Kommentti: Kiekkopomo ärjyi tuplaturbo-Audilla itselleen 8 kuukauden vankeustuomion – tajua jo erota, Jukka Toivakka

Julkaistu:

Kommentti
Jääkiekkoliiton varapuheenjohtajana toimivan Jukka Toivakan on korkea aika nostaa kytkintä, kirjoittaa urheilutoimituksen esimies Vesa Rantanen.
Jääkiekkoilija Jonne Virtanen otti pelimatkalla yhden kaljan liikaa – ja sai näyttävät potkut TPS:sta.

SM-liigan tv-kumppani Telia haluaa mikrofonit valmentajien takinliepeisiin. Liigavalmentajat ovat tyrmistyneitä siitä, että heidän valmennuspuhettaan voi mennä tv-lähetyksiin. He pelkäävät, että karkea kielenkäyttö intensiivisessä hetkessä voi haitata urakehitystä.

Valmentajien on siis pyrittävä sisäsiistiin kielenkäyttöön kaikissa olosuhteissa, sillä mauton lausunto taatusti haittaisikin työmahdollisuuksia jatkossa.

Niin siistiksi touhu on mennyt.

Takavuosina raakana ja alkukantaisena pelinä tunnettu jääkiekko on terhakkaasti valkopessyt imagoaan. Ensimmäinen homo kiekkoilijakin tuli kaapista ja nykyaikaisen liberaalin maailmankatsomuksen mukaan kaikki kyseenalainen käytös pelistä ja sen liepeiltä halutaan siistiä.

Myös naisten asemaa pyritään nostamaan. Tasa-arvo ja arvokas käytös ovat korkeassa kurssissa. Jääkiekon imago ei liene koskaan ollut yhtä puhtoinen kuin nyt.

Ja hyvä niin. Kukaan ei kaipaa lajin pariin vähemmistöjen sortamista, vähättelyä, kiusaamista tai sovinistista öykkärointiä.

Kun Leijonat palasi maailmanmestareina Slovakiasta 2011 liian humalassa, seurasi valtava ja perusteltu arvosteluvyöry. Tuoreet kultajuhlat viime keväänä hoidettiinkin paljon tyylikkäämmin.

Kehitystä on tapahtunut kunnioitettavasti ja on päivänselvää, että nyt Karjala-turnauksessa pelaavilta Leijonilta edellytetään hyllytyksenkin uhalla moitteetonta käytöstä kaikissa olosuhteissa.

Valkopesu ei yllä Toivakkaan

Ja sitten on Toivakan Jukka, Mikkelin pieni suuri mies, jonka vuosikausia johtama jääkiekkojoukkue Jukurit nousi pääsarjaan siististi ilman mustelmia kabinettipäätöksellä 2016.

Toivakka on merkittävä suomalainen jääkiekkojohtaja. Hän on rahoittanut Jukureita tuntuvasti vuosien saatossa ja noussut pikkuhiljaa eturiviin. Hän on Jääkiekkoliiton varapuheenjohtaja ja pyrki puheenjohtajaksikin Kalervo Kummolan jälkeen muutama vuosi sitten.

Jääkiekon valkopesukampanja ei ole Toivakkaan kuitenkaan yltänyt, eivätkä häntä näytä koskevan kiristyneet käyttäytymissäännötkään.

Toivakka, 57, sai Etelä-Savon käräjäoikeudessa kahdeksan kuukauden ehdollisen vankeustuomion virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta sekä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta. Syyte pahoinpitelyn yrityksestä hylättiin.
Suomeksi sanottuna hän siis sai parkkisakosta raivarit, käyttäytyi pysäköinninvalvojaa kohtaan uhkaavasti ja kaahasi paikalta moottori jyristen.

Toivakka on tunnettu mikkeliläinen merkkihenkilö.

Käräjäoikeuden mukaan Toivakka oli parkkeerannut Audinsa torin laidalle, eikä hän ollut maksanut pysäköintimaksua 14.12.2018.

Pysäköinnintarkastaja tuli paikalle ja alkoi kirjoittaa virhemaksua. Pesulasta tullut Toivakka meni kuitenkin kiukusta puhisten autoonsa ja hän kiihdytti autolla pois paikalta, vaikka pysäköinnintarkastaja seisoi auton edessä.

Pysäköinnintarkastaja, 56-vuotias nainen, oli käräjäoikeuden mukaan vaarassa jäädä auton alle.


Toivakka on kiistänyt syyllisyytensä ja voi hakea hovioikeudelta jatkokäsittelylupaa, mutta jo kerrotun pohjalta kiekkoliiton varapuheenjohtajasta syntyy kyseenalainen kuva.

Jukurit on toistaiseksi hyllyttänyt Toivakan seuran johtotehtävistä, mutta Jääkiekkoliitto odottelee prosessin lopullista ratkaisua, joten Toivakka jatkaa merkittävässä luottamustehtävässä niin kuin mitään ei olisi tapahtunut.

Jääkiekossa on siis kahdenlaista käyttäytymisstandardia. Pelaajilta ja valmentajilta edellytetään putipuhdasta ja nuhteetonta käytöstä, mutta johtajilta ei.

Ei rahaa parkkimaksuun

Verotietojen mukaan Toivakka on viime vuodet kuulunut ja kuuluu edelleen jääkiekkopomojen talouseliittiin tuhtien palkka- ja pääomatulojen ansiosta. Kun hän haki Jääkiekkoliiton johtoon, hänen verotettavat tulonsa vuonna 2014 olivat 236 751 euroa.

Verovuonna 2018 Toivakka joutui tyytymään 153 419 euron kokonaisansioon, josta pääomatulojen osuus oli 108 949 euroa.

Se on juuri sen verran rahaa, että voi ajaa isolla Audilla pesulaan, mutta ei ihan riitä parkkimaksuun.

Parkki­maksu­episodin perusteella Toivakalla on raskas kaasu­jalka ja kyky tehdä rivakoita ratkaisuja. Harmi, ettei Toivakalla ollut mikrofonia siinä tilanteessa, joten joudumme tyytymään jälkeenpäin annettuun tapahtumankuvaukseen:

– Autossani on yli 300 hevosvoimalla varustettu tuplaturbomoottori. Sen moottorin ääni on selvästi normaaleja autoja voimakkaampi ja äänekkäämpi, Toivakka sanoi poliisille.

– Lähdin mielestäni paikalta rauhallisesti, Toivakka jatkoi.

Kun Jääkiekkoliitto ei saa asialle tehtyä mitään, Toivakka voisi tarttua parkkimaksuepisodin ripeydellä oma-aloitteisesti toimeen ja valjastaa Audinsa yli 300 heppaa kaikkia osapuolia tyydyttävällä tavalla: peruuttaa kaasu pohjassa pois luottamustoimesta.

Mitä nopeammin sen parempi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt