Kommentti: Leijonilta laiskanpulskea iltapuhde – mestarit nousivat voittoon venäläisasein - Jääkiekko - Ilta-Sanomat

Kommentti: Leijonilta laiskanpulskea iltapuhde – mestarit nousivat voittoon venäläisasein

Kuvituskuva
Julkaistu: 7.11.2019 21:07

Suomen avausottelusta jäi uudelleen lämmitetyn maksalaatikon maku, kirjoittaa jääkiekkotoimittaja Sami Hoffrén.

”Kun aika on, niin saavuthan sä silloin luo

Mä ilmoitan, kun on päivä tuo

Kun aika on, niin heti saat sen tietää

Mä en voi olla kertomatta en”

Hartwall-areenassa tehtiin taatusti musiikkihistoriaa torstai-iltana.

En ole henkilökohtaisesti koskaan pitänyt Seija Simolan 1970-luvulla säveltämää ”Kun aika on” -veisua sykähdyttävänä tunnelman nostattajana urheilutapahtumiin, mutta en selvästkään ole samalla sivulla Jääkiekkoliiton kanssa.

Kappale ”pauhasi” areenan ämyreistä, kun videotaululla tunnelmoitiin kultaista viime kevättä ja Suomi-kiekon kaikkien aikojen kolmas aikuisten maailmanmestaruusviiri nousi kattoon.

Simolan laahaava ja nostalgiassa roikkuva kipale asetti osaltaan nuotin Leijonien avausottelulle Karjala-turnauksessa.

Turnauksen avannut Venäjä-ottelu oli Suomelta laiskanpulskea hallitsevan mestarin iltapuhde. Suomi teki lopulta vain tarvittavan, mikä riitti avausottelussa 4–3-voittoon.

Osat vaihtuivat viime kevään MM-välierästä: Venäjä oli kuin Suomi ja Suomi kuin Venäjä.

Nimettömällä, mutta tasalaatuisella ryhmällä Karjala-turnaukseen matkannut Venäjä juotti illan aikana Suomelle sen omaa myrkkyä.

Punapaidat eivät lähteneet hakemaan tyylipisteitä, vaan pelasivat kylmästi tuloksesta. Venäjä oli kurinalainen, sitoutunut ja kliininen joukkue.

Suomi sai avausottelussa hallita ja rytmittää kiekkoa välillä pitkiä pätkiä sekä vyöryttää hyökkäyksiä, mutta niin sen pitääkin. Suomella on kasassa turnauksen nimekkäin nippu.

Kotiyleisön eteen Karjala-turnaukseen on kiikutettu perinteisesti aina mahdollisimman iskukykyinen ja kiinnostava joukkue, joka houkuttelee hokikansaa (9421 katsojaa avausiltana) lippuluukulle. Siksi nyt mukana on peräti 13 viime kevään MM-kultaleijonaa.

Kuvituskuva

Viime keväänä Slovakiassa samoilla pelaajilla vuorattu Leijonat kaatoi altavastaajana nimekkäimpiä jättiläisiä oikealta ja vasemmalta.

Tässä turnauksessa Suomi on ennakkosuosikki, jonka selässä on maalitaulu.

Suomen avausottelusta jäi uudelleen lämmitetyn maksalaatikon maku.

Tuttua ja turvallista. Arkista. Ei isosti moitittavaa, mutta ei myöskään suuria muistijälkiä. Samat tutkaparit. Samoja onnistujia. Vähän uutta ja raikasta.

Turvallisuus leimasi myös paljon Leijonien pelivalintoja. Peli oli kiekon kanssa pääosin kontrollissa, mutta murtavat syötöt ja progressiivisuus uupuivat. Riskittömyys paistoi monista ratkaisuista.

Venäjä oli määrätietoisempi joukkue torstaina. Vieraat jaksoivat pysyä pelin alla, kytätä iskupaikkoja ja hyökätä päättäväisesti kohti maalia. Ajoittain Suomi oli omalla alueella pahassa pesukoneessa, kun Venäjän veljet panivat kiekon rivakasti liikkeelle.

Suomi ei varsinaisesti ottanut ottelua missään vaiheessa haltuunsa. Hyviä jaksoja seurasi järjestään huonompi vaihtokierros. Isäntäjoukkueen pelillinen jänne ei tahtonut kestää vielä avausottelussa, mikä kieli osaltaan henkisestä vireystilasta.

Alku teki illasta vaikean. Suomen maltillinen alku lässähti jo reilun viiden minuutin pelaamisen jälkeen, kun yksi löperö syöttö kostautui.

Vahvasti kauden KHL:ssä aloittanut Miro Aaltonen supaisi hyökkäysalueella kiekon sokkona taakseen keskelle, mikä avasi Venäjälle vastahyökkäyksen. Muutama sekunti myöhemmin kiekko oli Suomen nuotassa. Aaltonen paikkasi mokansa myöhemmin kolmannessa erässä napauttamalla 3–3-tasoituksen.

Suomi pysytteli torstaina pinnalla venäläisasein yksilötaidon ja erikoistilannemaalien avulla – Harri Pesonen ja Aaltonen onnistuivat ylivoimalla ja Sakari Manninen rankkarista.

Illan sankari Pesonen lakaisi lopulta 4–3-tahtomaalin päätöserässä tasakentällisin, mikä tuli vahvan jauhamisjakson jälkeen. Viimeinen kymppi oli Suomelta odotetun räväkkä, taisteleva ja ryhdikäs.

Päävalmentaja Jukka Jalonen ilmoitti ennen avausottelua, että Leijonat ei lähde turnaukseen tulospää edellä. Arvioitavana on peli, sen toteuttajat ja näiden kehittyminen.

Voitosta huolimatta avausottelusta jäi paljon parannettavaa lauantain Tshekki-otteluun.

Tuoreimmat osastosta