Jussi Salonojan areena on valumassa Espoon kaupungin syliin: ”Sellaisia pidemmän tähtäimen ratkaisuja”

Julkaistu:

urheilukiinteistöt
Espoon kaupunki pitää Jussi Salonojan omistamaa Metro Areenaa pystyssä.
Espoon kaupunki on ostanut kaikki Metro-areenasta täksi kaudeksi tarjolla olleet jäävuorot itselleen, vahvistaa Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä Ilta-Sanomille.

Vuodessa puhutaan lähes miljoonan euron suuruisesta laskusta, jonka voi sanoa käytännössä pelastavan monimiljonäärinä tunnetun Jussi Salonojan areenan toiminnan.

– Espoon kaupunki päätti ostaa Metro-areenan jäävuorot, koska jäälle on suurta tarvetta. Näitä jäävuoroja ovat nyt käyttäneet espoolaiset jääurheilutoimijat, eli ostamamme jäät on siis jaettu niiden kesken, Mäkelä kertoo.

– Jäätarve Espoossa kasvoi normaalia suuremmaksi, koska Matinkylän jäähalli purettiin (kärsi homevaurioista) ja uusi halli on vasta työn alla, hän perustelee.

Talousvaikeudet ovat viime vuosina olleet arkipäivää Espoon Tapiolassa sijaitsevalla Metro-areenalla. Aikanaan noin 100 miljoonan euron jättiperinnön saanut Jussi Salonoja on myöntänyt omistamansa areenan haasteet sen jälkeen, kun sieltä katkaistiin sähköt maksamattomien laskujen vuoksi kesällä 2017.


Areenan pääkäyttäjinä kuluvana vuosikymmenenä tunnetut kiekkoseurat Blues ja Espoo United on jo kuopattu, ja ilman kaupungin merkittävää satsausta areenan toiminta olisi nyt saattanut olla vaakalaudalla jopa ratkaisevasti.

Yksi Metro-areenan aktiivisista käyttäjistä on maan kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla eli Suomi-sarjassa pelaava K-Espoo, jonka yksittäisen ottelutapahtuman vuokra lasketaan tuhansissa euroissa.

Jo pelkästään Suomi-sarjan alkusarjassa kullekin joukkueelle kertyy 15 kotiottelua. Sen jälkeen pelataan vielä jatkosarjat sekä pudotuspelit. Kaupunki tukee junioreille suunnattujen jäävuorohankintojen lisäksi myös K-Espoon toimintaa. Ilman kaupungin selkänojaa K-Espoolla ei todennäköisesti olisi varaa pelata kotiottelujaan Metro-areenassa.

Espoon kaupunki on jo aiemmin tarjonnut auttavaa kättään liikemies Salonojan omistamalle Tapiola Monitoimiareena Oy:lle.

Noin vuosi sitten selvisi, että koripallon miesten maajoukkue, tutummin Susijengi, pelaa kotiottelunsa Metro-areenassa käytännössä Espoon kaupungin piikkiin.


Suomen vetovoimaisimpiin urheilubrändeihin lukeutuvan Susijengin otteluvuokrat kuitattiin osapuolten ensimmäisen yhteistyökauden aikana Espoon kaupungin elinkeinotoimen budjetista.

– Kyllä asia on juuri noin. Tämä ratkaisu on osa kolmevuotista yhteistyösopimustamme, sanoi Espoon elinkeinojohtaja Tuula Antola IS:lle vuosi sitten.

– Kilpailutimme neljä isoa suomalaista areenaa, joista kaksi oli pääkaupunkisedulla ja loput kaksi Tampereella ja Turussa. Espoo oli kokonaisuutena paras vaihtoehto, ja siinä taloudellisilla seikoilla oli varsin merkittävä rooli, perusteli tuolloin puolestaan Koripalloliiton toimitusjohtaja Ari Tammivaara.

Yhden MM-karsintaottelun järjestäminen maksaa Koripalloliitolle jopa kuusinumeroisen summan, kun areenavuokraan yhdistetään tapahtuman muut kulut. Koripalloväen on pystytettävä areenaan jään päälle parketti, ja lisäksi se joutuu tuomaan mukanaan esimerkiksi oman tulostaulun sekä ajanottovälineet.


Toisin sanoen kolmevuotisen sopimus on Koripalloliitolle taloudellisesti satojentuhansien eurojen arvoinen.

Espoon elinkeinojohtaja täsmensi vuosi sitten, että Espoo rahoittaa sekä Susijengiä että mahdollisia muita vastaavanlaisia yhteistyökumppaneitaan tapahtumakohtaisesti, ei kiinteästä potista.

– Espoossa liikennöi nyt metro, ja sekin osaltaan lisää Metro-areenan mahdollisuuksia. Areena on nimenomaan monitoimiareena, ja siellä nähdään jatkossakin myös muunlaisia tapahtumia, Antola sanoi.

IS:n tietojen mukaan Espoon kaupunki on ollut mukana myös Metro Areenan ostamista koskevissa kauppaneuvotteluissa. Jussi Salonoja on viime vuosina sanonut julkisuudessa, että hän ”ei kauppaa areenaa aktiivisesti”, mutta ”kaikki on periaatteessa kaupan, jos hinnasta sovitaan”.

Pöydällä on tiettävästi ollut suunnitelma, jonka mukaan Espoo olisi kiinnostunut lähtemään yhdeksi sijoittajatahoksi Metro-areenaan, jos rinnalle löytyisi uskottavia rahoittajia.

– Espoon kaupungin intresseissä on löytää Metro-areenaa koskien sellaisia pitemmän tähtäimen ratkaisuja, että ne palvelisivat mahdollisimman hyvin espoolaisia. Olemme osaltamme aktiivisia etsimässä näitä kauaskantoisempia ratkaisuvaihtoehtoja. Haluamme kehittää Tapiolan urheilupuistoa, kaupunginjohtaja Mäkelä alleviivaa.

– Tämän enempää minulla ei ole asiasta tässä vaiheessa kommentoitavaa. Toivottavasti jonkin ajan kuluttua voisi olla enemmän kerrottavaa.

IS:n tietojen mukaan Metro Areenan ostoneuvotteluissa oli ainakin vielä vuosi, pari sitten mukana kiekkolegenda Teemu Selänteen asioidenhoitajana tunnettu Ari Lehto, joka toimii hallituksen puheenjohtajana espoolaisessa keskisuuressa rakennusyhtiössä Westprossa. Yhtiön omistaa Ultivista-konserni, jonka suuromistaja on tunnettuun autosukuun kuuluva liikemies Mikko Laakkonen.

Myös Selänne kuuluu Ultivistan sijoittajiin. Selänne on lisäksi ollut aktiivisesti mukana Westpron oman hyväntekeväisyysyhdistyksen Westpro4U:n toiminnassa, ja viime vuosina hänen maalintekoakatemiansa on pitänyt majaansa Metro Areenassa. Metro Areenaa koskevissa neuvotteluissa Ultivistan edustajat eivät ole olleet mukana.

– Olen ollut yhtenä tahona mukana keskusteluissa, joissa on puhuttu Metro Areenan madollisesta ostamisesta. Nyt asiassa ei kuitenkaan ole tapahtunut mitään ainakaan yli vuoteen. Tällä kaudella olemme tukeneet suoraan K-Espoon toimintaa, mutta toivottavaa tietenkin olisi, että myös Metro Areenaan löytyisi jokin järkevä kokonaisratkaisu, Lehto näkee.

– Areenassa on kuitenkin paljon kysymysmerkkejä. Harmillista kyllä, se on jo päässyt heikohkoon kuntoon. Siellä tarvitaan korjaustoimenpiteitä.

Jussi Salonoja itse on tänä vuonna pitänyt harvinaisen matalaa profiilia julkisuudessa. Noin vuosi sitten hän antoi IS:lle avoimen haastattelun, jossa kertoi laittaneensa suomalaiseen urheiluun tällä vuosituhannella peräti 30–40 miljoonaa euroa.

Makkaratehdassuvun perillinen on luultavasti suomalaisen urheiluhistorian suurin yksittäinen tukija. Samaisessa haastattelussa hän myös tunnusti, että kesällä 2017 hänen käteiskassansa ”oli tyhjentynyt hetkellisesti”. Nyt Salonoja viestitti IS:lle areenan myyntiä koskeviin tietoihin liittyen näin:

– Ainakaan mitään konkreettista en ole niistä (ostoneuvotteluista) saanut vielä tietää, hän linjasi.

Muutoin Salonoja ei halunnut kommentoida itseensä tai Metro-areenaan liittyviä asioita.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt