Naisleijonien Anniina Rajahuhta sai vakavan sairauden Thaimaan-lomalla - Jääkiekko - Ilta-Sanomat

Oireet iskivät voimalla viikko Thaimaan-loman jälkeen – Naisleijonien pelaaja sai taudin, joka tappaa 20 000 ihmistä vuosittain

Maajoukkueen ja Kiekko-Espoon vakiopelaajan Anniina Rajahuhdan koettelemukset ovat jo takanapäin. Lauantaina hänen on jo määrä pelata Ilvestä vastaan.

Maajoukkueen ja Kiekko-Espoon vakiopelaajan Anniina Rajahuhdan koettelemukset ovat jo takanapäin. Lauantaina hänen on jo määrä pelata Ilvestä vastaan.

Julkaistu: 16.1. 8:53

Naisten maajoukkuepelaaja Anniina Rajahuhta sairastui lomamatkallaan vaaralliseen denguekuumeeseen.

Yksi hyttysen pisto ei tunnu missään mutta voi pahimmassa tapauksessa viedä jopa hengen. Hyttyset levittävät ulkomailla joitakin ihmisen terveydelle vaarallisia tauteja kuten malariaa.

Tämän tietää nyt omakohtaisesti Naisleijonien ja Kiekko-Espoon hyökkääjä Anniina Rajahuhta, joka on juuri toipunut vaaralliseksi luokitellusta denguekuumeesta.

Parin viime vuosikymmenen aikana laajasti yleistyneeseen, hyttysten levittämään denguekuumeeseen arvioidaan vuosittain kuolevan noin 20 000 ihmistä eri puolilla maailmaa.

– Kun oireet alkoivat, pelästyin tosi pahasti, 30-vuotias Rajahuhta kertoo.

Kokenut pääsarjajääkiekkoilija oli joulun tienoolla elämänkumppaninsa kanssa lomamatkalla Thaimaassa. Paluupäivän koittaessa hän alkoi tuntea ”hirvittävää päänsärkyä ja voimakasta niskakipua”.

Rajahuhta (keskellä) edusti Suomea viime vuoden MM-kisoissa.

Rajahuhta (keskellä) edusti Suomea viime vuoden MM-kisoissa.

Suomessa ehti kuitenkin vierähtää vielä noin viikko, kunnes todelliset oireet iskivät.

– Meillä oli loppiaista edeltävänä sunnuntaina sarjapeli HPK:ta vastaan Hämeenlinnassa. Tuona aamuna huomasin, että koko rintani oli peittynyt tulipunaisista läikistä. Lähdin silti pelaamaan ja sitten illalla huomasin oireiden pahentuneen selvästi, Rajahuhta selvittää.

– Punoitus levisi päästä varpaisiin koko kehoni alueelle. Samaan aikaan kuume nousi ja päänsärky jatkui voimakkaana. Lisäksi silmiä alkoi särkeä siinä määrin, etten meinannut saada niitä kunnolla kiinni. Koko ihoni tuntui tulikuumalta.

Rajahuhta soitti illan tullen tutulle maajoukkuelääkärille, joka neuvoi hyökkääjää menemään sairaalaan päivystykseen. Diagnoosista kuultuaan hänen sisällään ahdisti.

– Tiesin joidenkin ihmisten jopa kuolleen tähän kuumeeseen, joten totta kai se säikäytti. Pelästystäni lisäsi se, että minulla on se perussairaus taustalla. Sairastan MS-tautia ja ajattelin, että tämä voisi olla sen vuoksi tavallista ikävämpi juttu, Rajahuhta sanoo.

– Onneksi huoleni oli turha. Ja entistä huojentuneempi olin siinä vaiheessa, kun sain varmuuden, ettei minulla ylipäätään ollut syytä pelätä terveyteni puolesta. Olin kotihoidossa, ja noin viikon päästä oireet alkoivat haihtua.

Naisleijonien paidassa viime vuoden dramaattisessa MM-finaalissa esiintynyt Rajahuhta tunsi itsensä täysin terveeksi tämän viikon maanantaina, jolloin hän jo piipahti kevyellä lenkillä.

Tiistaina hän palasi K-Espoon SM-liigajoukkueen treeneihin.

– Tarkoitukseni on palata tositoimiin tulevana lauantaina Ilvestä vastaan. Ei olisi arvannut, millainen kokemus yhdestä hyttysen pistosta syntyy, mutta nyt kaikki on onneksi taas hyvin, hän uskoo.

Denguekuumeeseen uskotaan sairastuvan vuosittain kymmeniä miljoonia ihmisiä. Sairaus todetaan 50–100 suomalaisella matkailijalla vuosittain.

Tuoreimmat osastosta