Uskomatonta draamaa! Venäjä suli täydellisesti MM-finaalissa, Kanada kiri upeasti maailmanmestariksi

Kanada voitti Venäjän MM-finaalissa 4–3.

MM-finaali oli Kanadan juhlaa.

5.1.2020 22:42 | Päivitetty 5.1.2020 22:50

Kanada on voittanut jääkiekon nuorten maailmanmestaruuden. Finaalissa kaatui Venäjä lukemin 4–3. Venäjä johti ottelua päätöserässä jo 3–1, mutta Kanada kiri upeasti voittoon.

Kanada aloitti ottelun väkivahvasti, ja vain tolppa pelasti Venäjän takaiskulta jo ottelun avausminuutilla Liam Foudyn rystynoston ohittaessa maalivahti Amir Miftakhovin.

Ensimmäinen erä oli tasokasta ja intensiivistä junnukiekkoa, mutta maalinteossa kumpikaan ei onnistunut.

Kanada oli tasakentällisin avauserässä kenties hieman terävämpi, mutta Venäjä pääsi erän aikana pelaamaan yli seitsemän minuuttia ylivoimaa. Kanadan kompakti alivoimakoostumus kuitenkin vakuutti uhrautuvilla blokeillaan, ja maalilla Joel Hofer venyi varmasti Venäjän lähentelyiden tielle.

Kanada hallitsi myös toisen erän alkupuolen pelitapahtumia, mutta Venäjäkin väläytteli: Aleksandr Romanov ja Kirill Mantshenko murtautuivat kuvankauniisti Kanadan puolustuksen läpi, mutta Hofer torjui tyylikkäästi molempien laukaukset.

Viidennellä kerralla Venäjän ylivoima teki viimein tehtävänsä. Nikita Aleksandrov ohjasi komeasti Jegor Zamulan viivavedon ohi voimattoman Hoferin. Maalia tarkasteltiin pitkällisesti vielä videolta, mutta lopulta Aleksandrovin ohjauksen todettiin olleen sääntöjen mukainen.

Heti perään Kanada pääsi kahden miehen ylivoimalle, kun Venäjän Dmitri Voronkov ja Danila Zhuravliov hankkiutuivat jäähyaitioon samalla kellonlyömällä. Kanada käytti erikoistilanteen nopeasti hyväkseen, kun Dylan Cozens löi ottelun tasoihin maalin kulmalta.

Maalin jälkeen Venäjä oli hetken aikaa tainnuksissa, mutta Kanadan hallinnan keskellä Grirgori Denisenko taisteli itsensä irtokiekkoon Kanadan maalin edessä ja vei Venäjän jälleen johtoon.

Maalikarkeloiden jälkeen erän loppu mentiin hurjaa vauhtia päästä päätyyn, mutta lisäosumia ei enää nähty. Ottelun tasaisuutta kuvaa se, että kahden erän jälkeen molemmille maalivahdeille oli kertynyt 22 torjuntaa.

Erän jo päätyttyä Venäjän Zamula sikaili itsensä vielä jäähyaitioon taklattuaan Kanadan kapteenia Barrett Haytonia leukaan korkealla mailalla. Kanada pääsi siis aloittamaan kolmannen erän ylivoimalla, mutta Venäjä kesti alivoiman ilman suurempia ongelmia.

Heti alivoiman jälkeen Kanadan Connor McMichael karkasi läpiajoon, mutta Miftakhov nollasi hänen laukauksensa kylmän viileällä kilpitorjunnalla. Kolmannen erän alussa johtoasemassa oleva Venäjä hallitsi tilannetta ja kiekkoa vahvasti. Erän ensimmäinen pelikatko nähtiin vasta lähes kuuden minuutin pelin jälkeen.

Venäjä teki äärimmäisen tärkeän kolmannen maalinsa erän yhdeksännellä minuutilla, kun Maksim Sorkinin komea rannelaukaus painui Kanadan maalin yläkulmaan.

Kanada kuitenkin kuittasi alle minuuttia myöhemmin: Calen Addisonin lämäri pomppi onnekkaasti ohi Miftakhovin, ja Kanada oli jälleen maalin päässä.

Muutamaa minuuttia myöhemmin Venäjän Dmiti Voronkov otti suoraan aloituksesta tyhmän hyökkäyspään jäähyn, ja Kanada rankaisi. Kapteeni Bayton latasi kiekon verkkoon ja lukemat tasoihin ajassa 51.21.

Reilut neljä minuuttia ennen kolmannen erän loppua Kanada siirtyi ensimmäistä kertaa ottelussa johtoon. Akil Thomas karkasi Venäjän puolustukselta ja veivasi kiekon ohi Miftakhovin.

Ottelun lopussa Venäjä pääsi ylivoimalle, mutta se tyrehtyi venäläisten omaan rangaistukseen reilua minuuttia ennen ottelun loppua. Venäjä haki raivokkaasti tasoitusta ilman maalivahtia, mutta Venäjän Denisenko otti käsittämättömän rangaistuksen 37 sekuntia ennen ottelun loppua. Se katkaisi Venäjän taistelun lopullisesti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?