Velkoja kertoo: Puhelukierros paljasti karut epäilyt – ”Kävi ilmi, että Mennander on lainannut rahaa lähes jokaiselta jolle soitin”

Julkaistu:

Rikos
Asianomistajat kertoivat poliisille tunnetun tv-kasvon toiminnasta, kun hän pyysi isoja summia rahaa lainaksi. Ari Mennanderia epäillään nyt raskaista talousrikoksista.
– Muistan sen kun hän soitti mulle illalla, että nyt on kysymys elämästä ja kuolemasta. Hän tarvii lainan pikaisesti. Totesin silloin heti, että mene pankkiin, kertoi yksi tv-kasvo Ari Mennanderin velkojista kuulusteluissa poliisille.

– Kysyin, että eikö hänellä ole asuntoa tai mökkiä, mutta hän totesi, että ne on pantattu.

Tämän jälkeen Mennander oli ottanut puheeksi silloin tekeillä olleen Teemu-elämäkerran tulevat tuotot.

– Lainasimme hyvässä uskossa 120 000 euroa perustuen kirjattuihin sopimuksiin, ja jälkikäteen huomasimme, ettei pantit/takaukset ole aitoja, vaan ne on pantattu usealle muulle taholle, Mennanderin vuosia tuntenut asianomistaja kertoi poliisille.

Syyttäjä vaatii MTV:n ruutukasvona tunnetuksi nousseelle Mennaderille, 53, rangaistusta törkeästä velallisen epärehellisyydestä, törkeästä kirjanpitorikoksesta, kolmesta törkeästä petoksesta, törkeästä maksuvälinepetoksesta ja velallisen petoksesta.

Lisäksi pitkään yrittäjänä toiminutta Mennaderia uhkaa liiketoimintakielto.

Teemu-kirja vyyhdin ytimessä

Poliisi epäilee Mennanderia useista eri talousrikoksista. Raskaaseen vyyhtiin kietoutuu Mennanderin kirjoittaman, Teemu Selänteen Teemu-nimisen elämäkerran tulevat tuotot, joita vastaan tv-kasvo on lainannut suuria summia rahaa. Velkojat ovat kertoneet, etteivät he tienneet Mennanderin pantanneen tuottoja moneen eri suuntaan.


Useat Mennanderin pitkäaikaiset yhteistyökumppanit ja lähipiiriin kuuluvat henkilöt kokevat tulleensa petetyiksi ja jotkut heistä ihmettelivät poliisille Mennanderin vaurasta elämäntyyliä.

Yksityishenkilöiden tai heidän edustamiensa yritysten Mennanderille antamat lainat vaihtelevat 35 000–120 000 euroon.

–Jos meillä olisi ollut kaikki tiedot, niin varmaan ei oltaisi annettu, Mennanderille 120 000 euroa lainannut asianomistaja kertoi poliisille kirjatuloihin viitaten.
Asianomistaja kertoo, ettei Mennander ole maksanut lainatuista rahoista takaisin senttiäkään, ainoastaan ensimmäisen vuoden koron.

Eräs toinen, 120 000 euroa Mennanderilta turhaan karhunnut asianomistaja kertoo, että rikosepäilyn alla oleva tilanne valkeni hänelle puhelinkierroksen jälkeen.

– Soittelin Mennanderin ystäväpiiriä läpi alkuvuodesta 2014 ja kävi ilmi, että Mennander on lainannut rahaa lähes jokaiselta jolle soitin. Näin sain tietooni, että Mennander on myös antanut samat vakuudet kaikille. Muut velkojat eivät olleet tietoisia toisistaan aiemmin, hän kertoi poliisille.


Mennanderin kirjoittama Teemu oli Suomen myydyin kirja 2014. Ilmestymisvuonna se myi 77 000 kappaletta ja yhteensä noin 90 000. Vain Kimi Räikkösen elämäkerta on urheilukirjallisuuden alalla myynyt Suomessa enemmän.

Mennanderin epäillään lisäksi harhauttaneen asianomistajia käsitykseen, että kirjan tulevat rojaltit olisivat hänen henkilökohtaista omaisuuttaan. Tuotot oli sovittu hänen yhtiönsä omaisuudeksi.

Mennader kiistää

Ari Mennander on esitutkinnassa kiistänyt kaikki rikosepäilyt. Hänen mielestään kirjan julkistamisen siirtyminen vuodesta 2013 vuoteen 2014 aiheutti hänelle ”taloudellisen katastrofin”.

– En ole salannut tietoisesti mitään. Kerroin rehellisesti kaikille tahoille sen tuottoennusteen, joka minulla parhaalla ymmärrykselläni oli. Kukaanhan ei voi etukäteen tietää tai edes ennustaa, kuinka paljon jokin kirja myy, mutta odotukset olivat todella kovat, Mennander sanoi poliisille.

– En ole todellakaan tehnyt mitään rikollista tarkoituksella.

Mennander näkee rikostutkinnassa ja sen aiemmassa uutisoinnissa ajojahdin piirteitä.

– Olen aika varma, että yksi syy tähän ajojahtiin on se, että asiakkainani ovat muun muassa Teemu Selänteen ja Roman Rotenbergin yhtiöt. Olen mediaseksikäs kohde, Mennander toteaa esitutkinnassa.

Teemu Selänteeseen tai hänen edustamaansa TS Holding -yhtiöön ei kohdistu jutussa mitään epäilyksiä tai vaatimuksia. Yhtiö lainasi Mennanderille ja tämän yhtiölle 100 000 euroa vuonna 2014. Yhtiön edustajan mukaan ilman lainoitusta kirjan ilmestyminen olisi Mennanderin talousvaikeuksien takia vaarantunut.

”Rikosnimikkeet ovat kovia”

Itä-Suomen yliopiston rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen kertoi perjantaina IS:lle pitävänsä Mennanderin saamia syytteitä erittäin vakavina talousrikoksina.

– Jos syytteet menevät tuollaisina läpi, ainoa mahdollinen seuraamus on vankeusrangaistus. Rikosnimikkeet ovat niin kovia ja rikoksia on vielä noin monta, Tolvanen sanoo.

Tolvasen mukaan Mennanderia uhkaa jopa ehdoton vankeus. Samalla Tolvanen korosti, että Mennanderia ei ole tuomittu. Hän kommentoi vain syytteessä olevia rikosnimikkeitä ja niistä vakiintuneen oikeuskäytännön mukaan tuomittuja rangaistuksia.

Muita Mennanderin rikosepäilyjä

Mennanderin epäillään myös nostaneen vuosina 2012–2016 yrityksensä Mennu-Media Oy:n tileiltä osakaslainaa osakeyhtiölain vastaisesti noin 71 000 euroa ja yhtiön tililtä noin 30 000 euroa.

Häntä epäillään myös toisen yhtiönsä, Playmakers Media Oy:n, varojen perusteettomasta siirtämisestä henkilökohtaiselle tililleen. Summa on yli 50 000 euroa. Ex-yhtiökumppani perii syytetyltä yhteensä 120 000:ta euroa.

Konkurssimenettelyyn ajautuneen Mennu-Media Oy:n pesänhoitaja kertoi esitutkinnassa, ettei yhtiö olisi päässyt saneerausmenettelyyn, jos olisi tiedetty, että Selänne-kirjan tuotot olivat jo etukäteen pantattu. Kirjan kustantaja Otava maksoi Mennanderille 2013 ennakkomaksuja 77 700 euroa.