Jukka Jalosen palkka Leijonissa on kasvanut huimasti – näin paljon päävalmentaja nykyään tienaa - Jääkiekko - Ilta-Sanomat

Jukka Jalosen palkka Leijonissa on kasvanut huimasti – näin paljon päävalmentaja nykyään tienaa

Jukka Jalonen on mestarivalmentaja.

Jukka Jalonen on mestarivalmentaja.

Julkaistu: 3.12. 6:03

Jääkiekkomaajoukkueen päävalmentajan palkkataso on kasvanut tuntuvasti viime vuosina.

Suomen miesten jääkiekkomaajoukkueen päävalmentajalla ei ole enää pikkurahan puutetta. Ilta-Sanomien selvitys kertoo, että Leijonien vastuuluotsin palkkataso on noussut huomattavasti kuluvan vuosikymmenen aikana.

Vielä muutamia vuosia sitten puhuttiin paljon siitä, että maajoukkueen päävalmentajapestin arvostus olisi joidenkin asiantuntijoiden mielestä jopa radikaalisti heikentynyt.

Kritiikki vaikutti perustellulta, koska jotkut maan eturivin valmentajista olivat ilmeisen haluttomia hakeutumaan aiemmin miltei institutionaalisena pidettyyn tehtävään.

Potentiaalisista Leijonat-luotseista osa näki tehtävässä enemmän hävittävää kuin voitettavaa. Merkittävänä syynä maan suosituimman urheilulajin ykkösposition arvostuksen laskuun pidettiin myös sitä, ettei siitä maksettu palkka ollut läheskään samaa luokkaa kuin Euroopan huippuseuroissa tai KHL:ssä.

Hyvä esimerkki oli Kari Jalonen, joka luotsasi Leijonia 2014–2016, mutta ei sen jälleen ollut valmis tekemään jatkosopimusta Jääkiekkoliiton kanssa vaan suuntasi Sveitsin pääsarjaan, jossa hän valmentaa menestyksekkäästi edelleen.

Jalosen verotettava vuosiansio oli 143 575 euroa vuonna 2015, jolloin hän työskenteli koko vuoden Leijonissa. Sveitsissä hänen palkkansa on todennäköisesti kaksinkertainen. Sveitsissä on myös paljon matalampi verotus kuin Suomessa.

Sittemmin tilanne on oleellisesti muuttunut. Jääkiekkoliitto on huomattavasti kohottanut Leijonien päävalmentajan palkkaa viime vuosina.

Pestissä kaudet 2016–2018 toiminut Lauri Marjamäki sai jo noin 200 000 euron vuosipalkkaa. Verovuoden 2017 Marjamäki toimi vain Leijonissa, ja silloin hänen ansionsa oli 222 252 euroa.

Lauri Marjamäki valmentaa nykyään Jokereita.

Lauri Marjamäki valmentaa nykyään Jokereita.

Hänen tilalleen tulleen Jukka Jalosen vuosipalkka on IS:n tietojen mukaan tätä nykyä jo 220 000–240 000 euroa. Hänen verotettava ansionsa vuonna 2018 oli 261 532 euroa.

Jääkiekkoliitto ei ole Jalosen ainoa tulonlähde, sillä hän on myös arvostettu luennoitsija ja tv-kommentaattori.

Jalonen: ”En valmenna rahasta”

Kun sekä aikuisten (2011) että nuorten (2016) MM-kultaa voittanut Jukka Jalonen palasi Leijonien peräsimeen kesällä 2018, tehtävän arvostus alkoi jo sitäkin kautta kohentua merkittävästi.

Ei ollutkaan yllätys, että Jalonen sai kesällä 2018 huomattavan palkankorotuksen verrattuna vuosiin 2008–2012, jolloin hän edellisen kerran luotsasi Leijonia. Tuolloin hänen kuukausipalkkansa oli IS:n tietojen mukaan noin 12 000–14 000 euroa, kun nyt se on noin 20 000 euroa.

Viime kevään MM-kullan jälkeen Jalonen teki uuden jatkosopimuksen Jääkiekkoliiton kanssa. Se astuu voimaan kuluvan kauden jälkeen. Jalosen mukaan hänen palkkansa ei kuitenkaan uudessa sopimuksessa nouse ”kuin marginaalisesti aiemmasta”.

– En oikein voi kommentoida palkkaani liittyviä asioita. Sen voin sanoa, että palkkani on jatkossa hitusen suurempi kuin tässä nykyisessä sopimuksessani, ja että yleisellä tasolla Leijonien päävalmentajille maksetut palkat ovat kasvaneet tuntuvasti esimerkiksi vuosikymmenen alkuun nähden, Jalonen ruotii.

– Rahasta minä en kuitenkaan Leijonia valmenna. Jos kyse olisi ensisijaisesti rahasta, valmentaisin seuratasolla. Leijonien päävalmentaminen sopii minulle monestakin syystä hyvin. Lisäksi se antaa minulle hyvät saumat tavoitella omaa uutta unelmaani eli NHL-valmentajan pestiä, hän korostaa.

Jukka Jalonen haluaa NHL:ään.

Jukka Jalonen haluaa NHL:ään.

Jääkiekkoliiton toimitusjohtaja Matti Nurminen ei mielellään puhu ”kahdenvälisten työsopimusten sisällöistä julkisesti edes teoriatasolla”.

Yleisellä tasolla Nurminen muistuttaa, ettei verotiedoista pysty yksiselitteisesti ja aukottomasti tulkitsemaan työntekijän kokonaispalkkausta.

– Kokonaisuuteen voivat vaikuttaa monet asiat, kuten maksetaanko palkka verokortilla vai kokonaan tai osittain yritykselle. Kokonaiskorvauksen voi myös jakaa paitsi bruttopalkkaan myös vapaaehtoiseen eläkevakuutukseen ja mahdollisiin muihin elementteihin, Nurminen linjaa.

Nurminen ei halua ottaa kantaa päävalmentajan palkkatason tuntuvaan kasvuun.

– Tuo ”tuntuva” on subjektiivinen käsite, minkä vuoksi emme lähde sitä kommentoimaan, Nurminen perustelee.

Vaikka Leijonien päävalmentajan palkka on kasvanut selvästi, Euroopan mittapuun mukaan ei edelleenkään puhuta mistään huippupalkasta. KHL:ssä ja monien muiden sarjojen isoissa seuroissa valmentajapalkat ovat edelleen toista luokkaa. Tämän allekirjoittaa myös Nurminen.

– Liitto ei lähtökohtaisesti pysty kilpailemaan palkkatasolla Euroopan suurseurojen kanssa, emmekä sen vuoksi ole sille tielle lähteneet. Uskomme, että Leijonat ja liitto työnantajana ovat houkuttelevia muista arvoista ja kokonaisuudesta johtuen, hän summaa.