Tummaihoinen juniorikiekkoilija luisteli kaukaloon – jäähallin kaiuttimista alkoi pauhata ”Me halutaan olla neekereitä”

Pääkaupunkiseudulla pelatussa juniorien jääkiekko-ottelussa tapahtui rasistinen selkkaus.

Kuvituskuva.

20.1.2020 12:46

Rasismi on yhä arkipäivää jääkiekossa.

Pääkaupunkiseudulla vuosien ajan juniorivalmentajana toiminut mies kertoo Ilta-Sanomille, että hänen joukkueessaan pelaavat tummaihoiset nuoret joutuvat kohtaamaan rasistisia solvauksia aivan liian usein.

Viikonloppuna pääkaupunkiseudulla pelatussa vierasottelussa valmentajan mitta täyttyi. Hänen joukkueensa tummaihoinen pelaaja oli jäällä, kun hallin kaiuttimista alkoi kuulua Kake Singersin vanha hittikappale Me halutaan olla neekereitä.

– En tiedä soittiko toimitsija sitä kuinka tarkoituksenmukaisesti, mutta kyseessä oli erittäin surullinen tapahtuma. Onneksi kappaleen soitto katkaistiin melko nopeasti, valmentaja sanoo Ilta-Sanomille.

– Pojat menevät tällaisista tilanteista aivan pois tolaltaan. He eivät voi ymmärtää, miksi tällaista tapahtuu. He ovat surullisia ja vihaisia samaan aikaan. Silmiin tulevat kyyneleet.

Valmentaja painottaa, että kyseisessä ylempien juniori-ikäluokkien ottelussa kaikki sujui tällä kertaa muuten hyvin. Vastustajan pelaajat, valmentajat ja muut toimihenkilöt pahoittelivat tapahtunutta ottelun jälkeen, ja käyttäytyivät erittäin asiallisesti.

Valmentaja ei enää halua vaieta kokemuksistaan. Hän on joutunut seuraamaan pelaajiinsa kohdistuvaa rasismia liian kauan ja haluaa nostaa asian julkiseen keskusteluun. Hän ei kuitenkaan halua tuoda julkisuuteen seuransa nimeä, koska valmentajan mukaan se voisi johtaa entistä pahempaan katsomokäyttäytymiseen.

– Menen tällaisissa tilanteissa aivan voimattomaksi. Yritän toki parhaani mukaan lohduttaa poikia, mutta se ei ole helppoa, valmentaja sanoo.

”Ei seurojen arvojen mukaista”

Ottelun järjestäneen seuran toiminnanjohtaja vahvistaa, että epäasiallista kappaletta oli soitettu kyseisessä ottelussa.

– Tämä ei ole millään tavalla seuran arvojen mukaista toimintaa. Yksittäinen henkilö on soittanut kappaleen. Asia käsitellään ja otetaan erittäin vakavasti. Emme hyväksy tätä missään tapauksessa, toiminnanjohtaja sanoo.

Toiminnanjohtaja ei ensimmäisen haastattelun hetkellä vielä osannut sanoa, miten kappale on päätynyt ottelutapahtumassa soitettavalle soittolistalle.

Myöhemmin hän sanoi, että kyse oli yksittäisen henkilön omasta puhelimestaan soittamasta kappaleesta.

”Katsomosta huudetaan nimellä”

Rasismin kohteeksi joutuneen joukkueen joukkueenjohtaja on toiminut kyseisen ikäluokan kanssa luistelukoulusta lähtien. Hän komppaa valmentajaa ja sanoo, että joukkueen tummaihoiset pelaajat ovat joutuneet kokemaan juniorivuosiensa aikana aivan liian usein rasistisia selkkauksia.

– Joskus katsomosta huudetaan ihan nimeltä ja haukutaan n***i. Tätä tapahtuu edelleen, vaikka Jääkiekkoliitto onkin lanseerannut Kunnioita peliä -ohjelman.

– Rasismista juniorijääkiekkoilussa pitäisi puhua paljon enemmän, hän sanoo.

Joukkueenjohtaja kertoo, että on toimittanut rasistisen kappaleen soittamisesta raportin Jääkiekkoliittoon. Joukkueenjohtajan mukaan joukkueen pelaajat kertoivat tapahtumasta välittömästi ottelun tuomareille ja toimitsijoille.

Virallisessa ottelupöytäkirjassa rasistisesta tapahtumasta ei ole mainintaa, mutta Jääkiekkoliiton kilpailupäällikkö Pirkka Antila vahvistaa, että tapaus on tullut heidän pöydälleen.

Jääkiekkoliitto on pyytänyt vastinetta seuralta, jonka kotiottelussa loukkaavaa kappaletta soitettiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?