Raimo Kilpiö muistelee olympiamatkaa - Jääkiekko - Ilta-Sanomat

Leijonien ikimuistoinen olympiamatka – Hollywoodin seksisymbolin tapaaminen jäi pysyvästi kiekkolegendan mieleen: ”Kyllä se oli ihan toinen maailma”

Julkaistu: 5.4. 15:59

Squaw Valleyn olympiamatka 60 vuotta sitten oli värikäs.

Tyynenmeren sarja. Käsite on ollut suomalaisen jääkiekon Kalevalassa jo kuusi vuosikymmentä, mutta mistä tuo mystinen sarja oikein tupsahti kiekkokaanoniin?

Talviolympialaiset helmikuussa 1960 käytiin vuoristossa sijaitsevassa Squaw Valleyn talviurheilukeskuksessa. Matka Suomesta Kalifornian perukoille oli tyyris. Suomen jääkiekon legendoihin lukeutuvan Raimo Kilpiön mukaan reissu oli vähällä jäädä tekemättä.

– Maajoukkueen pelit olivat olleet vähän sitä ja tätä, mutta kansa vaati kiekkojoukkuetta kisoihin. Painostus tuottikin tulosta, ja loppujen lopuksi meidät valittiin Suomen olympiajoukkueeseen, 84-vuotias Kilpiö kertoo päälle 60 vuoden takaisesta tilanteesta, joka nykypäivänä olisi tietysti tyystin käsittämätön.

Matka kesti Kilpiön mukaan ”varmaan 42 tuntia” . Ehkä moisen jälkeen ei ollut ihme, että yhden välipäivän jälkeen vielä matka painoi pelissä Neuvostoliittoa vastaan. Neuvostoliitolle tietysti ”pitikin”  hävitä, mutta seuraavan päivän ottelu Saksaa vastaan olikin se tärkeä: voitolla jatkopeleihin. Mutta saksalaiset kaatoivat Suomen 4–1, vastustajiaan vähemmän kisapaikan korkeaan ilmanalaan totutelleiden suomalaisten valitellessa ”alppitautia .

– Voihan sitä selitellä korkeudella ja muulla, mutta meni miten meni ja kisat olivat sitten tavallaan siinä. Ei itse tiedetty, loppuuko pelit vai mitä, eikä sitä tiennyt joukkueen johtokaan, Kilpiö kertoo.

Raimo Kilpiö (numero 7) Suomen paidassa talviolympialaisissa 1960.

Olympiatouhu jatkui kuitenkin lohdutussarjassa, josta vääntyi Suomessa muoto ” Tyynenmeren sarja” . Vastassa kun olivat kiekkopikkuiset Australia ja Japani, kahdesti kumpikin.

Suomi voitti sarjan, vaikka kauneusvirheenä olikin 6–6-tasapeli Japanin kanssa. Toisessa kohtaamisessa Japani kaatui 11–2, ja yhä edelleen maajoukkueen ainoissa Australia-otteluissa tuli 14–1- ja 19–2-voitot.

19 maalia on kautta aikain toiseksi suurin yhdessä ottelussa tehty määrä maajoukkueella, ja suomalaisittain arvokisaennätys. Maalijuhlaa avitti järjestäjien pelikello-ongelma, jonka myötä Suomen valmennukseen kuulunut Aarne Honkavaara joutui ajanottajaksi. Suomi-kiekon isähahmoihin kuuluva ” Dynamo”  Honkavaara muisteli myöhemmin, että pelissä pelattiin lopulta parikymmentä minuuttia ylimääräistä.

– Voi olla, Kilpiö nauraa uteluun 80-minuuttisesta urakasta.

– Mutta sen tuosta ottelusta muistan varmasti, että erään kerran Australian hyökkääjä pääsi yksin läpi maalivahti Jussi Lahtista vastaan. Hän liukui lopulta pää edellä maalirautaan, ja siihen aikaan ei kypäriä ollut. Hän alkoi kouristelemaan, Kilpiö kertoo.

Ässät jäädytti Raimo Kilpiön paidan viime vuonna.

Vakavasta tilanteesta kuitenkin selvittiin, onneksi.

– Sattumalta paikalla oli Suomen olympiajoukkueen lääkäri Martti Karvonen, joka tuli antamaan ensiapua suusta suuhun. Ja lopulta kaveri virkosi.

Kisoissa nautittiin amerikkalaisesta vieraanvaraisuudesta. Kilpiö muistelee, että Walt Disney oli järjestänyt jokaiselle illalle show-ohjelmaa Hollywood-tähtineen. Yksi bongaus oli ylitse muiden.

– Huippuhetki oli Jayne Mansfieldin näkeminen. Päästiin hänen kanssaan yhteiseen valokuvaan, Kilpiö hehkuttaa.

Kuva on tallella, ja niin myös muistot 60 vuoden takaa.

– Kyllä se oli ihan toinen maailma (kuin sen ajan Suomi), Kilpiö hymähtää ikimuistoisesta reissusta.

Ja todiste siitä on tallentunut kuvaan Hollywood-jumalattaren vierellä.

– Vaimo on sanonut, että ei ole koskaan nähnyt sellaista hymyä minulla!

Jayne Mansfield kuoli auto-onnettomuudessa 34-vuotiaana vuonna 1967.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?