MM-finaalin kohurankkaria kummastellaan ympäri maailman – Naisleijonien tähti paljastaa: ”En ole halunnut tehdä sitä missään”

Julkaistu:

Jääkiekko
Jatkoajan hylätty maali on kerännyt suurimman huomion dramaattisen MM-finaalin jälkeen. Nyt Susanna Tapani kertoo ottelun viimeiseksi jääneen kohusuorituksen taustat.
Naisleijonien unelma jääkiekon maailmanmestaruudesta kariutui tylyllä tavalla sunnuntaina, kun lajin mahtimaa Yhdysvallat voitti trillerimäisen finaalin voittomaalikilpailun jälkeen 2–1.

Ottelu oli draamaa täynnä, sillä altavastaaja Suomi ehti jo juhlia mestaruutta. Petra Niemisen jatkoajalla tekemä voittomaali hylättiin kuitenkin useita minuutteja kestäneen piinallisen videotarkastuksen jälkeen.

Voittomaalikilpailustakaan ei puuttunut draamaa.

Jälkikäteen on puhuttanut etenkin Susanna Tapanin rankkariyritys. Tapani, 26, oli vuorossa viidentenä suomalaislaukojana, ja tuossa vaiheessa Suomi oli ajautunut pakkorakoon: Tapanin oli onnistuttava, muuten kulta menisi kahden onnistuneen maalin turvin Yhdysvalloille.

Kotikatsomoissa ja mediassa on hämmästelty Tapanin ratkaisua tiukassa paikassa. Hyökkääjä kuljetti kiekkoa loppuvaiheessa mailansa kärjellä ja yritti niin yllättää Yhdysvaltojen maalivahdin Alex Rigsbyn. Yritys jäi täysin torsoksi, ja Yhdysvallat pääsi juhlimaan MM-kultaa.

Tapanin ratkaisua on kummasteltu ympäri kiekkomaailman.

– Se oli oudoin juttu, jonka olen nähnyt. En ole koskaan nähnyt tuollaista aikuisten tasolla. On mahdollista, että hän on harjoitellut sitä treeneissä tai jotain, mutta että hän tekee sen ratkaisevassa rankkarissa, ruotsalaisen SVT:n jääkiekkoasiantuntija Jonas Andersson kommentoi Aftonbladetin mukaan tv-lähetyksessä.

Anderssonin arvelu osui oikeaan: Tapani todella on harjoitellut MM-finaalissa nähtyä rankkarikikkaansa harjoituksissa. Itse asiassa hän on harjoitellut sitä hyvin pitkään.

– Olin harjoitellut sitä pari vuotta ja säilyttänyt sitä tuollaista paikkaa varten. En ole halunnut tehdä sitä missään, vaan se on pysynyt salassa, Tapani kertoi IS:lle.

– Muutama pelikaveri on pari kertaa sanonut, että tekisin sen jossain turnauksessa, mutta tuolloin olen vastannut, että haluan säilyttää sen salassa.


Paljon parempaa paikkaa pari vuotta harjoitellun rankkarikikan yrittämiseen ei taida olla kuin MM-finaali kotiyleisön edessä ja tärkeääkin tärkeämpi voittomaalikilpailu.

Tapanin mielessä käväisi kuitenkin pieni epäilys, varsinkin kun hän oli laukaisuvuorossa viidentenä ja viimeisenä.

– Mietin hetken aikaa, voinko tehdä sen nyt. Mutta kun olin päättänyt sen jo kauan aikaa sitten, ajattelin että nyt on se paikka. Ei näitä niin usein tule, joten nyt mennään sillä, Tapani kertasi ajatuksiaan.

Tapanin ja Suomen epäonneksi laukaus epäonnistui.

– Se on aina riski, ihan sama mitä yrittää. Toinen vaihtoehto olisi ollut se, että olisin vain laukonut ja samalla tavalla sekin olisi voinut epäonnistua.

Tapanin kikkailusta paistoi vahvasti läpi hänen toinen urheilu-uransa: jääkiekon ohella Tapani, 26, on pelannut ringeten maajoukkueessa. Hän on juhlinut kolmesti lajin maailmanmestaruutta.

– Olen sanonut sitä ringetteharhautukseksi. Se on sellainen harhautus, jota tekee yleensä ringetessä.

Tapani oli siis harjoitellut ”ringetteharhautustaan” nimenomaan jääkiekkotreeneissä eri maalivahtien kanssa.


– Moni heistä on sanonut, että he tiesivät siinä kohtaa kun lähdin vetämään, että tulen todennäköisesti yrittämään sitä, Tapani kertoi.

MM-hopea oli Suomen naisilta historiallinen saavutus. Pari päivää hävityn finaalin jälkeen Tapanin päällimmäisenä ajatuksena on kuitenkin luonnollisesti pettymys, mutta hän uskoo hopean kirkastuvan ajan kanssa.

– Varmasti se aika nopeastikin kirkastuu. Oli se kuitenkin meiltä niin huikea suoritus.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt