EVUn toiminnanjohtaja vakuuttaa rasismikohuun johtaneen kappaleen soineen hallissa vahingossa. - Jääkiekko - Ilta-Sanomat

Rasismikohun keskelle joutuneen seuran toiminnanjohtaja vakuuttaa: Kake Singersin kappale soi hallissa vahingossa

Kuvituskuva
Julkaistu: 21.1. 13:15

Etelä-Vantaan Urheilijoiden toiminnanjohtaja kertoo, että kohukappale soi junioriottelussa YouTuben soittolistan automaattisella valinnalla.

Viime viikonloppuna Vantaan Myyrmäellä pelatusta A-nuorten ottelusta syntyi suomalaista juniorikiekkoilua ravisteleva rasismikohu.

Vantaalaisen EVUn ja helsinkiläisen Kiekko-Tiikerien ottelun kolmannessa erässä kaukalossa soi Kake Singersin entinen hittikappale Me halutaan olla neekereitä samalla kun Kiekko-Tiikerien tummaihoinen pelaaja oli jäällä.

Kiekko-Tiikerien valmentaja kertoi ensin tapahtumasta Facebookin Lätkäjätkät-ryhmässä. Hän avautui samalla myös joukkueensa tummaihoisten pelaajien kokemasta rasistisesta huutelusta jääkiekossa.

– En tiedä soittiko ottelun toimitsija kappaletta kuinka tarkoituksenmukaisesti, mutta kyseessä oli erittäin surullinen tapahtuma. Onneksi soitto katkaistiin melko nopeasti, valmentaja kuvaili tilannetta eilen Ilta-Sanomille.

EVUn toiminnanjohtaja Miia Murole vakuuttaa Ilta-Sanomille, että kyseessä oli epäonninen ja inhimillinen virhe. Musiikin soittamisesta EVUn kotiotteluissa vastaa yleensä jonkun pelaajan vanhempi, joka toimii ottelun toimitsijana.

– Meillä on aina peleissä toimitsijoina pelaajien vanhempia, jotka ovat vastuussa useista asioista, Murole selittää.

Toiminnanjohtaja painottaa, että kohukappale valikoitui pelikatkomusiikiksi YouTubessa olleelta soittolistalta, ei musiikista vastanneen toimitsijan itse kokoamalta listalta.

– Tässä kohtaa kyseinen henkilö oli ollut vastuussa musiikin soittamisesta, jäähyaition valvomisesta ja maalivahdin torjuntojen laskemisesta. Hän oli soittanut omasta puhelimestaan vapaasti YouTubesta valittua soittolistaa, joka sisälsi 1980-luvun kotimaisia biisejä. Sieltä tuli automaattisella valinnalla samankaltaisia kappaleita automaattitoistolla.

Murole toteaa, että jatkossa soitettavan musiikin valintaan suhtaudutaan EVUn peleissä aiempaa huolellisemmin.

– Jatkossa täytyy kiinnittää tarkempaa huomiota ja huolellisuutta, että tiedettäisiin mitä biisejä sieltä tulee.

Rasismiin liittyvää keskustelua Murole pitää tärkeänä, ja hän kertoo koko EVUn tekevän töitä suvaitsevaisuuden edistämiseksi.

– Olemme sitoutuneet Suomen jääkiekkoliiton Kunniota peliä -ohjelmaan. Kunnioitus on yksi seuran tärkeimmistä arvoista. Seurana otamme asian erittäin vakavasti. Yritämme omalta osaltamme edistää suvaitsevuutta ja kunnioituksen kulttuuria.

Tuoreimmat osastosta