Raimo Summanen pitää yhtä ilmiötä vastenmielisenä jääkiekon homokeskustelussa: ”Hyvesignaloijat syöksyvät haaskalle” - Jääkiekko - Ilta-Sanomat

Raimo Summanen ottaa kantaa jääkiekon homokeskusteluun – pitää yhtä ilmiötä vastenmielisenä: ”Hyvesignaloijat syöksyvät haaskalle”

Janne Puhakan ulostulo herätti pelaajan ex-valmentajassa Raimo Summasessa paljon ristiriitaisiakin ajatuksia.

Julkaistu: 28.10.2019 20:00

Yli 40 vuotta ammattijääkiekossa toiminut Summanen näkee lajin ympärillä valtavasti suurempia ongelmia kuin pelaajien seksuaali-identiteetin. Ministeri saa löylyt.

Jääkiekkovalmentaja Raimo Summanen, 57, laittoi sunnuntaina tyytyväisenä merkille, miten hänen vanha pelaajansa Janne Puhakka, 24, tuli Helsingin Sanomien haastattelussa ulos kaapista ja kertoi olevansa homoseksuaali.

Summanen valmensi Puhakkaa kahteen otteeseen: ensin tämän ollessa 15-vuotias juniori ja toisen kerran Puhakan toiseksi viimeisellä kaudella 2016–17 Espoo Unitedin valmennustiimin jäsenenä.

– Koko valmennus tiesi Puhakan seksuaali-identiteetin ja uskoakseni suurin osa pelaajistakin. Asia oli arkipäiväinen. Puhakasta juteltiin valmennuksessa pelaajana samoin kuin muistakin. Jos joukkueeseen, yleisellä tasolla, on osunut vaikka lääke-, huume- alkoholi- tai uhkapeliongelmaisia nuoria, tai vaikka rikollisia, niin se on hiukkasen isompi juttu kuin jonkun arkipäiväinen seksuaali-identiteetti.

Summanen korostaa arvostavansa suuresti Puhakkaa ja tämän rohkeutta asiassaan. Mutta kaikelle jatkokeskustelulle hän ei anna viittä tähteä.

Jääkiekkovalmentaja Raimo Summanen toivoo urheiluministeri Hanna Kososelta (kesk.) kannanottoa seksuaalivähemmistöjen lisäksi peliongelmaisiin.

– Erilaiset hyvesignaloijat ovat syöksyneet haaskalle. Urheiluministeri Hanna Kosonen (kesk) otti ensimmäisenä rusinat pullasta. Hänen vastuullaan on ministeriössä Veikkauksen rahojen jakaminen urheilulle. Nyt me tiedämme, että sitä rahaa tulee myös hirveältä joukolta peliongelmaisia suomalaisia. Mitä hän on sanonut heidän tuekseen? Aina voi toistella, miten paljon hyvää sillä rahalla tehdään. Minusta verirahalla ei voi tehdä hyvää.

”Hyvesignalointi tekee hallaa”

Summanen sanoo olevansa sitä pelaaja- ja jääkiekkosukupolvea, johon helposti liitetään kaikki lajin kivikautiset ominaispiirteet – homofobia, väkivalta, sovinismi, sivistymättömyys – olipa käsityksille katetta tai ei.

– Voin vakuuttaa, että meillä jääkiekossa asiat ovat pääsääntöisesti kaikin puolin modernimmalla tasolla kuin osa jengistä kuvittelee. Ja vuorenvarmasti ne ovat paremmalla tolalla kuin Veikkauksen pelikonesijoittelussa, johon ministerin soisi ottavan myös kantaa. Ei varmaan helppoa, myöntää Summanen ja muistuttaa, että on itsekin aikanaan kuulunut peliyhtiön edunsaajiin.

Raimo Summanen pitää ”äärimmäisen todennäköisenä”, että on valmentanut urallaan useita homoseksuaaleja kiekkoilijoita, mutta ei usko kenenkään joutuvan jääkiekossa syrjityksi seksuaalisen identiteettinsä takia.

Koska Janne Puhakka nimenomaan ulostulollaan halusi arkipäiväistää joidenkuiden yhä tavattomana pitämää yhdistelmää miesjääkiekko–homoseksuaalisuus, Summanen toivoisi myös reaktioista arkipäiväisiä.

– Pelkään, että tämä mahtipontinen hyvesignalointi lopulta tekee vain hallaa Jannen hienolle teolle ja tälle ilmiölle.

Identiteetin vuoksi ei syrjitä

Summanen sanoo pitävänsä ”äärimmäisen todennäköisenä”, että on valmentanut useita muitakin homoseksuaalisia pelaajia kuin Janne Puhakkaa – ja uskoo pelanneensakin useiden kanssa peräti 16 aktiivikautensa aikana.

– Olen jääkiekossa nähnyt yhden tavan, jolla pelaaja voi joutua kopissa syrjityksi ja halveksituksi. Se ei ole liittynyt millään lailla seksuaaliseen identiteettiin. Se keino on vapaamatkustaminen muiden selkänahalla. Niin kauan kuin syöt soturina joukkueen puolesta kiekkoja, jokainen kopissa on sinua kunnioittava veljesi.

Janne Puhakka puhui Helsingin Sanomissa avoimesti siitä, että lätkäkopeissa hänen aikanaan ja edelleenkin viljellään homoseksuaalisuutta halventavaa verbaliikkaa. Summanen myöntää dilemman.

Janne Puhakka (vas.) pelasi SM-liigaa Espoo Bluesin paidassa..

– Ulkopuolisen korviin vaikka lätkänpelaajien, palomiesten, sotilaiden tai muiden koviin tilanteisiin menevien pienten ryhmien kielenkäyttö voi kuulostaa kontekstista irrotettuna pöyristyttävältä. Se puhe ei missään nimessä tarkoita, että joku oikeasti vihaisi esimerkiksi seksuaalivähemmistöihin kuuluvia. Selkosuomeksi kova koppipuhe toimii parhaimmillaan lamaantumisen estäjänä.

Huippu-urheilu ei ole tasa-arvoista

Summanen nostaa puoliksi tikunnokkaan myös tasa-arvovaltuutetun, jota nykyään säännönmukaisesti huudetaan mukaan huippu-urheilun maailmaan näkemyksineen.

– Sehän tarkoittaa lähtökohtaisesti, että huippu-urheilu olisi tai se olisi edes tarkoitettu tasa-arvoiseksi maailmaksi. Jokainen siinä maailmassa hetkenkin toiminut tajuaa, että ajatus on aivan älytön. Silloinhan jokainen matsi päättyisi 0–0.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?