Alpo Suhosen kirjanjulkistus siirtyi yllättäen – ”Syöpäriski niin suuri”

Alpo Suhonen odottaa lääkärien diagnoosia vatsastaan otetuista koepaloista. Odotetun kirjan julkistus siirtyi ensi kevääseen.

Valmentajalegenda Alpo Suhonen ja hänen kollegansa Markku Kanerva.

Urheilukirjasyksyn kohokohtiin piti kuulua Valmentaja-niminen teos, jossa Alpo Suhonen avaa kollegansa, jalkapallomaajoukkueen mitä todennäköisimmin EM-kisoihin marraskuussa vievän Markku Kanervan valmennus-DNA:n.

Kustannusosakeyhtiö Into lupasi myyntiluettelossaan kirjan ilmestyvän tämän kuun aikana, mutta jokin aika sitten Suhonen ja kustantaja joutuivat ottamaan projektiinsa aikalisän. Syynä on valmentajalegenda Suhosen, 71, reistaillut terveys.

– Vatsa on reistaillut. Sieltä on nyt otettu koepalat, joiden diagnoosia odotan noin viikon päästä. Ilmeisesti ei ole mistään henkeä uhkaavasta kyse, mutta tässä iässä syöpävaara on niin suuri, Suhonen kommentoi Ilta-Sanomille tiistaina.

Hän kertoi, ettei olisi viimeaikaisessa kunnossaan pystynyt saattamaan kirjaa julkaistavaan kuntoon. Toisaalta Suhonen katsoi, että hänen sairastumisensa saattoi kirjalliselle lopputulokselle olla jopa onnenpotku.

– Jos ja todennäköisesti kun ”Rive” vie tänä syksynä maajoukkueen lopputurnaukseen, niin kyllähän otollisin julkaisuaikakin olisi silloin vasta ensi vuoden puolella lähempänä EM-kisoja. Samalla jäisi aikaa saada kirjaan mukaan myös pelaajien tärkeä perspektiivi.

Alpo Suhosen kirjan julkistus siirtyi ensi kevääseen.

Diagnoosia koepaloista Suhonen kertoi odottavansa hyvin levollisena.

– Lääkärit ovat olleet sitä mieltä, että tuskin sieltä mitään löytyy tai jos löytyy, niin se ei ole päässyt leviämään. Toisaalta elämme maassa, jonka syöpälääketiede on maailmassa eliittiluokkaa.

Suhonen ehti istua Kanervan kanssa puolenkymmentä pitkää ja perusteellista palaveria ennen sairastumistaan. NHL:n ensimmäisen eurooppalaisen päävalmentajan riesana on ollut myös Aasian-matkan tuliainen, sitkeä ihosairaus, jonka alkusyytä ei ole saatu jäljitettyä.

– Kirjan suhteen olen kaikissa tilanteissa luottavainen. Perusmateriaali on kasassa ja Riven valmennuksellinen ajattelu sisäistetty.

Suhosella on nuoruudestaan vankka urheilijatausta, mutta myös vuosikymmeniä täysillä elettyä elämää, johon on mahtunut myös erilaisia vaivoja, kuten sydän- ja silmäsairauksia.

Kustannusosakeyhtiö Innosta kerrottiin tiistaina, että Valmentaja-kirjan loppuunsaattaminen varmistetaan myös palkkaamalla Suhosen avuksi editointi- ja kirjoitusprosessiin toinen kirjoittaja.

– Kirja ilmestyy todennäköisimmin maaliskuun lopussa tai huhtikuun alussa, arvioi toimitusjohtaja Jaana Airaksinen kustannusyhtiöstä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?