Tre Kronorin maalivahti veti päähänsä erikoisen ”kammomaskin” – kokenut suomalaisvalmentaja selittää, mistä oikein on kyse

Julkaistu:

Karjala-turnaus
Ruotsalaismaalivahdin maskiin oli viritetty harjoituksissa näköeste. Se teki torjumisen normaalia haastavammaksi.
Tre Kronorin maalivahti Christoffer Rifalk, 23, poseerasi Aftonbladetin haastattelussa päässään erikoinen viritelmä.

Ruotsalaislehti antoi kypärälle nimen skräckmask eli kammomaski. Maski oli muuten täysin tavallinen maalivahdin päänsuojus, mutta siihen oli kiinnitetty näköeste harjoitusten ajaksi.

Näköeste peitti maalivahdin maskista alaosan.

Ilta-Sanomat soitti Kärppien kokeneelle maalivahtivalmentajalle Ari Hillille ja kysyi, mistä erikoisen näköisessä viritelmässä oikein on kyse.

Hilli kertoi, että näköeste on hyödyllinen apuväline maalivahdin silmä-käsi -koordinaation harjoittamisessa.

– Maalivahdin näkökenttä pienenee, kun maskiin virittää tuollaisen apuvälineen. Sen tarkoituksena on saada maalivahti liikuttamaan päätään enemmän ja etsimään kiekkoa ikään kuin putkinäöllä, Hilli taustoittaa Ilta-Sanomille.


Hilli ei ole itse käyttänyt valmennettaviensa kanssa samanlaista näköestettä. Sen sijaan hänen valmentamansa maalivahdit ovat joutuneet torjumaan kiekkoja päässään lasit, jotka asetetaan maskin alle.

Niiden idea on sama kuin Tre Kronorin näköesteen: näkökentän rajoittaminen ja silmälihasten aktivointi.

– Tuollainen maskin päälle asetettava näköeste on toki käytännöllisempi. Lasit eivät välttämättä ole kovin mukavat, hän sanoo.

Leijonien maalivahtivalmentajanakin toiminut Hilli painottaa, että pään liikuttaminen ja kiekon seuraaminen katseella ovat maalivahtipelin ydinasioita. Mitä paremmin maalivahti näkee kiekon, sitä nopeammin hän reagoi. Tämä taito korostuu irtokiekoista syntyvissä jatkopeleissä.

– Suomalaisessa maalivahtivalmennuksessa pään liikettä on painotettu vuosikymmenten ajan. Siksi useimpien maalivahtien kohdalla riittää, kun asiasta muistuttaa tietyin väliajoin. Apuvälineitä on toki hyvä käyttää, jos valmennettavaksi sattuu maalivahti, joka ei osaa seurata kiekkoa tarpeeksi hyvin.

Tre Kronorin Rifalkin kohdalla on siis kyse mitä ilmeisemmin juuri tämän taidon puutteesta.

Rifalkin urakäyrä on tosin viime aikoina sojottanut vahvasti ylöspäin.

Vielä kaudella 2017–2018 maalivahti pelasi Ruotsin kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla. Nyt hän pelaa ensimmäistä kauttaan SHL:ssä Röglen riveissä ja sai alkukauden otteistaan palkinnoksi maajoukkuekutsun Karjala-turnaukseen.


Rifalk on lähtökohtaisesti Tre Kronorin kolmosmaalivahti. Peliaikaa tuskin on tiedossa, mutta arvokasta kokemusta ja oppia maajoukkueen tavoista sitäkin enemmän.

– Tuli uskomaton fiilis, kun Tre Kronorin maalivahtivalmentaja Stefan Ladhe soitti ja kertoi, että minut on valittu. Soitin tyttöystävälleni ja vanhemmilleni saman tien ja kerroin uutiset, Rifalk sanoi Aftonbladetille.

Ruotsi hävisi Karjala-turnauksen avausottelunsa Tshekille maalein 1–3. Rifalk ei ollut kokoonpanossa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt