Entinen NHL-mies Olli Malmivaara väsyi henkisesti pelaamiseen – ajaa nyt jääkonetta Järvenpäässä: ”Huikea homma”

Entinen huippupuolustaja lopetti jääkiekon ja työskentelee nyt lapsuuden kotihallissaan kenttämiehenä.

Leijonissa ja NHL:ssä pelannut Olli Malmivaara ryhtyi kenttämieheksi Järvenpään jäähallissa.

27.9.2019 7:43

Moni on hieraissut viime aikoina silmiään Järvenpään jäähallissa, kun jääkoneen penkille on kivunnut tuttu ja raamikas hahmo.

Entinen NHL- ja maajoukkuepuolustaja Olli Malmivaara, 37, työskentelee nykyisin liikuntapaikan hoitajana eli tuttavallisemmin kenttämiehenä Järvenpään jäähallissa.

– Onhan niitä ihmettelijöitä riittänyt. Esimerkiksi vanha pelikaverini Jokereista, valmentajana nykyisin toimiva Mika Strömberg tuli kysymään, että mitä hemmettiä! Sinäkö menet ajamaan jään, Malmivaara naurahtaa.

Ympyrä on sulkeutunut, sillä Järvenpäässä lapsuutensa viettänyt Malmivaara aloitteli menestyksekästä jääkiekkoilijan uraansa tismalleen samassa hallissa Järvenpään Haukkojen riveissä 1990-luvun alussa.

– Tällä hallilla on suuri merkitys siinä, että minusta tuli ammattikiekkoilija. Nyt olen itse töissä täällä. Onhan se huikea homma.

Olli Malmivaara pelasi mittavan uran. Tässä hän on Espoon Bluesin paidassa vuonna 2014.

Pohjois-Amerikassa ja useissa kotimaan liigaseuroissa pelannut Malmivaara muutti vaimonsa ja poikansa kanssa takaisin lapsuutensa maisemiin Järvenpäähän vuonna 2014, kun Olli pelasi ammatikseen Bluesissa.

Malmivaarat ovat kotiseuturakkaita, sillä Olli ja hänen vaimonsa tapasivat aikoinaan juuri Järvenpäässä jo lukioikäisinä.

Nyt perhe asuu parin kilometrin päässä jäähallilta. Perheen omakotitalon tuntumassa on Ollin vanha kotitalo, joka on sittemmin vaihtanut omistajaa.

Miten Malmivaara sitten päätyi kenttämieheksi?

– Olin lopettanut urani ja pohdin tulevaisuutta. Entinen pelikaverini Toni Mustonen on junioripäällikkönä täällä Järvenpäässä. Hän kertoi, että yksi henkilö olisi jäämässä eläkkeelle jäähallin kenttämiehen hommista. Sitten Toni tiedusteli, miltäs sellaiset työt kuulostaisivat.

– En ollut aiemmin tällaista pestiä miettinyt, mutta se tuntui hyvälle. Tulin noin vuosi sitten työharjoitteluun ja olen samalla reissulla. On ollut tosi mukavaa!

Malmivaara kokee, että hän on palveluammatissa. Mielikuva kenttämiesten kopissa jurottavasta tuppisuusta on väärä.

– Ei tämä ole pelkkää jääkoneen ajamista ja taukotuvassa notkumista. Tämä on ennen kaikkea työskentelyä ihmisten parissa ja heidän auttamistaan.

– Tiedän kiekkouraltani, miten joukkueet toimivat ja mitä he odottavat. Nautin suuresti siitä, että saan yhä olla tekemisissä laji-ihmisten kanssa. Tässä on paljon sitä samaa yhteisöllisyyttä kuin pelaamisessa, Malmivaara kertoo.

Olli Malmivaara työssään Järvenpään jäähallilla.

Työnsä ohella Malmivaara opiskelee Vierumäellä liikuntapaikkojen hoitajaksi. Lukio jäi aikoinaan kesken jääkiekon takia.

– Liityin Jokerien miesten joukkueeseen lukioikäisenä. Päävalmentajana oli Raimo Summanen. Kerroin hänelle, että meillä on koeviikko koulussa. Tähän ”Rami” tokaisi, että päätäs nyt, missä haluat olla.

– Päätin jääväni hallille ja kulkea lätkäpolkua. Sain päätökseeni myös täyden tuen vanhemmiltani, Malmivaara kertoo.

Entinen huippupuolustaja Malmivaara toivoisi, että jäähalleissa työskenteleviä osattaisiin arvostaa entistä enemmän. Esimerkiksi jään teko ja sen huoltaminen ovat aivan oma taiteenlajinsa.

– Suhtauduin itsekin pelaajana kenttämiehen hommaan niin, että pistäkääs ne luukut nyt kiinni, jotta päästään jäälle. Nyt olen kuitenkin käsittänyt, että esimerkiksi hyvän jään tekemiseen liittyy paljon erilaisia töitä ja muuttujia.

Olli Malmivaara lopetti kiekkouransa 34-vuotiaana vuonna 2016. Kroppa oli terve, mutta muuten kilometrit olivat tulleet täyteen.

– Ei yksinkertaisesti tehnyt mieli enää pelata. Väsyin henkisesti siihen rumbaan – jatkuvaan peleihin latautumiseen ja niiden purkamiseen. Minun oli tosi helppo lopettaa. Se oli oikea päätös.

Olli Malmivaara pelasi useissa SM-liigaseuroissa. Tässä Malmivaara (vas.) vääntää JYPin paidassa HPK:n Ville Viitaluomaa vastaan.

Malmivaaran uran kohokohtia olivat kolme miesten Suomen mestaruutta, 18-vuotiaiden MM-kulta ja kaksi peliä NHL:ssä New Jersey Devilsin paidassa.

Malmivaaran tilille tuli miesten maajoukkuepelejäkin, mutta aikuisten arvokisoissa hän ei koskaan kiekkoillut.

Malmivaara muistelee varsinkin NHL-pelejään lämpimästi.

– Minulla oli lapsena seinällä Devilsin tähtimaalivahti Martin Brodeurin juliste. Sitten yhtäkkiä sama mies huutaa minulle maaliltaan neuvoja pelin aikana. Se oli epätodellinen fiilis.

NHL-visiitti jäi lopulta kahteen hyvin sujuneeseen peliin. Visiitin jälkeen Malmivaara liittyi JYPiin ja voitti siellä kaksi SM-kultaa.

– Se oli varmaankin urani hienointa aikaa pelillisesti ja muutenkin.

Malmivaaran poika on 9-vuotias. Isänsä mukaan poika ei viihdy jäähalleissa, mutta sen sijaan hän on innokas koripalloilija.

Olli Malmivaara on 199-senttinen, joten siinä mielessä pojan kasvuennuste koripalloilua ajatellen on lupaava.

– Pojalle on löytynyt mukava juttu koriksesta. Toivottavasti hänelle tulisi pituutta, se ainakin auttaisi asiaa, Malmivaara tuumaa.

Olli Malmivaaran isosisko on näyttelijä Laura Malmivaara,45, joka on tuttu muun muassa Levottomat-hittielokuvasta.

Ei ollut lainkaan tavatonta, että Laura oli katsomossa, kun pikkuveli Olli pelasi ammattilaisena jääkiekkoa. Sisarukset pitävät yhä tiiviisti yhteyttä.

– Itse asiassa näemme nykyään enemmän kuin aiemmin, koska en reissaa pelien perässä enää. Meillä on myös yhteinen kesäpaikka Loviisassa, johon usein kokoonnumme vanhempiemme ja Lauran väen kanssa. Meillä on aina ollut Lauran kanssa hyvä yhteys, Olli kertoo.

Näyttelijä Laura Malmivaara on Olli Malmivaaran isosisko.

Olli kokee, että hänen entisessä ammatissaan jääkiekkoilijana ja isosiskon näyttelijän työssä on paljon samaa.

– Molemmat ovat periaatteessa esiintyviä artisteja. Paineet ovat molemmilla läsnä, ja muutenkin tuo henkinen puoli on samanlaista näyttelijällä ja jääkiekkoilijalla. Esimerkiksi peleihin ja näytöksiin latautumisessa on paljon samaa, Olli pohtii.

– On ollut kiva jakaa näitä kokemuksia Lauran kanssa. Olemme auttaneet paljon toisiamme ja autamme edelleen, hän jatkaa.

Näyttelijäksi Ollilla ei ole ollut paloa.

– Ei ole lahjojakaan, hän naurahtaa.

– En muistaakseni ollut edes koulun näytelmissä koskaan.

Laura Malmivaara asuu Helsingissä. Ollin ja Lauran veli puolestaan asuu Ollin tapaan Järvenpäässä.

Olli Malmivaara

Syntynyt: 13.3.1982 Kajaanissa

Asuu Järvenpäässä, jossa vietti myös lapsuutensa

Perhe: vaimo ja 9-vuotias poika

Töissä Järvenpään jäähallissa kenttämiehenä, opiskelee liikuntapaikkojen hoitajaksi Vierumäellä

Saavutuksia: kolme miesten SM-kultaa (Jokereissa 2002 ja JYPissä 2009 sekä 2012), 18-vuotiaiden MM-kulta 2000, kaksi NHL-peliä

Peliuran seurat: Jokerit, SaiPa, New Jersey Devils, JYP, Blues, TPS

Pelipaikka: puolustaja

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?