Erkka Westerlund paljastaa uutuuskirjassa: ei hiiskunut puhelusta kenellekään – välit Summaseen menivät poikki Leijona-turnauksen jälkeen

Julkaistu: , Päivitetty:

Jääkiekko
Erkka Westerlundin ja Raimo Summasen yhteistyö sai katkeran päätöksen syksyllä 2004.
Syksyn 2004 jääkiekon maailmancup oli monella tapaa historiallinen turnaus. Leijonien sensaatiomainen kakkossija on edelleen yksi Suomi-kiekon kovimmista työnäytteistä kansainvälisellä tasolla.

Se oli myös skandaalinkäryinen turnaus, jossa sattui ja tapahtui. Puolustaja Janne Niinimaan lähtö kesken turnauksen ja päävalmentaja Raimo Summasen potkut turnauksen jälkeen olivat poikkeuksellisia tapahtumia, joiden kaikkia yksityiskohtia ei vieläkään ole kerrottu julkisuuteen.

Summasen takavuosien aisapari Erkka Westerlund kertoo oman versionsa maailmancupin tapahtumista ja jälkipyykistä torstaina julkaistavassa kirjassaan Elämän peliä. Kirjan toinen kirjoittaja on Manu Tuppurainen.

Kirjassa selviää, että Summasen ”erittäin kovaääninen ja henkilökohtainen” palaute Niinimaata kohtaan aloitti kuohunnan kulisseissa. Tapausta käsiteltiin joukkueen ja joukkueenjohdon yhteisessä palaverissa, missä useat pelaajat antoivat tukensa Niinimaalle.

Summanen kävi tilanteesta kuumana, ja ajautui törmäyskurssille joukkueenjohtaja Timo Jutilan ja GM Jari Kurrin kanssa. Westerlundin mukaan palaveri päättyi sekavissa tunnelmissa.

Ennen seuraavan päivän puolivälieräottelua Saksaa vastaan Jääkiekkoliiton puheenjohtaja Kalervo Kummola soitti Westerlundille. Kummola halusi tietää, mikä ilmapiiri joukkueessa on. Samalla Kummola teki myös selväksi, että hän on valmis tekemään kovia ratkaisuja, jos Summasella läikkyy.

– Hän pyysi minua olemaan valmiina pelin aikana, jos ”Rami” ei pysty kontrolloimaan käytöstään joukkueen edessä. ”Kale” oli valmis reagoimaan kesken pelin, jos siihen oli tarvetta. En puhunut asiasta kenellekään, Westerlund sanoo kirjassa.


Summanen valmensi turnauksen loppuun, mutta turnauksen aikaiset tapahtumat olivat tehneet syvän särön keskinäiseen luottamukseen Jääkiekkoliiton ja Summasen välillä. Summasen neuvotteluprosessi liiton kanssa oli pitkä.

Marraskuun Karjala-turnausta ennen Kummola teki lopullisen päätöksen: Summanen ei jatka Leijonien päävalmentajana.

Myös Summasen ja Westerlundin yhteistyö päättyi katkerissa tunnelmissa, kun Kummola pyysi Westerlundia uudeksi päävalmentajaksi.

– Rami tulistui, kielsi ehdottomasti ja vetosi sopimukseen, jonka olimme tehneet Ramin valmentajakauden aikana, Westerlund kertoo.

Leijonapestinsä alussa Summanen halusi kaikilta valmennusryhmän jäseniltä allekirjoituksen sopimukseen, joka edellyttää eroamaan, jos päävalmentaja Summanen erotetaan. Westerlund oli ainoa, joka ei allekirjoittanut alkuperäistä sopimusta.

– Olin oppinut, että Ramin ympärillä sattuu ja tapahtuu asioita.

Westerlund oli valmis eroamaan, jos päävalmentajan eron syynä oli urheilullinen menestymättömyys. Tämä ei ollut tilanne maailmancupin jälkeen, joten Westerlund päätti ottaa maajoukkueen päävalmentajan pestin vastaan.

– Olin vaikeassa tilanteessa. Vaakalaudalla oli pitkäaikainen työsuhde ja ystävyys Ramin kanssa, toisaalta oma tulevaisuuteni ja osallisuuteni suomalaisessa jääkiekossa. Sopimus ei painanut mieltäni. Juuri tällaista tilannetta varten olin halunnut muutoksen sopimukseen, Westerlund kertoo.

Westerlundin ja Summasen menestyksekäs yhteistyö päättyi välirikkoon. Kaksikko ei ole valmentanut samassa joukkueessa vuoden 2004 maailmancupin jälkeen.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt