”Kauheinta, mitä voi nuorille pelaajille tehdä” – asiantuntija avaa Pikkuleijonien MM-katastrofia

Julkaistu:

Pikkuleijonat
Ismo Lehkosen mukaan Jääkiekkoliittoon tarvittaisiin tekijöitä, joiden käsistä on oikeasti kehittynyt NHL-tason kovia pelaajia.
Maalinteossa sija 10. Ylivoimapelissä 9:nneksi paras. Alivoimapelissä 6:s. Maalivahtipelissä 9:s. Maalia kohti ammuttujen laukausten onnistumisprosentti 5,26. Ei yhtään pelaajaa pistepörssin 30 parhaan joukossa.

Ilta-Sanomien ja Telian jääkiekkoasiantuntija Ismo Lehkonen naurahtaa epäuskoisesti Ruotsissa pelattavan 18-vuotiaiden MM-turnauksen leijonadatalle. Kolmen tappion jälkeen ennakkoon erittäin vahvaksi hehkutetun Suomen on voitettava Sveitsi päästäkseen puolivälieriin.

– Numerot ovat yksiselitteisesti järkyttävät. Ne ja tulos paljastavat, että joukkuepelaamisen ydintä on lähestytty väärä pää edellä. On yritetty poimia kakusta kirsikoita, ja silloin tulos on tämä. Suomen huippumenestys viime vuosina nuorten MM-turnauksissa on perustunut tiiviiseen yhteistyön jääkiekkoon, Lehkonen sanoo.

– Kun yhteistyön jääkiekkoa ei pelata, homma näyttää varsinkin näin nuoressa ikäluokassa juuri noin superhölmöltä.


Lehkonen korostaa, että onnistuneen valmennus- ja valintaprosessin tunnistaa pelin toisteisuudesta. Sitä hän on kaikissa peleissä yrittänyt tv-ruudultaan hakea.

– Avauspelin (Kanada) avausvartti oli hyvin laadukas. Sen jälkeen en ole oikeastaan miltään kentälliseltä nähnyt toisteisia pelin malleja. Puolustuspelissä on nähty kaikkea: tuplaamista, aluepuolustusta, kolmea pelaajaa ryntäämässä maalin taakse ja tietysti kauhea määrä vastustajan ylivoimahyökkäyksiin johtaneita pelinlukuvirheitä. Nuorisolta puuttuu nyt täysin selkänoja, ja se menee ilman muuta valmennuksen piikkiin.

Lehkonen ei halua kesken turnauksen suolata Suomen päävalmentajan Mika Marttilan prosessia, mutta muistuttaa, keitä sunnuntain vastustajan Tshekin aitiossa seisoi: Maan miesten maajoukkueen entinen päävalmentaja Alois Hadamczik ja puolustajalegenda Marek Zidlicky.

– Tshekki pelasi niin kuin hallitsevaa mestaria vastaan pelataan. Taka- ja viistopainetta tuli hirveällä intensiteetillä.

Jääkiekkoliitto irtisanoi alle 20-vuotiaiden maajoukkuevalmentajan Jukka Rautakorven kesken MM-turnauksen 2016–17. Lehkonen ei halua arvioida, liittyykö Marttila joukkoon, jos paikkaa puolivälieriin ei irtoa.

– Mutta Marttilana olisin kyllä nukkunut yöni huonosti jo sen jälkeen, kun Kanadaa vastaan menetettiin 3–0-johto ja sen jälkeen on pelattu noilla laatujätkillä tuolla tavalla. Varmasti Marttilan pää kiehuu, kun hän miettii, miten auttaisi pojat sille tasolle, jolla he osaavat pelata. Nyt toiminnasta huokuu paha olo ja paniikki.

Lehkonen muistuttaa, että kyseinen ikäluokka on ajankäytön suhteen ruhtinaallisessa asemassa.

– Pohjola-leiriltä saakka on tätä porukkaa kolme vuotta rakennettu, takana on valtava määrä yhteisiä kokemuksia: leirejä, pelejä, turnauksia. Siksi ihmettelen kovasti sitä, miksi niin moni jää pelaamisestaan niin sanotusti kiinni varsinkin puolustussuuntaan. Tämä oireilee myös sitä, miksi meillä on noin joukkueellinen oikeita NHL-miehiä ja sitten pari joukkueellista nimellisiä NHL-miehiä. Siellä kun ei saa jäädä tästä kiinni.

Tässä ikäluokassa yksi pääsky voi tiettyyn rajaan tehdä kesän, jos nimi on luokkaa Aleksandr Barkov, Sebastian Aho tai Mikael Granlund. Tai Kaapo Kakko, joka ei ole Ruotsissa vaan hakee paikkaa miesten MM-joukkueesta.

– En suoraan sanoen oikein ymmärrä, miksei ikäluokan timantti ole Ruotsissa huipentamassa yhteistä taivalta tässä ryhmässä ainutkertaisessa tilanteessa, toteaa Lehkonen.


Usealle Suomen pelaajalle ennustettiin ennen turnausta matalaa numeroa, kun NHL:n varaustilaisuus eli draft järjestetään juhannuksena Vancouverissa. Jos turnaus sujuu itseltä ja joukkueelta huonosti, myös tämä asia kasvattaa pelaajien stressiä. Lehkonen ojentaa mustanpekan pelaaja-agenttien käsiin.

– Olen kuullut, miten näille lapsille on kesken runkosarjojen ja turnausten kuiskailtu, että sinua arvioidaan pisteiden perusteella, että nyt pisteitä uuniin. Voi jeesus sentään. Se on kauheinta, mitä nuorelle pelaajalle voi tehdä. Siinä kun draftin kuuma nimi latoo kaksi peliä putkeen kiikaritehoilla, on paniikki päällä ja seuraukset sen mukaiset.

Lehkonen myöntää joskus kummastelevansa, miksei Jääkiekkoliiton palveluksessa tai konsulttitehtävissä ole mentoreita, joilla on kiistattomia näyttöjä pelaajien kehittämisestä NHL-tasolle.

– Mainitaan nyt nimet Aleksandr Barkov senior, Harri Aho tai Hannu Aravirta.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt