Jukka Jalonen palasi vielä MM-kultaan johtaneeseen kauteen: ”Sieltä asti hyvin nousujohteinen”

Julkaistu:

Jääkiekko
Muistot Bratislavan ihmekeväästä lämmittävät kesästään nauttivaa Jukka Jalosta.
Keväällä jääkiekon miesten maajoukkueen toista kertaa maailmanmestaruuteen luotsannut Jukka Jalonen on nauttinut kesästään.

– Kesä- ja heinäkuussa olin paljon mökillä. Golfia, kalastusta ja rentoutumista, eli uskoakseni ihan normaalia suomalaisen miehen kesälomailua, hyväntuulinen Jalonen kertaili lomaviikkojaan Ilta-Sanomille Vanajanlinnassa.

Jalonen osallistui monien muiden kiekkotähtien tavoin Linna Golfissa hyväntekeväisyystapahtumaan, jossa kerättiin rahaa Toronton yliopistolle suomen kielen ja kulttuurin opetuksen pelastamiseksi.

Rauhallisen kesän aikana Jalonen on ehtinyt myös makustelemaan kevään nappionnistumista. Miesten jääkiekkomaajoukkueen päävalmentaja luotsasi nimettömän Leijona-lauman upeaan maailmanmestaruuteen Bratislavassa.

– Kyllähän siitä hienot muistot jäi varmaan loppuiäksi. Olihan se kova ja hieno suoritus koko joukkueelta. Muutenkin se meidän prosessi oli ihan sieltä marraskuuun Karjala-turnauksesta asti hyvin nousujohteinen. Homma lähti heti rullaamaan oikeaan suuntaan, Jalonen muisteli maajoukkuekautta.

– Lopussa tietenkin tarvitaan onnistumisia ja vähän tuuriakin. Olihan se hieno huomata miten paljon suomalaisia kosketti meidän kisatapahtuma ja voittaminen.


Suomi-kiekolla menee nyt lujaa. Miesten lisäksi maailmanmestaruutta juhlivat myös alle 20-vuotiaat, ja naistenkin MM-kisoissa mestaruus jäi kiinni vain yhdestä tuomariratkaisusta. NHL-draftissa ensimmäisellä kierroksella varattiin toisena draftatun Kaapo Kakon johdolla kolme suomalaislupausta.

Jalonen korostaa juniorivalmennuksen ja seuroissa tehtävän työn merkitystä tämänhetkisen nousukauden synnyssä.

– Junnupuolella tehdään hyvää työtä tällä hetkellä. Maajoukkuevalmentajat tekevät myös hyvin yhteistyötä seuravalmentajien kanssa ja vievät viestiä seuroihin siitä, mitä pelaaminen kansainvälisellä huipputasolla vaatii, Jalonen kertoi pelaajien kehittämisen jatkumosta.

– Seuroista kaikki lähtee, se on selvä. Pelaajat tulevat maajoukkueeseen sellaisena kuin ovat, ei siellä pelaajia enää varsinaisesti kehitetä. Maajoukkueessa pannaan vain joukkue kuosiin.

56-vuotias riihimäkeläinen on voittanut maajoukkueessa jo lähes kaiken mahdollisen. Motivaatio on silti yhä korkealla tasolla.

– Se arki on hienoa. Saa olla huippupelaajien kanssa tekemisissä, ja meillä on myös loistava johtoryhmä ja muut valmentajat. Tässä työssä oppii koko ajan, jos vain haluaa olla silmät ja korvat auki, kertoi Jalonen.

Kahden miesten maailmanmestaruuden lisäksi myös Suomen mestaruutta ja nuorten MM-kultaa urallaan juhlinut huippuvalmentaja myöntää, että mahdollisuus menestyä motivoi, etenkin kun se tulee maajoukkueessa.

– Totta kai voittaminen on aina hienoa, on sitten kyseessä yksittäinen peli tai turnaus, arvokisoista puhumattakaan. Uskon, että niitä jotka saavat pelata tai valmentaa Suomen joukkueessa, Suomi-paita myös velvoittaa: on pakko lyödä parastaan pöytään.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt