Urheilijoiden peliriippuvuusongelmat alkavat usein jo nuorena – ”Huomattavasti suurempi ongelma kuin halutaan yleisesti uskoa”

Julkaistu:

Jääkiekko
Päihteet ja peliriippuvuus kytkeytyvät usein toisiinsa. Nämä ongelmat puhuttavat myös urheilupiireissä.
Veikkauksen rahapelimainonta ja rahapeliautomaattien sijoittelu nousivat suureksi puheenaiheeksi viime viikolla.

Salibandyn maailmanmestari Peter Kotilainen kertoi Ilta-Sanomille omasta taistelustaan peliriippuvuuden kanssa viime viikolla. Urheilupiireissä on noussut esiin kysymys siitä, ovatko peliriippuvuudet iso ongelma myös suomalaisessa urheilussa.
Kyllä ovat, vastaavat Avominne-klinikoiden toimitusjohtaja Mika Arramies ja asiakkuuspäällikkö Marko Jantunen. Avominne hoitaa päihderiippuvuuksien ohella myös toiminnallisia riippuvuussairauksia, kuten peliriippuvuutta.

– Urheilijoiden peliriippuvuudet ovat itse asiassa jo huomattavasti suurempi ongelma kuin halutaan yleisesti uskoa. Se on kasvava ongelma, syyskuussa 2015 omasta päihdehelvetistään selvinnyt Jantunen sanoo.

– Toiminnalliset riippuvuussairaudet ovat ylipäätään lisääntyneet Suomessa. Urheilupiireissä tämä kenties liittyy aivojen välittäjäaineisiin ja dopamiiniin, rahapelaamisen tuottamaan palkitsevuuteen ja mielihyvään, Arramies puolestaan peräänkuuluttaa.

Arramiehen mukaan peliriippuvuusongelmia alkaa usein esiintyä jo 15–16-vuotiaiden urheilijanuorten keskuudessa.

– Joukkueurheilussa osa nuorista hakeutuu bussien takapenkeille, jossa he sitten pelaavat kännyköillään erilaisia rahapelejä. Jo tässä vaiheessa koukkuun jääneet alkavat eristäytyä muusta porukasta. Ja tämä näkemys on tullut myös pelaajien itsensä suusta, Arramies selvittää.


Rahapelit koukuttavat ihmisiä siinä missä päihteetkin, Arramies ja Jantunen korostavat. Mutta ovatko peliriippuvuudet jo päihteitä isompi ongelma urheilussa?

– Tuo on vaikea kysymys, koska nämä ongelmat kytkeytyvät hyvin usein toisiinsa, Arramies linjaa.

– Joukkueurheilussa alkoholi on menettänyt lähes tyystin asemansa, koska sen palautumiskykyä estävät vaikutukset tiedetään laajasti. Muut ongelmat ovat kuitenkin tulleet tilalle – huumeet ja lääkkeet. Erityisesti erilaiset kipu- ja nukahtamislääkkeet ovat jo huolestuttava ongelma urheilijoiden piirissä, niihin ovat todella monet jääneet koukkuun.

Arramies lataa voimakasta kritiikkiä Veikkauksen rahapeliautomaattien sijoittelusta. Hän asettuu tukemaan sisäministeri Maria Ohisalon (vihr) ehdotusta, jonka mukaan peliautomaatit siirrettäisiin mm. kaupoista erillisiin tiloihin, ja lisäksi pelaajien tiedot tarkistettaisiin aiempaa tarkemmin.

– Sisäministerin ehdotuksessa on ideaa, sillä Veikkauksen nykyiseen rahapelimainontaan ja pelisijoitteluun liittyy suuria uhkia. Ne lisäävät peliriippuvuuksien määrää, Arramies näkee.

– Peliriippuvuus on biologinen aivosairaus, ja siitä kärsivä ihminen ei ilman asianmukaista hoitoa kykene kontrolloimaan omaa pelaamistaan – eivät urheilijat, eivät ketkään. Toivottavasti Veikkauksessa ymmärretään, että ihmiset tarvitsevat vaikuttavia hoitomuotoja peliriippuvuuksiensa hoitoon.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt