Kolumni: Maajoukkuekiekkoilijat ratkesivat ryyppäämään Kanadassa 1970-luvun lopussa – sadan taalan seteli kouraan ja kotiin - Jääkiekko - Ilta-Sanomat

Kolumni: Maajoukkuekiekkoilijat ratkesivat ryyppäämään Kanadassa 1970-luvun lopussa – sadan taalan seteli kouraan ja kotiin

Suomen B-maajoukkue eli Sisu Team pelasi kaudella 1978-79 useampia otteluita ulkomailla. Kuva Pekingissä pelatusta turnauksesta joulukuulta 1978.

Julkaistu: 5.5.2019 14:18

Pohjois-Amerikasta ei ole tänä keväänä haluttu tulla MM-jäälle. 40 vuotta sitten kävi niin, että Atlantin taakse matkustaneet suomalaiskiekkoilijat kieltäytyivät pelaamasta siellä.

Kyseessä oli maaliskuussa 1979 tehty B-maajoukkueen otteluturnee, jossa oli vastustajina WHA-seuroja.

Matkan aikana sattui ja tapahtui. Annetaanpa asiakirjojen kertoa: ensimmäisen suunvuoron saa valmentaja Kai Rosvall.

”Hyväksyttyäni Matti Hagmanin joukkueeseen ja tietäessäni hänen suhteensa alkoholiin otin yhteyden joukkueenjohtaja Pentti Kataiseen, jonka kanssa sovimme siitä, että hän puhuu alkoholikysymyksestä Hagmanille erikseen.”

Kanadassa Sisu Team hävisi ensin Edmontonille ja voitti toisessa pelissään Quebecin.

Jälkimmäisen pelin jälkeen syntyi ongelmia, kun kymmenisen pelaajaa innostui ottamaan päiväkännit. Kun Rosvall havaitsi Hagmanin olevan humalassa, hän päätti passittaa keskushyökkääjän kotiin.

”Katainen kutsui Hagmanin käytävälle ja kävi häntä rinnuksista kiinni – ei joukkueenjohtajana vaan kaverina, jonka luottamuksen Hagman oli pettänyt.”

Quebecin lentokentällä Hagman kieltäytyi lähtemästä useista pyynnöistä huolimatta ja sai tuekseen kaljalla olleet pelikaverinsa.

Hagman puolustautui

Puheenvuoron saa Hagman, joka toimitti Suomen jääkiekkoliitolle oman selvityksensä valmentaja Rosvallin tavoin.

”Tässä vaiheessa tuli muita joukkueen jäseniä selvittämään syntynyttä tilannetta ja olivat sitä mieltä, että on epäoikeudenmukaista lähettää yksi pelaaja Suomeen, koska samoin olivat käyttäytyneet hyvin monet joukkueen jäsenet. Rosvall totesi tässä vaiheessa, että hän on joukkueen päättäjä eikä kukaan muu.”

Sisu Teamia valmentanut Kai Rosvall oppi kurin merkityksen jo armeija-aikanaan. Porin Prikaatin kovimmat urheilijat Presidentti Kallion maljan takana vuonna 1962. Vas. valmentaja ylik. Lauri Musakka, opp. Martti Rouvinen, alik. Martti Helenius, alik. Seppo Lassila, alik. Seppo Eino, alik. Antti Jokinen, vänr. Kari Hietanen, yliv. Eero Laine, alik. Raimo Nissi, alik. Kai Rosvall ja korpr. Kari Kivivirta.

Winnipegin kone odotti: lopulta rannalle jäivät Hagman sekä Lahden Kiekkoreipasta edustaneet maalivahti Jorma Virtanen ja Pekka Laine.

”Pelosta liittoa kohtaan ne, jotka alussa puolustivat minua, eivät uskaltaneet seistä sanojensa takana loppuun saakka peläten tulevia seuraamuksia Suomessa ja uran päättymistä maajoukkuetasolla tulevaisuudessa.”

Rosvallin mukaan kyseiset pelaajat ymmärsivät tilanteen, kun joukkueenjohto kertoi heille, mitä Hagmanin kanssa oli sovittu ennen matkaa.

Sadan taalan seteli kourassa

Kapinakolmikko jäi lentokentälle sadan taalan seteli kourassa. Taskujen kaivelun jälkeen he saivat kasaan 185 dollaria ja pystyivät ostamaan liput New Yorkiin.

”Koska matkatavarat menivät Winnipegiin, jouduimme ostamaan alusvaatteita, peseytymisvälineitä ym.”

Liittohallitus käsitteli tapausta ja langetti 2.4.1979 kolmikolle vuoden kestävän kansainvälisen pelikiellon. Pelaajien mielestä päätös oli kohtuuton.

”Jos pelaaja on täysin joukkueenjohtajan mielivallan uhri, herää kysymys, uskaltaako lainkaan ottaa edustustehtäviä vastaan pelosta, että on valmiiksi joukkueenjohtajan epäsuosiossa tai väärästä joukkueesta valittu.”

Lisää Juha Kanervan kolumneja voit lukea täältä.