Ari Sulander ryhtyi yrittäjäksi ja löysi uuden ammatin - Jääkiekko - Ilta-Sanomat

MM-kultaleijonan iso elämänmuutos – Ari Sulander, 51, löysi uuden ammatin eläinten parista

Vuoden 1995 MM-kultavahti Ari Sulander ryhtyi lemmikkieläinten hautausurakoitsijaksi Oulussa.

Ari Sulander pyörittää lemmikkieläimille tarkoitettua pieneläintuhkaamoa Oulussa.

11.2.2020 12:01 | Päivitetty 11.2.2020 13:04

Vuoden 1995 maailmanmestari, kaksinkertainen MM-hopeamitalisti, olympiapronssimitalisti ja nelinkertainen Suomen mestari Ari Sulander on löytänyt itselleen uuden ammatin jääkiekkouran jälkeen.

Nykyisin 51-vuotias Sulander on reilut puoli vuotta pyörittänyt lemmikkieläimille tarkoitettua pieneläintuhkaamoa Oulussa Maikkulan yrityskylässä.

Sulanderin uudesta ammatista kertoi ensimmäisenä Kaleva.

Lemmikkieläimet tulevat Sulanderin yritykseen joko suoraan omistajilta tai eläinlääkäriasemien kautta. Yrityksen toimitilasta löytyy myös erillinen hiljentymishuone halukkaille.

Sulander saattelee viimeiselle matkalle kaikki kotieläimet eläinlajista riippumatta: kissat, koirat ja muut.

– Kaikki alle 90-kiloiset eläimet on mahdollisuus tuhkata. Juuri nyt on kissa uunissa, Sulander sanoi maanantaina, kun Ilta-Sanomat tavoitti entisen huippumaalivahdin työn touhussa.

– Elokuussa aloitin työskentelyn, mutta prosessi yrityksen perustamiseksi alkoi jo viime vuoden joulukuussa, Sulander kertoi.

Sulander saattelee viimeiselle matkalle kaikki kotieläimet eläinlajista riippumatta.

Eläinrakkaaksi ihmiseksi tunnustautuva Sulander kertoi idean yrityksestä syntyneen keskusteluista ystäviensä kanssa.

– Jokaista lemmikinomistajaa kohtaa jossakin vaiheessa suuri suru, kun on aika jättää rakas lemmikki viimeiselle matkalle. Ystävien kautta kuulin, että tarvetta tällaiselle yritykselle olisi. Oulusta oli kuljetettu kotieläimiä tuhkattavaksi aina Rovaniemelle saakka.

Helsingissä kasvanut ja varttunut Sulander on asettunut Sveitsin-pelivuosiensa ja parin Helsingissä valmennetun vuoden jälkeen Ouluun vaimonsa Kaisun kotiseudulle.

Jo Sveitsissä asuttujen vuosien aikana (1998–2013) Sulander etsi sopivaa mahdollisuutta ja paikkaa koirahoitolan perustamiselle.

– Jo Sveitsissä etsimme taloa, johon voisi perustaa koirahoitolan. Meillä oli koiria, ja niitä oli aina tosi vaikea saada hoitoon, kun olimme lähdössä lomalle. Asia jäi tavallaan jäi vähän unholaan, mutta kun muutimme Ouluun kolme vuotta sitten, työskentely eläinten parissa heräsi uudelleen henkiin, Sulander taustoittaa.

Entinen huippumaalivahti on toiminut uudessa ammatissaan reilun puolen vuoden ajan.

Sulander on huomannut, että viimeisten jäähyväisten jättäminen lemmikille on hyvin koskettava hetki – myös Sulanderille itselleen.

– Olen tavannut työn yhteydessä monia erilaisia ihmisiä. Toisille viimeisten jäähyväisten jättäminen on hivenen helpompaa, toisille vaikeampaa. Kiintymys lemmikkieläimeen on vahva, ja vaikka kyseessä eläin onkin, se on monelle hyvin läheinen perheenjäsen, Sulander kuvaa.

– Minullakin on tilanteessa joskus vaikeaa, ja itku meinaa tulla...

Sulander kertoo, että joskus asiakas haluaa tuhkauksen jälkeen lemmikkinsä uurnan itselleen muistoksi tai pienen nokareen tuhkaa esimerkiksi muistokoruun.

– Tällöin kyseeseen tulee yksilötuhkaus, jolloin lemmikki tuhkataan yksinään. Toinen vaihtoehto on muistotuhkaus, jolloin useampi lemmikki tuhkataan samaan aikaan ja tällöin uurnat viedään muutaman kilometrin päähän Sanginsuuhun eläinten hautausmaalle ja siellä olevaan yrityksen hoitamaan muistolehtoon. Muistolehtoon on mahdollista saada lemmikille oma muistolaatta, Sulander kuvaa.

Lemmikkien omistajille on tarjolla muistokoruja.

Jääkiekkoakaan maailmanmestarimaalivahti ei ole hylännyt. Sulander toimii nykyään Kiimingin Kiekko-Poikien vuonna 2006 syntyneiden poikien päävalmentajana.

– Ajauduin hommaan vähän vahingossa. Vaimon poika pelasi joukkueessa, ja valmentaja lähti armeijaan, joten paikka aukesi vahingossa. Halusin kuitenkin tuoda oman tieto-taitoni pojille, Sulander sanoo.

Miten pojat ovat suhtautuneet, kun yhtäkkiä valmentajana olikin maailmanmestari?

– Varmaan ihan hyvin. Eivät pojat varmaan sellaista mieti, heille olen vaan ”Sulo”, joka valmentaa. Ehkä silloin pojat huomioivat vanhoja juttuja, jos peliurastani kirjoitetaan jossakin, Sulander naurahtaa.

Vuoden 1995 maailmanmestari vaikuttaa myös Kiimingin Kiekko-Poikien vuonna 2006 syntyneiden poikien päävalmentajana.

Suutari on siinä mielessä päässyt lestistään, että Sulander ei keskity joukkueessa maalivahtivalmennukseen, ei juuri edes sivusilmällä.

– Joukkueessa on omat maalivahtivalmentajat. Minulla on 20–30 kenttäpelaajaa, joita yritän katsoa koko ajan. Siinä on tarpeeksi, Sulander sanoo.

Sulanderin valmentama joukkue pelaa D-juniorien aluesarjaa, ja pelimatkoja on Kajaania, Rovaniemeä ja Kuusamoa myöten.

– Ihan hyvin on mennyt. Laskin juuri, että käytän jääkiekkoon 30 tuntia viikossa ja siihen vielä omat työt päälle. Vielä olen saanut soviteltua kaikki yhteen.

Myös Sulanderin oma poikakin pelaa edelleen. Sveitsin juniorimaajoukkueissakin pelannut Santtu Sulander, 26, edustaa kakkosdivisioonassa pelaavaa Viikinkejä.

– Ihan kiva, että poika jaksaa pelata vielä. Hän valmistui hiljattain fysioterapeutiksi ja pelaa enää sillain puolitosissaan.

Ari ”Sulo” Sulander

 • Syntynyt: 6.1.1969 Helsingissä (asuu Oulussa)

 • Perhe: vaimo Kaisu, hänen poikansa Aku ja koira Hippu, aikaisemmasta liitosta pojat Samu ja Santtu

 • Yrittäjänä Sulon lemmikkituhkaus Oy:ssä, yritys aloitti toimintansa viime elokuussa

 • Harrastukset: golf, kalastus ja penkkiurheilu

 • Pelipaikka: maalivahti

 • Seurat: Jokerit –1998, Zürich Lions 1998–2012

 • Valmentajana: maalivahtivalmentajana Sveitsin alle 20-vuotiaiden maajoukkueessa 2012–13, Jokerien nuorissa 2013–15 ja Suomen alle 20-vuotiaiden maajoukkueessa 2013–14, nykyisin Kiimingin Kiekko-Poikien D-juniorien päävalmentaja (vuonna 2006 syntyneet)

 • Saavutukset: MM-kulta 1995, kaksi MM-hopeaa (Sveitsissä 1998 ja Norjassa 1999), MM-pronssi Pietarissa 2000, olympiapronssi Naganossa 1998, Euroopan cupin voitto 1995, Mestarien liigan voitto 2009, neljä Suomen mestaruutta (Jokereissa 1992, 1994, 1996 ja 1997) ja neljä Sveitsin mestaruutta (Zürich Lionsissa 2000, 2001, 2008 ja 2012), SM-hopeaa Jokereissa 1995, SM-pronssia Jokereissa 1998

 • Valinnat: MM-kisojen paras maalivahti 1998, pudotuspelien paras pelaaja 1994, kahdesti Sveitsin liigan paras maalivahti (1999 ja 2008)

 • Aateloitu jääkiekkoleijonaksi numerolla 220

 • Sulanderista tuli ensimmäinen maalivahti, joka on tehnyt maalin Sveitsin liigassa. Tämä tapahtui joulukuussa 2002 Ambri-Piottaa vastaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?