.

– Suomenhevosella on ollut kaikenlaista pientä ongelmaa, mutta sieltä sen pitäisi olla tulossa. 3-vuotias on harjoitellut harjoitellut talven ja vasta aloittelee kilpailemista. Nämä kaksi hevosta riittävät minulle. Katson, että miten ne lähtevät menemään.

Kiprusoff on seurannut viime aikoina Ruotsin raviurheilua entistä aktiivisemmin, kun Suomen kaviourat ovat hiljentyneet pakon edessä koronavirusmääräysten vuoksi.

– Ruotsissa urheilullisuus on korkeatasoista ja siellä myös pelivaihdot ovat arkiraveissakin varsin suuret. Jotain pieniä voittoja olen saanut, mutta en ole niin taitava, että totopeleillä eläisin.

– Nyt kun olen Ruotsin raveja seurannut, hevosen hankkiminen sinne kilpailemaan on alkanut kiinnostaa...

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?