Kommentti: Jukka Jalosen nyreä ilme sen paljasti – jääkiekkoväki koki vääryyttä Urheilugaalassa - Jääkiekko - Ilta-Sanomat

Kommentti: Jukka Jalosen nyreä ilme sen paljasti – Huuhkajien jalkoihin jäänyt jääkiekkoväki koki vääryyttä Urheilugaalassa

Jalkapallo dominoi Urheilugaalassa niin, että Leijonien kaikkien aikojen upein saavutus unohdettiin tyystin, kirjoittaa urheilutoimituksen esimies Vesa Rantanen.

Huuhkajien edustajat pokkasivat pystit. Jukka Jalonen ja Leijonat jäivät sivuosaan.­

17.1.2020 19:53

Huuhkajat, Teemu Pukki, Sami Hyypiä, Lukas Hradecky – ja vielä kerran Huuhkajat.

Jääkiekkoilijat Kevin Lankinen ja Kaapo Kakko saivat välissä omat huomionosoituksensa, mutta muutoin Urheilugaalan merkittävimmät pystit menivät Huuhkajille.

Vuosi 2019 oli kiistatta Markku Kanervan sekä Huuhkajien ja oli jo korkea aika, että sukupolvien odotus palkittiin historiallisella arvokisapaikalla.

On ihan hyvä, että välillä on muidenkin vuoro – eikä maan urheiluelämää pöyhkeällä ylimielisyydellä vuosikymmenet hallinnut jääkiekko todellakaan tarvitse sääliä tai sympatiaa.

Salin parhailla paikoilla yksi arvokas pöytäseurue, joka useana vuonna on kaapinut kunnioitettavan kasa Uuno-pokaaleja, sai tänä vuonna katsella takamus sponsorijakkaraan liimattuna, kun lavalle rynnisti riemuitsevaa jalkapalloväkeä oikealta ja vasemmalta.

Leijonien päävalmentajan Jukka Jalosen nyreä ilme vilahti pariinkin kertaan areenan näytöllä, kun taas kerran joku palkinto vilahti ohi suun.

Jukka Jalonen sai katsella sivusta, kun Huuhkajat vei palkinnot.­

Urheilutoimittajat äänestivät Vuoden urheilijaksi maalitykki Pukin ja kakkossijalle maalivahti Hradeckyn. Urheilutoimittajat valitsivat Vuoden valmentajaksi Kanervan ja Vuoden joukkueeksi Huuhkajat. Kansa puolestaan äänesti Sykähdyttävimmäksi urheiluhetkeksi Huuhkajien pääsyn EM-kisoihin.

Kansa ei ole koskaan väärässä, mutta ihan kuin jääkiekon MM-finaalia tapittaneet lähes 2,5 miljoonaa ihmistä olisivat lakanneet olemasta ja heidät olisi vaihdettu siihen 1,8 miljoonaan, jotka katsoivat sen jalkapallo-ottelun Liechtensteinia vastaan, kun Suomi varmisti paikkansa EM-kisassa.

Monen mielestä Suomi putosi vihdoin puusta ja siitä kasvoi urheilun sivistysvaltio, kun jalkapallo nousi ykköseksi, eikä tuokaan argumentti ihan pielessä ole.

Kaikkien aikojen kiekkosaavutus

Mutta muistellaan kiekkoturnausta hetki uudestaan. Nimetön joukkue, jolta ei odotettu mitään etukäteen, kehitti Jalosen vetämän johtoryhmän viitoittamana suomalaisen jääkiekkohistorian upeimman kasvutarinan.

Liiga- ja farmipelaajista koottu nippu voitti matkalla kultaan Ruotsin, Venäjän ja Kanadan. Ensi kertaa historiassaan Suomi nujersi peräti kolme materiaaliltaan ylivertaista vastustajaa pudotuspeleissä.

Huuhkajat puolestaan voitti sensaatiovuotensa aikana yhden suureksi luokiteltavan jalkapallomaan eli Bosnia ja Hertsegovinan sekä yhden entisen suurmaan eli Kreikan.

Jääkiekon 1995 MM-turnaus pelattiin työsulun takia ilman NHL-pelaajia, mutta Suomella oli lähes NHL-joukkue koska siinä pelasi useita entisiä NHL-pelaajia ja kentällinen kirkkaimpia tähtiä lähti heti kisojen jälkeen suoraan pelaaviin kokoonpanoihin taalaliigassa.

2011 Bratislavassa Mikko Koivun kipparoima Leijonat ei antanut lähellekään yhtä suurta etumatkaa materiaalissa kuin Bratislavassa 2019. Koskaan ennen, yhdessäkään jääkiekon menestystarinassa, Suomi ei ole ollut materiaalin puolesta niin selkeä altavastaaja kuin nyt.

Siksi viime kevät oli Jalosen menestyksekkään uran ylivertaisesti kovin valmennusnäyttö ja se oli myös Leijonien pitkän historian paras sekä tasapainoisin urheilusuoritus.

Se oli Leijonien kovin urheilusuoritus koskaan.

Marko Anttilan kipparoima Leijonat juhli maailmanmestaruutta keväällä.­

Jalosen kotona Riihimäellä kaapit pursuavat Uunoja ja muita huomionosoituksia, ja niitä tulee sinne varmaan vielä lisää, mutta sen kerran, kun hän ylittää erinomaisen itsensä eikä saa siitä edes alaviitemainintaa, niin se tuntuu jo epäreilulta.

Tämä oli Huuhkajien vuosi, ja jokainen pysti tiesi paikkansa. Jalkapallo on toki lajina globaali jättiläinen pikkulaji jääkiekkoon verrattuna, mutta vaikka Huuhkajat teki historiaa, se ei ole vielä voittanut mitään vaan on vasta selviytynyt turnaukseen, jonne mukaan pääsivät noin puolet karsintaan osallistuneista maista.

Suomalaisen joukkueurheilun taso on siis vääjäämättä aika kova: sinä vuonna, kun todellisen suomalaisen kansallislajin ylivertainen menestyjä lyö pöytään uransa upeimman suorituksen, hän jää kokonaan nuolemaan näppejään.

Oberstdorfin MM

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?