Naistoimittaja arvosteli Leijonien turnaustapahtumaa – sai niskaansa sovinistisen törkyvyöryn - Jääkiekko - Ilta-Sanomat

Naistoimittaja arvosteli Leijonien turnaustapahtumaa – sai niskaansa sovinistisen törkyvyöryn

Julkaistu: 14.11.2019 20:01

Jatkoaikaan kirjoittava Tuuli Määttä saa säännöllisesti palautetta, jossa arvostellaan tekstien sijaan hänen ulkonäköään, ikäänsä ja sukupuoltaan.

Tämä kolumni käy juuri esimerkkinä siitä että kun naiset eivät täytä luonnollista tarkoitustaan äitinä ja kasvattajana ne oireilevat sitten epäterveenä suhtautumisena ulkonäköön ja seksuaalisuuteen.

Se, että kolumnin kirjoittaja on ruma mummo, ei tarkoita, että kaikkien pitäisi nolostua ulkonäöstään.

Kenen ****** pitää imeä että pääsee noilla näytöillä kirjoittamaan tälle verkkosivulle? ... Tapa itsesi.

Typerä huora oireilee asiasta joka ei edes ole huonosti. Jos ei tietäisi paremmin niin voisi erehtyä luulemaan kirjoittajaa kehitysvammaiseksi.

Ohessa muutamia esimerkkejä vihaviesteistä, joita harrastepohjaiselle Jatkoaika-sivustolle kirjoittava Tuuli Määttä saa säännöllisin väliajoin sähköpostiinsa. Jatkoaika on Suomen suurin jääkiekkoaiheinen sivusto.

Absurdit mittapuut saanut raivo kumpuaa siitä, että Määtällä on mielipiteitä jääkiekosta, jotka eivät miellytä kaikkia. Osa kilahti hänen sähköpostiinsa uusimman, Jääkiekkoliiton pelikatko-ohjelmaa kriittisesti käsitelleen kirjoituksen jälkeen.

Määttä arvosteli jutussaan Karjala-turnauksen Suomi–Ruotsi-ottelun tauolla pidettyä yleisönhuudatuskilpailua, jossa tehtävänä oli arvioida, kumpi yleisössä istuneen kahden miehen ulkonäöstä miellytti enemmän. Hän ihmetteli, miksi Karjala-turnauksen taukoviihteessä oli vuonna 2019 hetkiä, joissa nostettiin esiin katsojien asusteet, parrat ja meikit.

Jutun voi lukea täältä.

– Usein ihmiset palavat halusta kertoa minulle, että olen kelvoton tyyppi ja ihminen, että olen ruma ja mitä kaikkea muuta. He eivät ehkä ymmärrä, että ne viestit tulevat minulle henkilökohtaisesti, eikä minnekään Jatkoajan toimitukseen. Vaaditaan paljon, että Jatkoaika hiljentäisi minut, turkulainen Määttä kertoo Ilta-Sanomille.

Määttä on seurannut jääkiekkoa lapsuudesta saakka. Hän oli kahdeksanvuotias, kun Leijonat voitti historiallisen MM-kullan 1995. Sen jälkeen laji on pitänyt otteessaan.

Yrittäjänä työskentelevä kauppatieteilijä on pitänyt aina myös kirjoittamisesta. Kaksi kiinnostuksen kohdetta yhdistyivät vajaat kaksi vuotta sitten, kun Määttä alkoi pitää jääkiekkoaiheista blogia. Pari kuukautta sen jälkeen häntä pyydettiin kirjoittamaan Jatkoaikaan omaa kolumnipalstaa.

Vihapostia alusta saakka

Lajia aktiivisesti seuraava Määttä tykkää kirjoittaa jääkiekkokulttuurista, toisin sanoen lajin asioista ja ilmiöistä, jotka kiinnittävät hänen huomionsa.

– Muistan ihmetelleeni, kun Jukka Jalonen sanoi, ettei tiedä, ketkä tekevät joukkueen maalit. Mietin, miten MM-kultaa voittanut maajoukkueen päävalmentaja voi sanoa noin. Hänen lähtökohtansa on, että kun perusasiat tehdään hyvin, tulosta tulee.

– Mielestäni se on ajatus, josta koko yhteiskuntamme voisi ottaa oppia.

Kolumnien aiheet ovat vaihtuneet, mutta yksi asia on pysynyt samana: vihapostia on tullut alusta saakka. Monissa viesteissä tartutaan tekstin sisällön sijaan Määtän ulkonäköön, ikään tai sukupuoleen.

Suomi ja Ruotsi kohtasivat Helsingissä järjestetyssä Karjala-turnauksessa sunnuntaina.

– Tuntui, että se oli alussa ehkä jopa rajumpaa. En tiedä, oliko minulla silloin kärkkäämpiä mielipiteitä vai olivatko otsikot niin räväköitä. Kyllä siinä sai muutaman kirjoituksen ajan miettiä, että mitäs ihmettä.

Ylivoimaisesti suurin osa vihapostista tulee anonyymeiltä nimimerkeiltä.

– Nimimerkkien vuoksi on mahdotonta sanoa, miten iso osa vihapostista tulee miehiltä, mutta veikkaisin, että lähes kaikki. Jos uskotaan, että kaikki markot, juhat ja muut nimimerkit kuuluvat miehille, heitä on ihan selvä valtaosa.

”Pysy kotona ja hanki lapsia”

Vihaviestejä saattaa tulla Määtän sähköpostiin useita kymmeniä. Sosiaaliseen mediaan kirjoitettuja kommentteja hän ei useimmiten edes lue.

Aluksi mielipidekirjoitusten herättämä raivo hämmensi, mutta ajan myötä Määttä on oppinut olemaan välittämättä.

– En ole vastuussa näiden ihmisten vihasta eikä minun tarvitse ottaa siihen mitään kantaa. Olen huomannut, etteivät he ole vihaisia minulle. He ovat vihaisia jollekin, jonka he kuvittelevat olevan Tuuli Määttä. Siitä tilanteesta on helppo astua pois.

 En ole keksinyt tälle muuta selitystä kuin että nainen, jolla on mielipiteitä jääkiekosta, ärsyttää. Toisaalta vihapostia saavat kaikki, jotka uskaltavat olla jotain mieltä.

Määttä tekee Jatkoajalle juttuja muiden kirjoittajien tavoin harrastepohjalta. Kiekkosivuston yhteisö ja kannustava palaute ovat keskeisiä tekijöitä, jotka ovat pitäneet hänet tehtävän parissa.

– Pidän juttujen kirjoittamisesta, ja Jatkoajalla on loistava yhteisö. Kun kerta tekstini ovat sinne tervetulleita, mikäs siinä.

Määttä ei osaa sanoa, mikä on voinut olla rajun viharyöpyn takana.

– En ole keksinyt tälle muuta selitystä kuin että nainen, jolla on mielipiteitä jääkiekosta, ärsyttää. Toisaalta vihapostia saavat kaikki, jotka uskaltavat olla jotain mieltä.

– En pitäisi tätä yksinään lätkän ongelmana. Onhan jalkapallossakin kaikenlaista sekopäätä liikkeellä, mutta suurin osa lajiväestä on hyviä tyyppejä – ihan niin kuin jääkiekossa.

Määttä ei halua surkutella tai kauhistella kohtaloaan, vaan korostaa, että vihapostia tulee hänen kirjoittajakollegoilleenkin.

– Myös Jatkoaikaan kirjoittavat miehet saavat vihaa niskaansa eli en ole todellakaan ainoa. Muille ei vain lähetetä näitä ”pysy kotona ja hanki lapsia” -viestejä.