Reijo Ruotsalainen ei palannut NHL:ään, vaikka Wayne Gretzky pyysi - Jääkiekko - Ilta-Sanomat

Wayne Gretzky jäi nuolemaan näppejään – Reijo Ruotsalainen kieltäytyi NHL-legendan kutsusta

Reijo Ruotsalainen pelasi Bernin paidassa Jokereita vastaan Euroopan cupissa 1992.

Julkaistu: 25.4. 11:36

Kaikkien aikojen jääkiekkoilija kosiskeli Reijo Ruotsalaista takaisin NHL:ään.

Jo teini-ikäisenä Suomen A-maajoukkueeseen murtautunut Reijo Ruotsalainen on yksi kaikkien aikojen suomalaiskiekkoilijoista.

Ruotsalaisen, nyt 60, NHL-ura jäi kuitenkin lyhyemmäksi kuin mikä olisi ollut mahdollista. Seitsemällä kaudella NHL:ssä pelannut Ruotsalainen takoi puolustajan paikalta komeat 107+237=344 pistettä 446 runkosarjaottelussa ja 15+32=47 pinnaa 86 pudotuspeliottelussa.

Valtaosan peleistään legendaarisen New York Rangersin peliasussa viilettänyt Ruotsalainen voitti kaksi Stanley Cupia piipahduksillaan Edmonton Oilersissa.

NHL:ään 1981 lähtenyt Ruotsalainen palasi Eurooppaan ja Berniin ensi kerran kaudelle 1986-87, jonka lopulla hän siirtyi Edmontoniin ja voitti ensimmäisen Stanley Cupinsa.

Eurooppaan jälleen palannut Ruotsalainen pelasi Elitserienissä HV71:ssä 1987-88 ja siirtyi sitten taas Berniin 1988–89 ennen kun lähti New Jersey Devilsiin. Sieltä hän meni taas kevääksi 1990 Edmontoniin ennen paluutaan Berniin, jossa pelasi vielä 1990–93 ja 1994–95.

Ruotsalaisen ja Edmontonin Stanley Cup 1990 oli siitä erityinen, että se tuli ilman maailman parhaana pelaajana pidettyä supertähteä Wayne Gretzkyä, joka oli kaupattu Los Angeles Kingsiin. Oilers näytti, että se pystyi pärjäämään ilman legendaarista ysiysiä.

Gretzky sen sijaan jatkoi uraansa vuoteen 1999 muttei enää voittanut NHL:n mestaruutta. Siihen hän olisi toivonut mm. Ruotsalaisen apua.

– Kun pelasin Euroopassa, hän kysyi minulta, haluaisinko tulla pelaamaan hänen kanssaan Los Angelesiin. Kieltäydyin, koska en enää halunnut lähteä NHL:ään, Ruotsalainen paljastaa HockeySverigen tuoreessa haastattelussa.

– Palasin Berniin, koska minulla oli sieltä tosi hyvät kokemukset aiemmilta kausiltani. Bernillä oli hyvä joukkue ja aina mahdollisuus voittaa kultaa. Sinne paluu antoi minulle hyvät mahdollisuudet mestaruuteen. Sveitsinkään liigaa ei ole helppoa voittaa.

Ruotsalainen voitti Sveitsin mestaruuden ensin 1989 ja yhden kauden kestäneen NHL-paluunsa jälkeen taas 1991 ja 1992. Kings hävisi molempina kausina Oilersille, ensin pudotuspelien 2. kierroksella ja sitten 1. kierroksella.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?