Uutuuskirja: Leijonien kohukaudella kuohui, Raimo Summanen pani Erkka Westerlundin vilttiin – ”Luottamuksen voi menettää vain kerran”

Julkaistu:

Uutuuskirja
Erkka Westerlund avaa elämäkerrassaan taustoja Leijonien skandaalinkäryisestä kaudesta.
Kaaos. Näin Erkka Westerlund tiivisti kiekkovuoden 2004, jolloin hän työskenteli Raimo Summasen johtaman Suomen jääkiekkomaajoukkueen valmennusryhmässä. Westerlund, 62, avaa kohukauden taustoja tuoreessa elämäkerrassaan Elämän peliä.

Kirjan on kirjoittanut yhdessä Westerlundin kanssa Manu Tuppurainen.

Westerlund ja Summanen olivat tehneet menestyksekkäästi yhteistyötä aiemmin nuorisomaajoukkueessa sekä seuratasolla, ensin Helsingin IFK:ssa ja myöhemmin Jokereissa. Kaksikko aloitti uuden yhteisen projektin vuonna 2003 Leijonissa.

Summasen johtama valmennusryhmä oli rakentamassa Leijonien uutta nousua kirvelevän 2003 MM-kotiturnauksen romahduksen jälkeen, kun Suomen 5–1-johtoasema suli puolivälierässä Ruotsia vastaan.

Summanen halusi ensimmäiseksi selvittää, miten on mahdollista menettää 5–1-johto MM-tasolla. Signaali uudelta valmennukselta pelaajille oli kristallinkirkas: näin ei saa tapahtua enää tulevaisuudessa. Joskus saa pelätä, mutta koskaan ei saa lamaantua. Aina pitää reagoida.

Sama koski valmennusta, minkä myös Westerlund sai huomata avauskauden aikana.

Keväällä EHT-turnauksessa Ruotsissa Summanen tulistui Westerlundille kesken ottelun, kun keskialueella Suomen puolustajien miesvartiointi petti.

Kovalla vimmalla ja vaatimustasolla maajoukkuetta luotsannut Summanen näki tilanteen ja meni välittömästi kysymään puolustajia peluuttaneelta Westerlundilta, mitä tilanteessa oikein tapahtui.

– Kerroin ja hän vastasi, että et osaa peluuttaa puolustajia ja voit siirtyä tulevaisuudessa katsomovalmentajaksi. Näin myös tapahtui – jouduin ”vilttiin” ja loppukauden seurasin pelejä katsomosta, Westerlund muistelee kirjassa.


Westerlundin mukaan se oli hänelle selkeä sisäinen signaali. Summanen osoitti ratkaisullaan, että luottamus oli mennyt.

– Ihmisen luottamuksen voi menettää vain kerran, Westerlund kertoo kirjassa.

Myöhemmin keväällä 2004 Suomi putosi Tshekissä pelatun MM-turnauksen puolivälierässä, kun Kanada vei ottelun jatkoajalla.

Syksyllä 2004 pelattu jääkiekon maailmancup oli Summasen johtaman joukkueen kovin työnäyte. Leijonat sijoittui upeasti toiseksi, mutta turnauksen aikaiset tapahtumat johtivat lopulta Summasen lähtöön. Westerlund nousi Leijonien päävalmentajaksi maailmancupin jälkeen.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt