Mikko Rantanen on Leksa-junioriturnauksen suojelija – tämäkin tapahtuma siirtyy koronaviruksen vuoksi - Jääkiekko - Ilta-Sanomat

Mikko Rantasen suojelema perinteinen junioriturnaus siirtyy – järjestävälle joukkueelle koituu ikävät seuraukset

NHL-tähti Mikko Rantasen suojelema junioriturnaus siirtyy koronaviruksen takia.

Mikko Rantanen pelaa NHL-joukkue Colorado Avalanchessa. Rantanen toimii koronaviruksen vuoksi siirretyn Leksa-junioriturnauksen suojelijana.­

17.3.2020 8:33

Leksa-turnaus on pisimpään yhtäjaksoisesti Suomessa järjestetty juniorien jääkiekkoturnaus. Nyt koronavirus estää turnauksen läpiviennin suunniteltuna ajankohtana.

Leksaa piti pelata pääsiäisenä 44. kerran.

Koska isot tapahtumat kiellettiin Suomessa koronaviruksen leviämisen torjumiseksi, myös Leksa jää ainakin toistaiseksi pelaamatta.

– Päätöksenteon hetkellä pettymys oli päällimmäisin tunne. Turnauksen eteen on tehty valtavasti töitä puolentoista vuoden ajan. Asioita täytyy silti laittaa perspektiiviin: terveys on kaikkein tärkeintä, turnauspäällikkö Anu Kakkuri kertoo.

Kolmepäiväiseen turnaukseen Järvenpäässä oli osallistumassa 30 joukkuetta ja yli 400 pelaajaa eri puolelta Suomea. Kun mukaan lasketaan pelaajien perheet ja muut läheiset, puhutaan isosta tapahtumasta.

Turnauksen on järjestänyt vuorollaan kukin Järvenpään Haukkojen E1-ikäluokka. Vuoden 2020 Leksa-turnausta on kiivaasti odottanut vuonna 2008 syntyneiden ikäluokka.

Joukkue ei kärsi peruutuksesta merkittäviä taloudellisia tappioita, mutta joukkueen arjessa asia tuntuu.

Jääkiekkoharrastuksen kalleus on ollut yleisesti puheenaiheena.

Rahankeruu turnauksen yhteydessä muun muassa vierailevien seurojen osallistumismaksuilla ja erilaisilla oheismyynneillä on perinteisesti ollut tärkeää perheiden tulevien kulujen keventämisessä.

Aikaisemmin eräs Leksa-turnauksen järjestänyt Haukkojen ikäluokka sai viivan alle jopa yli 40 000 euron tuloksen.

Turnauksen tuotot ovat olleet merkittävä pesämuna seuraavan kauden kustannuksia varten. Ne ovat mahdollistaneet kuukausimaksujen keventämisen ja esimerkiksi osallistumisen muiden järjestämiin turnauksiin Suomessa tai ulkomailla.

Suojelijana Mikko Rantanen

Turnauksen suojelijana on Colorado Avalanchen tähtihyökkääjä Mikko Rantanen, joka oli jo ehtinyt luvata turnauksen yhteyteen mm. arpajaispalkintoja.

Päävastuun järjestelyistä ovat toki kantaneet talkoolaiset, esimerkiksi pelaajien vanhemmat ja muut läheiset. Nyt Järvenpäässä toivotaan, että turnaus voidaan pelata myöhemmin.

– Talkooihmiset ovat tehneet valtavasti töitä tämän hienon ja hyvän mielen turnauksen eteen. Sielumme ja sydämemme tähän on laitettu. Toivottavasti turnaus voidaan pelata syksyllä, Kakkuri sanoo.

Hän haluaa uskoa vakaasti, että turnaus saadaan pelattua tänä vuonna.

– Opetamme lapsille, että loppusummeriin asti pelataan. Sitä samaa tässä nyt yritämme toteuttaa järjestäjinä.

Leksa-turnauksessa on nähty historian varrella pelaajia, jotka ylsivät myöhemmin lajissa suuriksi.

Esimerkiksi maailmanmestarit Ari Sulander ja Petteri Nokelainen, Petteri Wirtanen sekä HIFK:n legenda Mika Kortelainen pelasivat nappuloina turnauksessa.

Leksassa on nähty myös tv-kokki Jyrki Sukula.

  • Oletko amatööri- tai ammattilaisurheilija? Miten pidät kuntoasi yllä koronakriisin aikana? Ota yhteyttä sähköpostilla urheilu@iltasanomat.fi tai Whatsappilla numeroon 040-1416671.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?