Syyte: Pysäköinninvalvojan ottama kuva ennen kuin Jukka Toivakka kiihdytti häntä kohti - Jääkiekko - Ilta-Sanomat

Syyte: Tämän kuvan pysäköinnin­tarkastaja ehti napata ennen kuin kiekkopomo kiihdytti häntä kohti – ”Kaasutti renkaat ulvoen”

Julkaistu: 22.10.2019 10:28

Syyttäjän mukaan jääkiekkoseura Jukurien puheenjohtaja Jukka Toivakka ajoi melkein pysäköinnintarkastajan päälle. Pysäköinnintarkastaja ehti ottaa juuri ennen läheltä piti -tilannetta valokuvan.

Syyttäjä vaatii Jukurien puheenjohtajalle Jukka Toivakalle ehdollista vankeutta virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta, liikenneturvallisuuden vaarantamisesta ja pahoinpitelyn yrityksestä, jotka tapahtuivat Mikkelissä 14.12.2018.

Toivakka oli pysäköinyt Audi-merkkisen autonsa kadun varrelle Mikonkatu 10:n kohdalla. 56-vuotias pysäköinnintarkastaja huomasi Toivakan auton, ja tarkisti, oliko pysäköintimaksu maksettu.

Samassa pysäköinnintarkastaja näki, miten Toivakka käveli pesulasta kadulle.

– Pysäköinnistä päivää, en näe pysäköintimaksulipuketta autossa, pysäköinnintarkastaja sanoi Toivakalle.

Pysäköinnintarkastajan mukaan Toivakka puhisi kiukusta.

– Olin vain muutaman minuutin viemässä pyykkiä, Toivakka oli vastannut pysäköinnintarkastajan mukaan.

– Kerroin hänelle, että ensin maksetaan pysäköinti ja sitten mennään asioille, pysäköinnintarkastaja kertasi tilannetta poliisikuulusteluissa.

Toivakka sanoi itse poliisille, että häntä harmitti kyseinen tilanne.

– Harmitti varmasti ja sanoin siinä ehkä jonkun kirosanan, en muista tarkalleen, mitä sanoin siinä, Toivakka sanoi poliisille.

Pysäköinnintarkastajan mukaan Toivakka hyppäsi autoon, ja hän alkoi kirjoittaa virhemaksua. Pysäköinnintarkastaja seisoi noin metrin päässä Toivakan auton edessä. Pysäköinnintarkastaja otti autosta kuvan.

Sitten tapahtui läheltä piti -tilanne, jonka takia Toivakka joutui syytetyn penkille oikeuteen. Syyttäjän mukaan Toivakka kiihdytti voimakkaasti autoaan, vaikka pysäköinnintarkastaja seisoi auton edessä. Syyttäjän mukaan pysäköinnintarkastaja oli vaarassa jäädä auton alle.

Tämän kuvan pysäköinnintarkastaja otti ennen kuin Toivakka lähti autollaan liikkeelle.

– Auto käynnistyi ja huomasin sivusilmällä, että kuljettaja aikoo lähteä paikalta, siinä vaiheessa seisoin auton etupuolella kuljettajan kohdalla. Kuljettaja kaasutti autoa voimakkaasti ja samassa hyppäsin jalkakäytävälle päin, etten jää auton alle. Autoilija kaasutti renkaat ulvoen paikalta, pysäköinnintarkastaja kertoi poliisille.

Toivakalla on tästä eri näkemys. Kertomansa mukaan Toivakka ei poistunut paikalta liikennesääntöjä rikkoen, eikä hänen mukaansa ollut vaarana, että nainen olisi jäänyt auton alle. Toivakka kiistää rikokset.

– Käynnistin auton ja lähdin parkkiruudusta niin kuin lähdetään. Autossani on yli 300 hv varustettu tuplaturbomoottori. Sen moottorin ääni on selvästi normaaleja autoja voimakkaampi ja äänekkäämpi, Toivakka sanoi poliisille.

– Lähdin mielestäni paikalta rauhallisesti, Toivakka sanoi poliisille.

Jukka Toivakka (oik.) kuvattuna Etelä-Savon käräjäoikeudessa tiistaina.

Pysäköinnintarkastaja kirjoitti pysäköintivirhemaksun valmiiksi ja lähetti sen Toivakalle postitse.

– Koin tilanteen silloin tosi kauhealta ja uhkaavalta. Pelkäsin, että jään sen auton alle. Poishyppäämällä auton edestä estin auton alle jäämisen, pysäköinnintarkastaja sanoi poliisille.

– Tilanne näytti, myös minulle aiemmin tuntemattomien todistajien mielestä uhkaavalta ja vaaralliselta, pysäköinnintarkastaja kertoi poliisille.

Noin viikkoa myöhemmin pysäköinnintarkastaja näki Toivakan mikkeliläisessä ravintolassa.

– Tuolloin ravintolaan tuli kyseinen kuljettaja vaimonsa kanssa ja hän selvästi tunnisti minut ja tuijotti minua pitkään ja se tilanne ahdisti minua todella paljon, pysäköinnintarkastaja kertoi poliisille.

Asiaa käsiteltiin Etelä-Savon käräjäoikeudessa Mikkelissä tiistaina. Oikeus antaa asiassa tuomion 6. marraskuuta.