Don Cherry haukkui Alpo Suhosta koiranruuaksi – suomalaiselta täystyrmäys potkut saaneelle kiekkojäärälle: ”Narsistinen idiootti” - Jääkiekko - Ilta-Sanomat

Don Cherry haukkui Alpo Suhosta koiranruuaksi – suomalaiselta täystyrmäys potkut saaneelle kiekkojäärälle: ”Narsistinen idiootti”

Alpo Suhosen (oik.) mukaan jääkiekkokommentaattori Don Cherry oli vanhan, miehisen, maskuliinisen sovinismin eturintamassa.

Alpo Suhosen (oik.) mukaan jääkiekkokommentaattori Don Cherry oli vanhan, miehisen, maskuliinisen sovinismin eturintamassa.

Julkaistu: 12.11. 16:33, Päivitetty 12.11. 17:22

Don Cherryn, 85, potkut puhuttavat. Alpo Suhonen, 71, sai urallaan kokea Cherryn ulkomaalaisvastaisuuden.

Yksi maailman tunnetuimmista ellei tunnetuin jääkiekkokommentaattori Don Cherry sai maanantaina potkut.

Kanadalaiskanava Sportsnet antoi Cherrylle, 85, kenkää tämän hyökättyä ohjelmassaan maahanmuuttajia vastaan.

– En ehkä uskalla edes sanoa, kuinka karmea äijä hän oli. Kyllä hän oli todella vanhan, miehisen, maskuliinisen sovinismin eturintamassa, Alpo Suhonen, 71, sanoo.

Televisiokommentaattorina 1980-luvulta asti toiminut ja NHL:ssäkin valmentanut Cherry on aina ollut tunnettu siitä, ettei hän ole juuri arvostanut muita kuin kanadalaisia jääkiekkoilijoita.

– Se on ollut paradoksi, koska Kanada on yksi maailman avoimimpia yhteiskuntia maahanmuuton suhteen. Toisaalta se heijasti ja heijastaa hyvin tähän päivään saakka kanadalaisen jääkiekon sisäsyntyisyyttä. He haluavat hintaan mihin hyvänsä uskotella itselleen olevansa maailman ainoa jääkiekkomaa.

Suhonen näkee, että Cherryn potkuilla on yhteys maailmassa vallitsevaan tilanteeseen ja keskustelunaiheisiin.

– Nationalismi on noussut kaikkialla, mutta yhtä lailla myös globalisoituvan maailman ja ihmisarvion kunnioitus tiivistyy kaikkialla. Rajalinjat ja polarisoituminen ovat molemminpuolista.

Don Cherry kuvattuna vuonna 2016.

Don Cherry kuvattuna vuonna 2016.

Heti tulilinjalle

Suhonen joutui Cherryn tulilinjalle heti vuonna 1989 mentyään valmentamaan AHL-seura Moncton Hawksia. Sieltä hän siirtyi NHL:n Winnipeg Jetsin apuvalmentajaksi.

– Hänhän hyökkäsi heti minun kimppuuni televisiossa. Pohjois-Amerikassa oli suosittu koiranruokamerkki Alpo, joten hän kertoi suorassa tv-lähetyksessä, että hänen koiransakin syö Alpoa ja muuta vastaavaa.

Jetsin omistaja Barry Shenkarow uhkasi haastaa Cherryn oikeuteen, mutta asia ei koskaan edennyt raastupaan asti.

– En tiedä, millaiset keskustelut he keskenään kävivät, mutta ei Cherry koskaan pyytänyt anteeksi, Suhonen sanoo.

NHL:stä Suomeen ja Jokereihin vuonna 1993 palannut Suhonen lähti jälleen NHL:ään vuonna 1998. Hän oli kaksi kautta Toronto Maple Leafsin apuvalmentajana.

– Kun olin Torontossa, tapasimme aika usein, koska heidän tv-studionsa oli valmentajanhuoneemme lähellä Air Canada Centressä. Silloin hän tietysti tervehti minua.

Vanhoista lausunnoista ei puhuttu – eikä Cherry pyytänyt anteeksi.

Suhosen viimeinen pesti Pohjois-Amerikassa oli vuosina 2000–2001, kun hän toimi Chicago Blackhawksin päävalmentaja. Suhonen ja Pittsburgh Penguinsia luotsannut Ivan Hlinka olivat ensimmäiset eurooppalaiset päävalmentajat NHL:ssä.

– Minun ja Hlinkan jälkeen eurooppalaisvalmentajia ei ole ollut lainkaan, mikä kertoo paljon. Kuten sekin, että minunkin kokemukseni oli aivan karmea.

Cherryn potkuja Suhonen pitää kaikkinensa hyvänä asiana.

– Aika kauan hän sai siellä pyöriä. Vielä tarvitaan aika paljon, mutta tällainen signaali on yksi hyvä kohta osana hienon pelin pelastusoperaatiota.

– Maskuliininen, toksinen, narsistinen idiootti, Suhonen tiivistää näkemyksensä Cherrystä.

Alpo Suhonen vuonna 2004.

Alpo Suhonen vuonna 2004.

Teatteria

Suhosen ohjaama Sammakkokuningas – pelin hinta pyörii parhaillaan Forssan teatterissa.

Näytelmä kertoo NHL-pelaajasta, joka pelkää ettei uskalla enää palata jääkiekkokaukaloon loukkaantumisia aiheuttavien taklausten ja tappeluiden takia.

– On mennyt yli odotusten, ja tässä siteeraan lähinnä ammattilaisia, jotka ovat nähneet näytelmän. Joitakin ihmisiä on matkustanut eri paikkakunnilta ihan vain sen näkemisen takia. Näytelmä on varmaan omalla tavallaan vähän outo monille, koska eihän näitä asioita ole juuri käsitelty.

– Kun ottaa huomioon, että kyseessä ovat amatööriteatteri ja -näyttelijät, he ovat suoriutuneet hienosti. Käsittelyssä on tärkeä asia, joten toivon, että saisin tehdä sen vielä johonkin ammattiteatteriin. Saisi vähän jatkettua keskustelua. Ja kysehän ei ole jääkiekon halventamisesta vaan yrityksestä pelastaa hieno peli ylimääräiseltä väkivallalta, Suhonen linjaa.