Raimo Summanen pettyi Erkka Westerlundiin – Kummolan salasuunnitelma paljastui nyt: ”Ystävyys asettautuu outoon valoon”

Julkaistu:

Uutuuskirja
Raimo Summanen yllättyi uusista tiedoista, jotka Erkka Westerlund tuo tuoreessa kirjassaan esiin. Westerlundin mukaan Kalervo Kummola oli valmis antamaan Summaselle potkut kesken maailmancupin 2004.
Erkka Westerlund paljastaa kirjassaan Elämän peliä (Fitra) uusia yksityiskohtia 15 vuoden takaisesta jääkiekon maailmancupista.

Westerlund kertoo kirjassa, että Jääkiekkoliiton puheenjohtaja Kalervo Kummola soitti hänelle vain muutama tunti ennen tärkeää puolivälieräottelua Saksaa vastaan.

Kummola halusi tietää, mikä ilmapiiri joukkueessa oli Raimo Summasen rajun, Janne Niinimaahan kohdistuneen ryöpytyksen jälkeen. Niinimaa oli juuri sitä ennen jättänyt joukkueen kesken turnauksen.
Samalla Kummola teki selväksi, että hän on valmis tekemään kovia ratkaisuja jopa kesken ottelun.

– Hän pyysi minua olemaan valmiina pelin aikana, jos ”Rami” ei pysty kontrolloimaan käytöstään joukkueen edessä. ”Kale” oli valmis reagoimaan kesken pelin, jos siihen oli tarvetta. En puhunut asiasta kenellekään, Westerlund sanoo kirjassa.

Tieto Kummolan puhelusta Westerlundille ja mahdollisesta vallanvaihdosta yllätti täysin Summasen torstaina.

– Tämä oli täysin uutta tietoa minulle. En ole tiennyt tätä ollenkaan. Olen kysynyt asiasta liiton puolelta ja Kalelta. He ovat aina sanoneet, että mitään tämmöistä ei ole ollut. Minulla oli epäilyksiä, että jotain veivausta siellä on ollut, mutta tämä oli kova yllätys, Summanen kertoi Ilta-Sanomille torstaina.


Summasta ihmetyttää, miksi Westerlund ei tuonut Kummolan puhelua ilmi turnauksen aikana.

– Hänellä on varmasti ollut omat syynsä, miksi hän on pitänyt asiaa näin kauan itsellään. Aikamoista juttua Erkka on pitänyt oman päänsä sisällä, koska kysyin asiasta valmentajilta ja kapteeneilta. Hyvä, että Erkka toi asian nyt esiin. Pystytään pistämään asiat perspektiiviin ja menemään eteenpäin.

– Erkan ystävyys minua kohtaan asettautuu aika outoon valoon, kun hän jätti kertomatta Kummolan aikeista, Summanen ilmoitti.
Summasen mukaan tieto asettaa myös Kummolan uuteen valoon hänen silmissään. Potkut maajoukkueesta maailmancupin jälkeen 2004 saanut Summanen oli alun perin Kummolan valinta päävalmentajaksi.

Potkut rikkoivat Summasen välit Kummolaan pitkäksi aikaa, mutta viime vuosina kaksikko on ollut taas puheväleissä.

– Kummolan sanaan en voi ainakaan luottaa. Osoittautui, että hän tekee toista ja puhuu toista. Tämä tapaus osoitti, että Kummola oli hiiri. Suoraan sanottuna valehteli.


Kummola oli Summasen mukaan kieltänyt harkinneensa valmentajan vaihtoa kesken turnauksen.

– Kummola on aina kieltänyt asian. Kun tulimme World Cupista takaisin, tämä oli yksi iso asia, mistä puhuttiin, koska oli huhuja, että siirretäänkö minut pois kesken turnauksen. Olihan se helvetin tärkeä asia tietää, että onko edes mahkuja jatkaa maajoukkuehommassa. Se kiellettiin silloin.

– Vanha mies ja vanha juttu, antaa olla, mutta jos tämä Erkan kertoma asia on faktaa, niin ei tuollainen ole ”Rautakanslerin” juttuja. Ne jotka puhuvat rautakanslerista, läpyttävät käsiään ja kehuvat huikeaksi jätkäksi, niin tässä on hyvä esimerkki, mitä tapahtuu tiukan paikan tullen.

”Jokaisella on oma näkemys”

Summanen korostaa, että maajoukkueprojektissa lähtökohtana oli, että edetään vahvuuksien kautta ja asiat käydään kasvotusten ja suorasti läpi. Niin pelaajien, valmentajien kuin johtoportaan kohdalla.

– Jos on jotain tai näyttää, että homma ei toimi, sen jälkeen palaute heti kasvotusten ja jutellaan. Kun neuvottelin maajoukkueen kanssa ensimmäisen kerran, tämä oli ensimmäinen asia, josta juteltiin. Tiedettiin, että Kummola oli turnauksien aikana aiemmin puhunut ohi suunsa: koutsit sitä ja tätä tai koutsit saavat kenkää, jos häviö tulee.

– Lätkäihmisten kanssa se on hirveän heikko lähtökohta. Sillä tapetaan koutseja. Toin tämän silloin esille, kun tulimme maailmancupista pois.

Summanen on erityisen pettynyt siihen, että ennalta sovituista asioista ei pidetty hänen mukaansa kiinni.

– Jos ihmiset haluavat palata syksyn 2004 World Cupin aikaan, kannattaa lukea Meidän päivä (Teos, 2005). Se tehtiin lähempänä näitä tapahtumia. Siinä on aika hyvin käsitelty näitä asioita, ja se on kestänyt ajan patinaa. Mitä kauemmas mennään tapahtumista, helposti aika vääristää sitä, mitä on oikeasti tapahtunut.

– Jokaisella on oma näkemys, se on ymmärrettävää, mutta jotkut asiat ovat faktisia. Meillä oli roolitettu joukkue ja valmennus vahvuuksien kautta. Johtamistapana oli face to face. Aina piti asiat selvittää kasvotusten. Se koski Kalea, minua, valmennusjohtoa ja pelaajia. Nyt näen, että se face to face -juttu oli kaikkea muuta kuin totta. Jengi piipittää aika paljon taustalla. Jos sovitaan joku tapa tehdä asioita, olisi yritetty mennä sen mukaan, Summanen sanoi.

Westerlund kertoi kirjan julkistamistilaisuudessa, että he ovat Summasen kanssa nykyisin keskusteluväleissä.

– Kun ollaan nähty Erkan kanssa, aina on juteltu. Joskus soitellaan. Ei minulla ole mitään Erkkaa vastaan. Molemmat ovat antaneet paljon lajille, ja annetaan vieläkin. Urheiluun kuuluu kaikennäköistä. Jos urheilussa ei pysty kokeilemaan kaikkia juttuja, missä sitten, Summanen totesi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt