Mediamogulin korttitalo romahti – raskaista talousrikoksista epäiltyä Ari Mennanderia uhkaa jopa ehdoton vankeus

Julkaistu:

Rikossyyte
Suosikkikirja rikosepäilyjen keskipisteenä.
Suomen tunnetuimpiin urheilun mediakasvoihin kuuluva Ari Mennander, 53, joutuu vastaamaan raskaisiin rikossyytteisiin.

Syyttäjä vaatii hänelle rangaistusta törkeästä velallisen epärehellisyydestä, törkeästä kirjanpitorikoksesta, kolmesta törkeästä petoksesta, törkeästä maksuvälinepetoksesta ja velallisen petoksesta.

Mennander on esitutkinnassa kiistänyt kaikki rikosepäilyt.

Asianomistajat ovat hänen pitkäaikaisia yhteistyökumppaneitaan ja muuta lähipiiriä.

Jutun esitutkintamateriaali paljastaa, että yhtenä rikosepäilyjen keskipisteenä ovat Mennanderin kirjoittaman Teemu Selänteen Teemu-nimisen elämäkerran jättituotot. Teemu oli Suomen myydyin kirja 2014. Ilmestymisvuonna se myi 77 000 kappaletta ja yhteensä noin 90 000. Vain Kimi Räikkösen elämäkerta on urheilukirjallisuuden alalla myynyt Suomessa enemmän.

Usea Mennanderilta velkoja perivä kertoo esitutkinnassa, että mediayrittäjä on antanut vakuudeksi muun muassa tulevan elämäkerran odotetut tuotot. Esitutkintapöytäkirjojen mukaan Mennanderin epäillään käyttäneen samoja vakuuksia useiden velkojien kanssa kertomatta asiasta. Tämä tarkoittaa saman omaisuuden moninkertaista panttaamista ja velkojen takaisinmaksun vaarantumista.

Mennanderin katsotaan harhauttaneen asianomistajia käsitykseen, että tulevat rojaltit olisivat hänen henkilökohtaista omaisuuttaan. Tuotot oli sovittu hänen yhtiönsä omaisuudeksi.

Selänteeseen tai hänen edustamaansa TS Holding -yhtiöön ei kohdistu jutussa mitään epäilyksiä tai vaatimuksia. Yhtiö lainasi Mennanderille ja tämän yhtiölle 100 000 euroa vuonna 2014. Yhtiön edustajan mukaan ilman lainoitusta kirjan ilmestyminen olisi Mennanderin talousvaikeuksien takia vaarantunut.

Mennanderin epäillään myös nostaneen vuosina 2012–2016 yrityksensä Mennu-Media Oy:n tileiltä osakaslainaa osakeyhtiölain vastaisesti noin 71 000 euroa ja yhtiön tililtä noin 30 000 euroa. Häntä epäillään myös toisen yhtiönsä, Playmakers Media Oy:n, varojen perusteettomasta siirtämisestä henkilökohtaiselle tililleen. Summa on yli 50 000 euroa. Ex-yhtiökumppani perii syytetyltä yhteensä 120 000:ta euroa.

Konkurssimenettelyyn ajautuneen Mennu-Media Oy:n pesänhoitaja kertoi esitutkinnassa, ettei yhtiö olisi päässyt saneerausmenettelyyn, jos olisi tiedetty, että Selänne-kirjan tuotot olivat jo etukäteen pantattu. Kirjan kustantaja Otava maksoi Mennanderille 2013 ennakkomaksuja 77 700 euroa.

Selänne-kirja oli uransa varrella tv-kasvona varsinkin MTV:ssä profiloituneelle, 2006–2010 Yle Urheilun johtotehtävissä työskennelleelle Mennanderille pitkä ja työläs, monesti siirtynyt projekti. Yhdeksi syyksi talousahdinkoonsa Mennander totesi poliisikuulusteluissa sen, ettei jääkiekkotähti suostunut kirjan julkistamiseen vielä vuonna 2013, vaan vasta aktiiviuransa päätyttyä 2014.


Mennander kertoo esitutkintamateriaalissa, että työstää keskeneräisiä kirjahankkeita jääkiekkovaikuttaja Kalervo Kummolasta sekä pelaajalegenda Teppo Nummisesta. Hankkeiden avulla hän perustelee sitä, ettei hänelle pitäisi langettaa liiketoimintakieltoa. Kuulusteluissa Mennander vakuuttaa kuittaavansa velkansa, jos saa jatkaa media-alan yrittäjänä.

Velkojat ovat systemaattisesti aloittaneet Mennanderiin kohdistuvan ulosottomenettelyn, mutta sen tulokset ovat toistaiseksi jääneet laihoiksi. Monet asianomistajat ovat kuulusteluissa tilittäneet suurta pettymystään Mennanderin menettelyyn. He kertovat, ettei syytä epäillä takaisinmaksukykyä lainanantohetkellä ollut, koska Teemu-kirja tiedettiin jo etukäteen suurmenestykseksi.

Yksityishenkilöiden tai heidän edustamiensa yritysten Mennanderille antamat lainat vaihtelevat 35 000–120 000 euroon.

Mennander kertoi kuulustelijalle, että vuodet 1992–2002 olivat yritystoiminnassa loistavia, mutta 2002–2010 vaikeampia osin siksi, että Mennander työskenteli 2006–10 Ylessä. Vuodesta 2011 eteenpäin toiminta sujui nihkeämmin.

Mennander näkee rikostutkinnassa ja sen aiemmassa uutisoinnissa myös ajojahdin piirteitä.

– Olen aika varma, että yksi syy tähän ajojahtiin on se, että asiakkainani ovat muun muassa Teemu Selänteen ja Roman Rotenbergin yhtiöt. Olen mediaseksikäs kohde, Mennander toteaa esitutkinnassa.


Professori: Vankeus uhkaa

Itä-Suomen yliopiston rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen pitää Mennanderin saamia syytteitä erittäin vakavina talousrikoksina.

– Jos syytteet menevät tuollaisina läpi, ainoa mahdollinen seuraamus on vankeusrangaistus. Rikosnimikkeet ovat niin kovia ja rikoksia on vielä noin monta, Tolvanen sanoo.

Tolvasen mukaan Mennanderia uhkaa jopa ehdoton vankeus. Syytteessä mainitut rahasummat ovat niin suuria.

– Jos tuomio menee lähemmäs kahta vuotta, silloin on varsin todennäköistä, että vankeus tuomitaan ehdottomana. Yli kahden vuoden tuomiota ei voida tuomitakaan kuin ehdottomana.

– Näillä rikosnimikkeillä on tuomittu ehdottomia vankeustuomioita.

Tolvanen halusi korostaa, että Mennanderia ei ole tuomittu. Professori kommentoi vain syytteessä olevia rikosnimikkeitä ja niistä vakiintuneen oikeuskäytännön mukaan tuomittuja rangaistuksia.