Homo SM-liigapelaaja tuli kaapista – Nais­leijonien tähti kertoo havainnoistaan miesten lätkäkulttuurista: ”Se on ollut huvittavaa”

Susanna Tapani toivoo Janne Puhakan rohkean ratkaisun murtavan padot, mutta ei usko, että se tapahtuu lähitulevaisuudessa.

Susanna Tapani pitää Janne Puhakan ulostuloa rohkeana ja toivoo sen rohkaisevan muitakin.

Naisten jääkiekkomaajoukkueen tähtipelaajalta Susanna Tapanilta ei mennyt ohi sunnuntain puhutuin urheilujuttu suomalaisessa mediassa.

Bluesissa SM-liigaa pelannut poikamaajoukkuepelaaja Janne Puhakka, 24, puhui Helsingin Sanomissa avoimesti homoseksuaalisuudestaan ja siitä, millaista oli salata seksuaalinen identiteettinsä pelikaverien ja -yhteisön enemmistöltä.

Tämä oli tiettävästi ensimmäinen kerta, kun näin korkealla tasolla pelannut suomalainen miesjääkiekkoilija tuli ulos kaapista.

– Rohkea teko häneltä ja toivottavasti alku sille, että tällainen luonnollinen asia arkipäiväistyy myös miesten jääkiekossa, tämän kauden Turun Palloseuran B-juniorien Mestis-joukkueessa aloittanut Tapani sanoi.

Naisten joukkuepeleissä, kuten jääkiekossa ja jalkapallossa, on jo vuosikymmeniä suhtauduttu seksuaali-identiteettiasioihin niin, ettei kenenkään ole tarvinnut salailla homoseksuaalisuuttaan.

Merkittävä osa esimerkiksi suomalaisista maajoukkuepelaajista näissä lajeissa on avoimesti homoseksuaaleja.

– Kyllähän se jotain miesten jääkiekosta kertoo, että tällainen asia on vieläkin iso uutinen. Yhteisö on kovin konservatiivinen, ja ehkä pelaajat pelkäävät asemansa puolesta, jos tulevat ulos. Toivottavasti tämä lehtijuttu on uuden alku.

Susanna Tapani ja muut naisleijonat ovat seuranneet miesjääkiekon kulttuuria ja lajin keskusteluilmapiiriä myös tästä aspektista:

– Onhan se ollut huvittavaa. Että miesten jääkiekossa olisi niin vähän homoseksuaalisia pelaajia, kun heitä ihan tilastollisesti tässä yhteiskunnassa on aika paljon. Ettei sitten yhdessä isossa urheilulajissa olisi lainkaan.

Neljä MM-mitalia ja yhden olympiamitalin saavuttanut laitilalainen tehohyökkääjä pitää mutkatonta suhtautumista seksuaali-identiteettiin naisten jääkiekon vetovoimatekijänä.

Janne Puhakka kuvattuna Espoo Unitedin ottelussa vuonna 2017.

– Meille saa sen asian puolesta tulla sellaisena kuin on. Ja ylipäätään joka näkökulmasta saa olla oma itsensä, ei se koske vain seksuaalisuutta. Kynnys tulla mukaan on kaikin tavoin matala.

26-vuotias Tapani toivoo näkevänsä sen päivän, jona seksuaali-identiteettiin liittyvät asiat on miesten jääkiekossa arkipäiväistetty samalla tavalla kuin naisten pukukopissa.

– Sitä sopii toivoa, mutta en usko, että se ihan lähitulevaisuuden asia on. Tavoiteltava asia ilman muuta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?